fbpx
Connect with us

Facebook

Apocalipsa Facebook este aici: ce poţi face ca să supravieţuieşti

Fie că ai strâns sute de mii de followers de-a lungul anilor pentru tine sau pentru un client, sau începi o afacere şi de-abia îţi faci simţită prezenţa în social media, probabil întrebi acelaşi lucru ca şi ceilalţi: mai merită încă să foloseşti Facebook?

Laurențiu Barbu

Published

on

Ce este apocalipsa Facebook?

Pe parcursul anului trecut, impactul organic al Facebook a intrat în declin. Chiar şi reprezentanţii paginilor cu mii de followers au fost nevoiţi să ia în considerare strategii diferite, încercând să păcălească algoritmul, iar alţii au renunţat şi şi-au mutat eforturile către Instagram. Pe 11 ianuarie, un articol de pe Facebook Newsroom a confirmat temerile marketerilor. Acesta reprezintă în sfârşit un mesaj în scris referitor la schimbările algoritmului care au început şi care vor continua să afecteze mai puternic impactul organic al Facebook. Mark Zuckerberg a apelat la Facebook (fireşte) pentru a informa lumea despre această actualizare.

Din articolul de pe Facebook Newsroom şi din postarea lui Zuckerberg se evidenţiază câteva aspecte cheie despre cum îşi va actualiza Facebook algoritmul în următoarele câteva luni:

 1. Algoritmul Facebook a acordat mereu prioritate conţinutului postat de prieteni şi de familie, în defavoarea conţinutului public (postări ale paginilor deţinute de afaceri) şi va continua să facă acest lucru.
 2. Indicatori precum numărul de utilizatori care reacţionează la o postare, care comentează sau care dau share vor determina poziţia acelei postări în News Feed.
 3. Acestea fiind spuse, postarea trebuie să ducă la discuţii autentice în comentarii (prieteni care cer o recomandare, un clip care provoacă o conversaţie). Aşadar, postări care cer utilizatorilor: “Comentează folosind cuvântul BASCHET pentru a câştiga un ghid” s-ar putea să primească foarte multe comentarii, dar nu vor primi puncte de la algoritm, pentru că nu au dat naştere unor conversaţii, ceea ce înseamnă că cel mai probabil vor fi penalizate şi nu vor mai apărea foarte sus în News Feed.

Cum să supravieţuieşti în zona de marketing pe Facebook după actualizarea algoritmului

Ai putea să crezi că afacerea ta este acum distrusă, pentru că impactul organic—după cum ai început să observi cu câteva luni înainte—este practic zero. Nu trebuie să-ţi prezint statisticile referitoare la utilizare pentru ca tu să ştii deja că potențialii tăi clienţi îşi petrec o parte din timp pe Facebook. Sunt aici pentru a-ţi spune că nu toate speranţele sunt pierdute şi că există câteva modalităţi prin care poţi să depăşeşti apocalipsa Facebook şi să generezi mai multă interacţiune şi mai mult profit decât înainte, folosind platforma. Aceste strategii au nevoie cu siguranţă de dăruire şi consecvenţă, dar mai jos sunt câteva idei (unele testate, altele încă nu) care ar putea să funcţioneze pentru tine.

Facebook Live

Dacă nu cumva ai renunţat complet la social media în ultimul an, ai observat cu siguranţă ce rol important are Facebook Live în definirea experienţei utilizatorilor. Clipurile live duc adesea la discuţii între cei care se uită, ceea ce înseamnă că ele sunt propulsate în partea de sus a feed-ului. De fapt, clipurile live au un nivel al interacţiunilor de şase ori mai mare decât cel al clipurilor obişnuite. Vrei să încerci să foloseşti Facebook Live? Mai jos sunt câteva idei care să te ajute să generezi mai multă interacţiune şi să nu ai parte de dureri de cap:

 • Programează-ţi evenimentele Facebook Live. Ai posibilitatea să planifici când vei fi live; profită de asta, pentru că Facebook privilegiază conţinutul la care utilizatorii se întorc săptămână după săptămână.
 • Oferirea unui produs pe gratis. De exemplu, oferirea unui ghid util gratuit care are legătură cu conţinutul în timpul clipului live poate încuraja interacţiunile.
 • Adresează întrebări publicului pe parcursul sesiunii live, pentru a menţine nivelul de interacţiune. E de ajutor să ai pe cineva care urmăreşte întrebările şi răspunde, sau postează, în timp ce clipul se derulează.
 • Implică şi alţi oameni. E important ca invitaţii să distribuie sesiunea live pe pagina lor personală. Poţi de asemenea să încurajezi alţi angajaţi să distribuie sesiunile live, ceea ce va extinde impactul pentru că postările utilizatorilor individuali, spre deosebire de cele ale afacerilor, generează un nivel al interacţiunii mai mare.
 • Creează un Chatbot pe Facebook Messenger, care va trimite notificări abonaţilor tăi (tuturor celor care au trimis un mesaj pe pagina ta) prin Facebook Messenger, anunţându-i când are loc o sesiune live.
 • Include un link cu cel mai recent clip live într-un email către abonaţi. Scoate în evidenţă sesiunile Facebook Live pe pagina companiei tale, adăugând un link într-un newsletter pe care urmează să îl trimiţi sau într-un email promoţional. Asigură-te că le adresezi destinatarilor rugămintea de a se uita şi de a comenta sau de a posta o întrebare referitoare la subiectul clipului. Asta te va ajuta să generezi mai multă interacţiune şi vizite multiple pentru clipurile live, facilitând atingerea unei poziţii mai înalte a conţinutului tău în news feed.

Foloseşte clipurile Facebook Live în alte scopuri

E uşor să creezi un clip live şi apoi să uiţi de el, dar acesta poate deveni un conţinut valoros pentru o postare viitoare—pe Facebook sau pe alte platforme. Câteva idei care să te inspire:

 • Transcrie-ţi clipurile şi transformă-le în postări pe blog
 • Promovează-ţi cea mai recentă postare video pe Instagram, distribuind un clip mai scurt de 60 de secunde şi folosind hashtag-uri relevante
 • Decupează clipurile live şi transformă-le în fragmente lungi de până într-un minut, care pot fi folosite ca reclame pe Facebook

Creează un grup Facebook adaptat nişei în care activezi

Grupurile Facebook continuă să-şi sporească popularitatea, deoarece utilizatorii se înscriu în grupuri de nişă, care abordează subiecte legate de interesele lor unice. Cel mai important element este alegerea unei nişe specifice, în mod ideal una care să se adreseze clienţilor tăi principali. Ai putea de asemenea să creezi un grup Facebook privat, deschis doar clienţilor tăi, sau cumpărătorilor care au achiziţionat un anumit produs. Această abordare se poate dovedi o unealtă excelentă în vederea elaborării unor studii de piaţă şi pentru a creşte vânzările—asigură-te doar că discuţiile se concentrează pe furnizarea unor informaţii folositoare şi generează alte conversaţii.

Marketingul bazat pe influenceri

Nu este important dacă te concentrezi pe Facebook, Instagram, sau un alt canal de marketing— marketingul bazat pe influenceri nu este doar un concept la modă, ci o tactică ce va fi folosită pe termen lung.

Poate să pară un concept complicat, dar nu este. Primul pas este să identifici influenceri din zona ta: asta depinde de domeniul în care activezi. Nu este obligatoriu ca aceste persoane să aibă sute de mii de abonaţi, dar ar trebui să fie pe aceeaşi lungime de undă cu cumpărătorii tăi şi să aibă un grup loial de followers. Colaborând cu ei pentru a crea conţinut, poţi să ajungi la mulţi dintre clienţii tăi ideali fără a fi nevoit să îţi creezi singur de-a lungul anilor un public şi liste de adrese de email, pe care influencerii deja le au.

Ar trebui să îmbini influencer marketingul cu celelalte tactici pe care le foloseşti în prezent (iar asta înseamnă, în mod optimist, tactici care chiar funcţionează). Pentru cei mai mulţi dintre noi din social media, asta reprezintă zona video. De exemplu, foloseşte funcţia de împărţire a ecranului pe Facebook Live pentru a intervieva în direct un influencer din domeniul tău, pe care abonaţii tăi sunt interesaţi să-l asculte. Chiar dacă nu realizezi un clip live, creează fragmente mici pe care le poţi distribui pe pagina ta şi care vor genera conversaţii în rândul utilizatorilor.

Oportunităţile oferite de influencer marketing sunt limitate doar de imaginaţia ta, aşa că testează, descoperă ce funcţionează şi porneşte de-aici.

Îndreaptă-te către Instagram

Da, Instagram este încă una dintre platformele competitive şi din ce în ce mai saturate, dar măsura acestei afirmaţii depinde de nişa în care activezi. De exemplu, câte companii care oferă servicii pentru persoanele în vârstă ai văzut că domină pe Instagram? Probabil că nu multe. Şi totuşi, copiii acelor persoane în vârstă sunt activi în social media şi îşi ajută părinţii să ia decizii cu privire la viaţa lor. Dacă eşti într-un domeniu care a atins saturaţia pe Instagram, cum ar fi zona de fitness, restrânge-ţi subiectul pe care se concentrează contul tău: poate că acesta ar putea fi doar sfaturile legate de ridicarea greutăţilor şi în acest caz postezi câte un sfat pe zi.

În ceea ce priveşte timpul, Instagram este o investiţie, dacă abordezi această direcţie fără greşeli. O posibilă cale de a începe este transferul responsabilităţii pentru postări pe contul business către un angajat diferit (sau un departament, o comunitate şi aşa mai departe). Simplifică activitatea pentru toată lumea, creând un document partajat uşor de folosit, cu sfaturi legate de postări, idei, hashtag-uri relevante şi aşa mai departe.

Instagram Stories

După doar un an de la lansare, numărul vizionărilor Instagram Stories pe zi este mai mare decât cel al vizionărilor SnapChat. Instagram Stories va rămâne pe piaţă pe termen lung. Este încă foarte important să ai un feed bine întreţinut şi atractiv. Dar cei care te urmăresc observă mai degrabă cea mai recentă poveste a ta, decât ultima ta postare. Decide cum îţi poţi scoate în evidenţă contul, pentru a se diferenţia de celelalte din acelaşi domeniu şi postează în mod consecvent conţinut folositor, care să inspire şi/sau amuzant pe Instagram Stories.

Sfat: dacă ai peste 10,000 followers, Instagram îţi oferă posibilitatea să adaugi un link către Instagram Stories. Cu alte cuvinte, să înceapă procesul de atragere a potenţialilor noi clienţi!

Dacă ai nevoie de inspiraţie, Imperfect Produce (@imperfectproduce) postează adesea poveşti despre produsele lor şi reţete pe care clienţii le pot găti cu fructele şi legumele livrate de ei în săptămâna respectivă. Nu trebuie să fie un clip formal şi la calitate de studio pentru a oferi subiecte de discuţie celor care te urmăresc.

Fie că ai strâns sute de mii de followers de-a lungul anilor pentru tine sau pentru un client, sau începi o afacere şi de-abia îţi faci simţită prezenţa în social media, probabil întrebi acelaşi lucru ca şi ceilalţi: mai merită încă să foloseşti Facebook?

Mi-ar plăcea să aflu ce crezi: vei continua să foloseşti Facebook ca pe o componentă viabilă a strategiei tale de marketing? Te gândeşti şi la alte sfaturi sau strategii pe care le-ai împărtăşi cu companiile şi cu marketerii? Comentează mai jos la acest articol.

Laurențiu Barbu
Social Media Specialist
Tel. 0769.656500
laurentiu.barbu@socialmedia.ro

""
1
Dacă ai o afacere și vrei să afli mai multe despre serviciile de promovare prin Social Media lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta imediat:
Număr de telefonyour full name
Previous
Next

X