Factori cruciali de luat în considerare în procesul SEO de „Building Links” pentru website-ul tău

„Building Links” este recunoscut ca fiind unul dintre principalii factori de ranking Google. Cu cât link-urile pe care le construieşti sunt mai de calitate, cu atât afacerea ta va avea un punctaj de relevanţă mai mare. Iar asta va duce apoi la creşterea traficului şi a vânzărilor. Bingo!

Odată ca niciodată, comercianţii se concentrau doar pe câteva procese principale: procurarea produselor, marketingul şi vânzarea. Acum, ei trebuie să fie atenţi şi la optimizarea website-urilor pentru motoarele de căutare.

Optimizarea website-ului pentru motoarele de căutare se desfășoară pe mai multe planuri şi este orientată în mai multe sensuri. Pentru a creşte vizibilitatea afacerii tale, trebuie să devii foarte bun la gestionarea tuturor acestor strategii. Dintre acestea, „Building Links” este recunoscut ca fiind unul dintre principalii factori de ranking Google. Cu cât link-urile pe care le construieşti sunt mai de calitate, cu atât afacerea ta va avea un punctaj de relevanţă mai mare. Iar asta va duce apoi la creşterea traficului şi a vânzărilor. Bingo!

Acest articol va analiza factorii de care trebuie să ţii cont atunci când construieşti link-uri (Building Links) pentru website-ul tău şi de asemenea va explica de ce este importantă relevanţa link-urilor şi ce soluție pentru monitorizarea lor ar trebui să foloseşti.

Recomandare: În această industrie, răspunsurile la întrebările pe care le ai legate de construcţia de link-uri nu sunt mereu simple şi clare. Dar această strategie face parte din orice plan de marketing de succes, aşa că este foarte bine că vrei să afli mai multe despre subiect.

Întrebarea 1: Câte link-uri ar trebui să construiesc?

Proprietarii noi de afaceri adresează această întrebare des, dar nu este neapărat întrebarea potrivită. De ce? Deoarece atunci când vorbim de backlink-uri, calitatea trebuie să fie mereu mai importantă decât cantitatea.

Cu toate acestea, link-urile de calitate superioară nu sunt mereu uşor de produs.

O regulă eficientă este să te concentrezi pe crearea de link-uri de o calitate superioară şi să nu devii obsedat de cantitate. În acest fel afacerea ta are şanse mai bune de a-şi întrece competitorii.

Dar ce înseamnă un astfel de link? Mai jos sunt explicaţi factorii care definesc un link de o calitate superioară.

Factorul #1: Autoritatea paginii

Obiectivul principal al construcţiei de link-uri este creşterea prezenţei online pentru afacerea ta. Când lansezi un website nou, de obicei acesta nu are deloc autoritate şi în consecinţă Google nu are încredere în el.

Pentru a dezvolta încrederea şi autoritatea, trebuie să foloseşti link-uri de la website-uri în care Google deja are încredere. Acestea sunt site-uri cu punctaj de relevanţă mare şi autoritate deja stabilită.

Când un site recunoscut conţine link-uri care fac trimitere către website-ul tău, are loc şi un transfer de încredere: acest lucru este observat şi de către Google, care începe să aibă încredere mai mare în website-ul tău. Astfel, creşte şi punctajul tău de relevanţă în clasamentul Google.

Factorul #2: Relevanţa domeniului/paginii

Relevanţa link-ului este importantă din două motive: Google vrea să îmbunătăţească experienţa utilizatorilor, oferind rezultate relevante. Inserarea unui link pe un website relevant (unul care să fie legat de nişa în care activezi sau serviciile pe care le oferi), va duce la creşterea şanselor de a apărea mai sus în pagina de rezultate.

Pe de altă parte, dacă inserezi un link pe un website fără legătură cu activitatea ta, sau dacă link-ul tău nu este relevant faţă de restul conţinutului, rata de clicuri s-ar putea să crească puţin, dar procentul vizitelor unice pe site (bounce rate-ul) va scădea, iar această situaţie va afecta poziţia ta în pagina de rezultate.

În al doilea rând, dacă inserezi un link pe un website relevant şi link-ul tău este relevant pentru restul conţinutului, şansele de a redirecţiona traficul către site-ul tău cresc. Publicul acelui site este deja şi publicul site-ului tău, aşa că vizitatorii sunt deja interesaţi de domeniul tău.

Factorul #3: Link-uri de la competitori

Atunci când vorbim de crearea de conţinut, ar trebui să verifici primele trei pagini din lista de rezultate în funcţie de cuvintele-cheie folosite, să afli ce au de spus acele site-uri şi apoi să dai o formă mai bună acelui conţinut. Deja ştii această regulă.

Strategia este asemănătoare şi atunci când vorbim de procesul construcţiei de link-uri pentru website-ul tău. În loc să te uiţi la conţinut, află câte link-uri te direcţionează către aceste pagini: unul? două? 2,000? 10,000?

Aflarea acestui număr te va ajuta să stabileşti de câte link-uri vei avea tu nevoie pentru a obţine un loc între primele 3 pagini (pentru cuvinte-cheie cu volum mic) sau 10 (pentru cuvinte-cheie cu volum de zeci de mii).

Ia în considerare link-urile de la competitori pentru a putea avea o idee asupra numărului de link-uri de care ai tu nevoie pentru a oferi site-ului tău un avantaj.

Factorul #4: Link-uri naturale

Câte link-uri către pagina ta sunt create în mod natural? Deşi se întâmplă rar, unele pagini generează link-uri naturale fără prea mult efort.

Dacă acest lucru se întâmplă pe pagina ta, s-ar putea să nu fii nevoit să creezi niciun alt link. Aşa că fii atent la ce se petrece — foloseşte Google Alerts pentru a monitoriza menţiunile brandului sau ale cuvintelor tale cheie online.

Întrebarea 2: Ce text ancoră ar trebui să folosesc?

Textul ancoră este acel text pe care dai click ca să ajungi pe un URL. Mulţi oameni se întreabă ce text ancoră ar trebui să folosească în linkurile externe, pentru cele mai bune rezultate. Iată principalii factori de luat în considerare, atunci când alegi:

Factorul #1: Relevanţa link-ului

Link-urile nenaturale pot genera penalizări din partea Google şi reprezintă adesea sursa unei mari confuzii în domeniul optimizării pentru motoarele de cautare. Un link nenatural este descris în mod obişnuit ca fiind un link al cărui singur scop este manipularea rezultatelor. În această categorie intră link-urile achiziţionate sau link-urile create de spammeri.

Dacă eşti copywriter, s-ar putea să încerci în mod natural să foloseşti cuvinte cu impact puternic, care îşi au locul în conţinutul respectiv, dar motoarele de căutare sunt foarte complexe şi nu iau în considerare atât de mult impactul emoţional, ci logica. Întreabă-te dacă link-ul pe care îl creezi are sens în propoziţie atât de mult pe cât face referire la pagină?

Dacă Google îţi marchează afacerea pentru că foloseşte link-uri nenaturale, scorul de relevanţă al acesteia va scădea dramatic.

În schimb, îţi recomandăm să te concentrezi pe producerea de link-uri prin procesul de outreach (contactează persoanele care sunt în măsură să insereze link-ul tău în site-ul ales). Această metodă de a apela la alegerea editorială este foarte eficientă.

Asigură-te mereu că livrezi conţinut ales cu grijă, care va ajuta oamenii. Doar atunci vor vrea alte website-uri să introducă link-ul tău în text.

Factorul #2: Termenii de căutare/cuvintele-cheie

Textul ancoră poate afecta punctajul de relevanţă, aşa cum se arată într-un studiu efectuat de către cei de la Ahrefs. Corelaţia dintre textul ancoră şi punctajul de relevanţă este mai puternică atunci când cuvintele-cheie ţintite sunt folosite ca text ancoră.

Cu toate acestea, deşi ar trebui să foloseşti cuvinte-cheie în textul ancoră, ai grijă să nu foloseşti prea multe într-un singur fragment de conţinut.

Google ar putea suspecta o formă de manipulare şi nu te va puncta. Sau chiar mai grav, te va penaliza.

Întrebarea 3: Câte cuvinte ar trebui să conţină paginile mele pentru a fi punctate?

Nu există un răspuns clar la această întrebare, dar pot fi făcute unele recomandări. În definitiv, unii antreprenori creează pagini care conţin şi câte 14,000 de cuvinte! Dar este necesar?

Yoast este compania de SEO cea mai importantă care se integrează în platforma WordPress şi marketerii au foarte multă încredere în ea; Yoast recomandă ca paginile să conţină cel puţin 300 de cuvinte. Conţinutul tău esenţial ar trebui să fie compus din cel puţin 900 de cuvinte.

Mulţi bloggeri recomandă ca paginile să conţină cel puţin 1,500 sau 2,000 de cuvinte.

Numărul de cuvinte pe care le foloseşti depinde de fapt de obiectivul pe care doreşti să îl atingi, de nivelul interacţiunii generat de conţinut sau de gradul de minuţiozitate al articolelor publicate de competiţie.

Eforturile tale de optimizare a website-ului pentru motoarele de cautare se vor perfecţiona dacă te familiarizezi cât poţi de mult cu marketingul prin conţinut.

Întrebarea 4: Care este diferenţa dintre link-urile DoFollow şi NoFollow?

Diferenţa dintre link-urile DoFollow şi NoFollow este simplă, dar este important să o înţelegi: orice link căruia i se aplică atributul “nofollow” nu va fi urmărit de către Google sau orice alt motor de căutare.

Google solicită ca link-urile plătite să aibă atributul “nofollow” aplicat, dar acesta este de fapt adăugat sau nu în funcţie de decizia website-ului respectiv. Dacă nu eşti sigur, stabileşte acest aspect cu ocazia discuţiei iniţiale, în timpul procesului de outreach.

Recomandarea este să ai un profil care conţine şi link-uri nofollow şi dofollow deoarece este mai natural.

Întrebarea 5: Ar trebui să externalizez procesele repetitive?

Procesul construcţiei de link-uri pentru website-ul tău poate să-ţi ia mult timp. În plus, s-ar putea să nu vezi imediat avantajele acestei investiţii. Procesul de outreach către bloggeri poate fi foarte profitabil – dar ce se întâmplă dacă alegi link-uri de calitate slabă din greşeală sau un website decide să nu îţi publice articolul după ce l-ai scris deja?

Deşi poţi lucra cu un marketer intern, este o idee bună să externalizezi procesul construcţiei de link-uri fie către o agenţie care se ocupă de optimizarea pentru motoarele de cautare, fie către un angajat care lucrează remote şi care este specializat în producerea de link-uri de calitate superioară.

Externalizarea către o agenţie merită într-adevăr, dacă luăm în considerare că îşi asumă întreaga responsabilitate, că angajaţii nu au nevoie de training şi lucrează foarte repede. Mai mult, deoarece o agenţie lucrează atât de repede, externalizarea se va dovedi şi foarte rentabilă.

Până la urmă, dacă poţi angaja pe cineva care lucrează eficient şi plăteşti mai puţin decât te-ar costa pe tine (training, timp, greşeli costisitoare, etc.), ar trebui să iei în considerare externalizarea.

Întrebarea 6: Ce soluție pentru monitorizarea backlink-urilor ar trebui să folosesc?

Vestea bună când vorbim de construcţia de backlink-uri este că există şi instrumente care te pot ajuta în acest demers. Sunt foarte multe, dar iată mai jos câteva dintre cele mai bine realizate:

Instrumentul #1: Ahrefs

Unul dintre cele mai bune instrumente din lume pentru monitorizarea backlink-urilor este Ahrefs; acesta îţi dă posibilitatea să îţi “spionezi” competitorii, pentru a afla de unde îşi procură backlink-urile. Apoi, poţi folosi metodele lor pentru a-ţi construi propriile link-uri. Ahrefs te ajută de asemenea să identifici link-urile rupte.

Instrumentul #2: SEMRush

La fel ca Ahrefs, SEMRush este unul dintre cele mai populare instrumente pentru monitorizarea backlink-urilor. Este în primul rând un instrument de analiză a cuvintelor-cheie, dar după ce a fost adăugată şi o nouă funcţionalitate de analiză a backlink-urilor, SEMRush a devenit o soluţie generală foarte bună.

Instrumentul #3: Moz

Moz este un instrument puternic şi rapid care te ajută să identifici şi să monitorizezi backlink-urile stricate; acesta identifică de asemenea şi oportunităţi pentru a găsi link-uri mai bune.

Concluzie:

Construcţia de link-uri (Building Links) este la fel de importantă ca şi identificarea produselor potrivite. Folosind link-uri bine alese, poţi ajunge la un punctaj de relevanţă mai mare şi poţi atrage clienţi mai importanţi. Concentrează-te pe calitate şi relevanţă, nu pe cantitate şi lucrează cu website-uri cu autoritate.

Şi. . . nu uita să foloseşti şi soluțiile pentru monitorizarea link-urilor, pentru a simplifica procesul!

Laurențiu Barbu
SEO & Social Media Specialist
Tel. 0769.656500
www.adx.ro – Email: seo@adx.ro

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl