35 de instrumente SEO gratuite care îți vor ușura munca

Este destul de greu să alegi din multitudinea de instrumente SEO existente, mai ales dacă nu ești foarte familiar cu domeniul. Deși descoperirea de noi produse via social media este în creștere, motoarele de căutare încă sunt prima alegere a celor mai mulți oameni.

Așadar, care sunt cele mai bune instrumente SEO și care îți oferă cele mai utile informații care să te ajute să îți plasezi site-ul cât mai sus? Vom discuta astăzi despre 35 de astfel de unelte, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Rezolvă probleme tehnice

Să începem cu ce este mai important – starea de funcționare a unui site. Așa că avem nevoie de un diagnostic tehnic înainte de orice altceva.

Un instrument care să găsească punctele slabe este WebSite Auditor; în versiunea gratuită poți analiza până la 500 de URL-uri și poți face statistici generale. Acest instrument poți vedea erorile de indexare și de crawl, examina structura de linkuri, face audit SEO și te ajută să optimizezi conținutul.

Alte programe: Merkle Tools se concentrează pe aspecte individuale de SEO, iar XML-Sitemaps.com creează, evident, sitemapuri. Poți verifica redirecționările cu Redirect Path sau crea un audit complet cu Ryte. Pentru site-uri mai mici, o alternativă este Raven.

Instrumente SEO pentru performanța site-ului

A trecut mai bine de un an de când viteza de încărcare este un factor important pentru clasarea în rezultatele de pe dispozitivele mobile. Asta înseamnă că uzabilitatea este importantă atât pentru desktop, cât și pentru smartphone-uri.

PageSpeed Insights de la Google va verifica timpii de încărcare pe desktop și mobil. Este suficient să introduci URL-ul pe care vrei să îl analizezi și instrumentul îi va da un scor de performanță: paginile rapide obțin de la 90 în sus, cele încete, de la 50 în jos. De asemenea, vei primi și sfaturi pentru îmbunătățire, ca să știi de ce anume să te ocupi mai întâi.

Alte softuri: Trialul gratuit de la Pingdom oferă informații detaliate despre performanță și sugestii de îmbunătățire. O alternativă pentru verificare rapidă este GTmetrix.

Date despre rezultatele căutărilor

După ce ai rezolvat cu performanța site-ului trebuie să te asiguri că acesta este vizibil pe motoarele de căutare. Google Search Console este locul din care începe optimizarea. Aici poți vedea dacă paginile tale pot fi găsite, verificate, indexate și reindexate la nevoie. Poți vedea și rapoarte de erori, date despre trafic și backlinks, dar și alte informații de interes.

Alte instrumente: Pentru a te feri de penalizările Goole, poți folosi Panguin Tool. Pentru alte motoare de căutare, de exemplu Bing, ai la dispoziție Bing Webmaster Tools.

Instrumente SEO pentru sintagmele cheie

Orice expert SEO îți va spune că dacă ai sintagmele cheie potrivite ai luat premiul cel mare. Cel mai important și cunoscut este Keyword Planner din cadrul Google Ads – de neînlocuit pentru găsirea de termeni și analiza acestora. Unealta te ajută să găsești termeni la care nu te-ai fi gândit și să le măsori potențialul pentru a vedea care îți va aduce cel mai mult trafic.

Pentru a căuta keywords în număr mare poți introduce până la 10 cuvinte cheie de la care să pornești și vei primi o listă de sugestii în funcție de țara și de limba pe care le alegi. Acordă atenție numărului de căutări de-a lungul timpului, competiției și estimărilor de bid – toate astea te ajută să restrângi lista la cuvintele pe care le vei folosi.

Alte unelte SEO pentru cuvinte cheie: KWFinder de la Grab Mangools are un trial gratuit pentru a căuta cuvinte cheie pornind de la o sugestie sau un domeniu. Poți încerca și funcția de autocompletare de la Keyword Tool, în funcție de platforma pe care o folosești.

Urmărește clasările în funcție de locație

Urmărirea clasărilor este de bază în SEO, însă problema este că rezultatele căutărilor sunt foarte personalizate și, deci, greu de analizat dacă nu ai imaginea completă a clasărilor pe toate locațiile pe care le țintești. Un instrument SEO care automatizează acest task este Rank Tracker – poți vedea ce succes ai în câte motoare de căutare dorești, fie pe desktop sau pe mobil, putând urmării locațiile până la adrese exacte.

Acest soft acoperă atât rezultatele organice, cât și pe cele plătite, ceea ce te va ajuta să alegi ce locație să țintești pentru rezultate cât mai bune.

Alte instrumente SEO: Sunt multe aplicații dintre care poți alege – SE Ranking, SERPs, Whitespark, toate acestea având opțiuni de trial gratuit. Important este să testezi și să alegi ce ți se potrivește cel mai bine.

Perfecționează-ți conținutul

Optimizarea unei pagini nu se oprește după ce te-ai asigurat că totul funcționează din punct de vedere tehnic și că folosești cuvintele cheie potrivite. Trebuie să găsești și echilibrul din cantitatea și calitatea cuvintelor cheie. Pentru asta Yoast SEO este prima opțiune în cazul site-urilor WordPress – acest plugin scanează conținutul și găsește densitatea de keywords și amplasarea lor optimă în pagină. De asemenea, va marca problemele de citire și de conținut duplicat, ajutându-te astfel să ai totul mai bine optimizat.

Alte instrumente SEO de folosit: Poți vedea densitatea cuvintelor cheie cu Keyword Density Analyzer, de la SEObook. Poți folosi Copyscape pentru audit de plagiat, iar pentru a vedea conținutul intern duplicat ai la dispoziție Siteliner sau Hive Digital.

Ai grijă la backlinkurile existente

E greu să îți faci un profil de backlinks dacă nu îl înțelegi mai întâi. Cu mult surse de date ale backlinkurilor disponibile, e important să le găsești pe cele de încredere și să le combini cu înțelepciune. O astfel de unealtă este SEO SpyGlass – aceasta folosește o bază de date care este se actualizează cel mai frecvent și are cele mai relevante rezultate.

Versiunea gratuită a acestui instrument îți permite să aduni până la 1100 de backlinks per site, cu factori de ranking pentru fiecare. Poți desăvârși auditul conectând Google Search Console și Google Analytics.

Alte softuri: MonitorBacklinks este o soluție cu trial gratuit. LinkMiner are, de asemenea, un tria de 10 zile.

Găsește noi backlinks

Acum că ai o perspectivă asupra profilului de baclinkuri, e timpul să adaugi noi legături în listă. LinkAssistant oferă sute de oportunități de linkuri noi – alege metoda de căutare, introdu cuvintele cheie, specifică un motor de căutare și primești detaliile potențialilor parteneri.

Alte unelte: BuzzStream are un trial gratuit cu care să testezi toate abonamentele. Softuri precum Link Prospector sau Ontolo nu au trial gratuit, însă dacă nu te-a convins în 30 de zile îți returnează banii.

Măsoară și crește traficul de pe site

Dacă știi de unde vine audiența ta și cum interacționează cu conținutul de pe site, aceste informații sunt cele mai valoroase pentru tine. Unealta supremă în acest domeniu este Google Analytics.

Alte instrumente SEO pentru trafic: Website Traffic Statistics de la Alexa pentru a vedea o privire generală a traficului; pentru alte detalii de profil al audienței – SimilarWeb sau Quantcast.

Concluzie

SEO este un domeniu foarte tehnic și aflat mereu în schimbare, ceea ce face dificilă menținerea la curent cu evoluția sa. Factorii de clasare apar și dispar, motoarele de căutare își tot schimbă algoritmii și competiția este într-o continuă creștere. Per total, este un mediu dificil chiar și pentru cei mai pricepuți.

Însă dacă folosești cele mai bune instrumente SEO, chiar și cele mai mici eforturi vor fi urmate de rezultate. Începe să folosești aceste unelte care nu te costă nimic pentru a îți îmbunătăți performanțele.

Testează câte o aplicație din fiecare categorie de mai sus pentru a face contact cu fiecare aspect al optimizării pentru motoarele de căutare. De aici mai departe e doar o chestiune de timp până când vei putea vedea roadele efortului depus.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl