Achizițiile făcute de Google în ultimul timp prevestesc o apocalipsă robotică?

Deși Google a ținut prima pagină a ziarelor pentru că a cumpărat companii în robotică în a doua jumătate a anului trecut, și acum iar pentru că a cheltuit 360 de miloane de euro pe startup-ul în inteligență artficială DeepMind (mai multe despre acest subiect puteți citi aici), un antreprenor cu un background foarte bogat în robotică spune că mai e cale lungă până să ajungem să fim subjiugați de mașinile inteligente, scrie entrepreneur.com. ”În general, este cel mai bine să ne menținem așteptările destul de conservatoare cu privire la o asemenea tehnologie”, spune Trandy Trower, fondator și CEO al companiei Hoaloha Robotics, din Seattle, America, a cărei misiune este să creeze roboți însoțitori pentru persoanele în vârstă.

Trower a învățat de la roboți. Înainte de a-l inventa pe al lui, în 2009, el a fondat grupul de robotică al Microsoft, sub supravegherea lui Bill Gates. Dar când Steve Ballmer, care l-a înlocuit pe Gates ca CEO, a spus că nu e interesat de aplicațiile de îngrijire a sănătății, Trower a simțit că nu poate să întoarcă spatele posibilității de a îmbunătăți viețile oamenilor. ”Misiunea noastră este să livrăm un robot însoțitor care va asista oamenii în vârstă, cu dizabilități sau bolnavi”, spune Trower. ”Nu ne vedem în rolul de a înlocui îngrijirea făcută de oameni, ci sperăm mai degrabă să construim un pod peste prăpastia între creșterea numărului de oameni care au nevoie de suport și scăderea numărului de oameni care îl pot oferi.”

Dar robotul companiei Hoaloha, estimează el, nu va ieși pe piață pentru încă cel puțin doi ani. Între timp, componentele vor continua să se ieftinească, ceea ce va face tot mai simplu să se ajungă la un preț între 5.000 și 10.000 de dolari, astfel încât să poată ajunge la consumatorul final. ”Dar nu vă așteptați la salturi bruște, în sensul că nu se vor folosi prea curând în case roboți sau inteligența artificială”, spune Trower. ”Va fi mai mult o evoluție în termeni de lucruri pe care deja le folosim.”

În esență, asta înseamnă că algoritmii sunt creați pentru a obține anumite instrucțiuni – nu în mod holistic -, precum gândirea și acțiunea unei ființe umane. Gândește-te la un calculator, spune Trower. Chiar și un calculator desktop basic poate să calculeze mai repede și mai bine decât majoritatea oamenilor. Dar, spre deosebire de o ființă umană, nu are percepția a ceea ce face. Același lucru este adevărat și pentru Watson, un sistem computerizat cu inteligență artificală, capabil de a răspunde la întrebări puse în limbaj natural, creat de IBM, care a și câștigat concursul de cultură generală televizat Jeopardy, un fel de ”Vrei să fii milionar”.

Cele două arii în care industria roboticii nu a făcut o treabă așa de bună, spune Trower, sunt în asigurarea unor beneficii reale consumatorilor finali la un preț fezabil și în asigurarea unui mod atrăgător pentru utilizatori de a interacționa cu tehnologia. El menționează robotul care cântă la trompetă, pe care Toyota l-a prezentat acum câțiva ani. Deși realizarea tehnologică a fost impresionantă, îi lipsește o interfață cu utilizatorul. Cum schimbă el viețile oamenilor obișnuiți?, se întreabă acesta. În ciuda scepticismului lui, însuși Trower încearcă să aducă roboții către mase. În concepția sa, robotul Hoaloha va fi capabil să se miște singur, să înțeleagă mediul înconjurător – cel puțin mai mult decât poate Roomba, robot pentru curățenie creat de iRobot – și să interacționeze cu stăpânul său la un nivel mai avansat decât Siri, asistentul vocal de pe iPhone. Dar, cu promisiunea unui tovarăș robot prietenos vine și nevoia evitării producerii unui Clippy real, asistentul Microsoft Word, în formă de agrafă de birou, care îi înnebunește pe utilizatori și pe care Time l-a inclus în topul celor mai proaste 50 de invenții. ”Dacă nu o faci cum trebuie, poate fi extrem de deranjant”, admite Trower.

Pentru toate aceste motive, oamenii care se tem că vom fi invadați de roboți pot dormi liniștiți, deși adepții ideologiei tehno-utopice, care visează la singularitatea tehnologică, momentul în care omenirea va fi guvernată de inteligența artificială, vor fi dezamăgiți

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0