Cele mai bune opțiuni pentru butoanele CTA

Prea multe sau prea puține. Roșii sau verzi. Prea mult text sau cuvinte irelevante. Prea mari sau prea mici. Sunt multe greșeli pe care le poți face atunci când folosești butoanele Call To Action pe site-ul tău. La fel de multe sunt și opțiunile pe care le ai la dispoziție.

Și atunci vei întreba: cum pot lua decizia corectă? Cu toate că există anumite aspecte general valabile pentru toate tipurile de butoane CTA, nu există o singură rețetă de succes. Iată care sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le aibă CTA-urile din site-ul tău sau al clienților tăi:

Să fie convingătoare

Textul de pe butoanele Call To Action este cel mai important aspect al lor. Dacă vei alege cuvinte irelevante sau expresii prea lungi, vei constata că rezultatele vor fi negative.

Cele mai bune rezultate sunt obținute de textele care:

  • conțin un verb – cumpără, descarcă, abonează-te;
  • se adresează la persoana I – află, înscrie-te, cere;
  • sugerează urgența sau raritatea – rezervă acum, vreau una din cele 30 de copii, cumpără astăzi;
  • sunt clare și concise – încearcă gratuit, contactează-ne, cere o ofertă;
  • sunt negative – sunt sătul să pierd clienții, sunt îngrijorat de simptome.

Să iasă în evidență

Cu toate că există studii care spun că butoanele roșii sau cele albastre aduc cele mai bune rezultate, s-ar putea ca acest lucru să nu fie valabil și pentru site-ul tău. Un aspect, însă, cu care toți sunt de acord este că CTA-urile trebuie să iasă în evidență!

Butoanele CTA trebuie să aibă o culoare care să contrasteze cu celelalte elemente de pe pagină. Totodată trebuie să se potrivească cu schema cromatică generală. Dacă ai un fundal alb, de exemplu, iar descrierea produslui este cu roșu, nu este indicat ca CTA-ul să fie tot roșu, deși constrastează puternic cu background-ul. Poți folosi în schimb albastru.

Nu există o singură versiune potrivită. Ideal este să testezi mai multe culori, până o descoperi pe cea care îți îmbunătățește cel mai mult rata de conversie.

Să fie ușor de găsit

Degeaba ai un CTA fantastic, dacă el este greu de depistat. Pagina menită să-ți transforme vizitatorii în clienți sau abonați, trebuie să aibă un design aerisit, care să permită utilizatorilor să depisteze cu ușurință butonul Call To Action.

Dacă ai alte elemente cu forme și dimensiuni similare în apropierea CTA-ului, riști să pierzi potețialii clienți.

Să fie suficiente

Cât de multe sunt prea multe? Pot fi 10 sau 5. Cifra diferă de la un caz la altul.

Să presupunem că ai un landing page pentru un nou produs farmaceutic. Partea above the fold conține un banner care prezintă caracteristica princpală a produsului (ex. elimină rapid durerea). Următoarea secțiune prezintă afecțiunile pentru care se poate folosi (ex. dureri de cap, dureri de spate, de dinți etc.). Mai jos prezinți review-uri din partea clienților mulțumiti, iar în următoarea secțiune vei vorbi despre modalitățile de administrare. Abia la capătul paginii vei oferi detaliile referitoare la cantitate, preț, modalități de livrare.

Ideal ar fi ca la sfârșitul fiecărei secțiuni să ai câte un buton CTA, care să conțină textul Comandă acum. Nu vrei ca utilizatorul să aibă de dat scroll prea mult până să îi oferi posibilitatea de a cumpăra, dar nici să-l asaltezi cu câte 3 butoane/secțiune.

Să nu intre în conflict cu alte CTA-uri

Rămânem la exemplu cu landing page-ul de mai sus, pentru calmantul minune. Cu toate că ai nevoie și să-ți crești baza de abonați la newsletter, nu este indicat să pui butonul de abonare sau de creare cont în același loc sau în imediata apropiere a celui de comandă.

Dacă le vei oferi prea multe posibilități de acțiune vizitatorilor tăi este posibil să nu acționeze deloc. Folosește fiecare landing page pentru un singur scop!

Ciocan-Muller Vlad

Founder of MD Digital Marketing Agency

5 common design mistakes to avoid on your website

Dacă ai o afacere și vrei să afli mai multe despre serviciile de promovare prin Social Media lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta imediat:
Număr de telefonyour full name
Previous
Next

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl