Cum să faci SEO pentru căutările vocale

Cum e cel mai bine să faci SEO pentru căutările vocale? Trebuie să răspunzi la întrebări în featured snippets, să optimizezi pentru căutările locale și să ai grijă ca totul să fie mobile-friendly.

Cu siguranță știi deja factorii minimi de SEO pe care trebuie să îi ai în vedere pentru a îți face brandul vizibil în căutări. Ai făcut o cercetare a cuvintelor cheie, o strategie de conținut, ți-ai stabilit autoritatea și profilul de backlinks.

Dar în același timp aceste elemente nu sunt suficiente, pentru că tehnicile SEO se schimbă de la an la an. Iar în prezent și viitor totul se bazează pe SEO pentru căutările vocale. De ce? Pentru că acesta este modul în care, doar prin utilizarea vocii, oamenii pot găsi toate lucrurile de care au nevoie de la căutarea de informații meteo până la cumpărături.

Căutarea vocală este una dintre cele mai noi și interesante tehnologii apărute în secolul acesta. Dar ce înseamnă pentru SEO? În statistici, 50% din căutări vor fi făcute vocal până în 2020 – la nivel global asta înseamnă 1 milion de căutări pe lună. Acesta este un motiv suficient de important pentru a fi luat în considerare. Așadar, cum faci SEO pentru căutările vocale?

1. Featured Snippets pentru căutările vocale

Căutările vocale la care se poate răspunde direct cu un snippet primesc de cele mai multe ori un astfel de răspuns. Asistentul Google încearcă să facă asta de câte ori se poate. „Poziția 0” este locul ideal pentru marketeri și toți se luptă pentru aceasta. Cum setezi un snippet pentru căutări vocale și te asiguri că Google va citi conținutul site-ului cu voce tare?

– Snippeturile nu sunt luate mereu de pe primul site afișat în rezultate, ci doar 30% din ele. În general, celelalte vin de pe site-uri clasate pe poziții între 2 și 5. Așadar, dacă ești pe prima pagină, relevanța contează mai mult decât poziția.

– Pentru ca snippetul tău să fie cel afișat, conținutul tău trebuie să fie optimizat pentru a răspunde anumitor întrebări. O mare parte dintre snippeturi sunt legate de rețete, sănătate, DIY etc. Dar nu te lăsa descurajat. Poți folosi instrumentul de căutare de subiecte al SEMrush pentru a răspunde utilizatorilor.

– Probabilitatea ca conținutul tău să apară ca snippet este mai mare dacă acesta este prezentat ca paragraf, listă sau tabel. În cazul paragrafelor este indicată ca limită maximă cea de 50 de cuvinte, în care trebuie să folosești cuvântul cheie. Listele și tabelele pot apărea ca snippet pentru că sunt ușor de urmărit din punct de vedere logic și vizual. Orice strategie ai alege, asigură-te că ai un conținut ușor de înțeles și care să nu conțină prea mulți termeni tehnici.

Combină toți acești pași de la ajunsul pe prima pagină la căutarea unei întrebări la care să răspunzi pe scurt pentru a apărea în snippets. Acestea sunt primele lucruri de făcut pentru ca asistenții virtuali să citească conținutul paginii tale celor care fac căutări.

2. Optimizează conținutul pentru căutările vocale

Chiar dacă din punct de vedere tehnic trebuie urmați pașii de mai sus, însuși conținutul trebuie optimizat pentru căutările vocale. În ziua de azi oamenii sunt foarte conciși atunci când caută ceva pe internet – „restaurant grecesc în București” este un exemplu.

Însă pe măsură ce asistenții virtuali devin mai inteligenți și întrebările devin mai conversaționale. Poți spune „Arată-mi cel mai ieftin restaurant din București”, la care ai putea primi răspunsul „Iată o listă cu cele mai bune restaurante din apropiere”. Sună ca și cum ar vorbi doi oameni între ei, nu un om cu un robot. De aceea ai nevoie de sintagme cheie lungi precum „cel mai ieftin restaurant din București” în loc de „restaurant ieftin București”.

Conținutul amplu – adică de peste 1800 de cuvinte – este important în căutările vocale la fel ca în SEO tradițional, însă propozițiile trebuie să fie scurte, iar termenii folosiți să nu fie prea tehnici.

Folosește un instrument de căutare de subiecte pentru a vedea ce caută oamenii pentru a găsi site-uri ca al tău. O întrebare care începe cu „Cum… ?” arată că persoana respectivă caută o informație, ”Unde… ?” arată o persoană gata să acționeze. Folosește acest lucru în avantajul tău!

3. Fă-ți site-ul mobile-friendly

Pentru că multe din căutările vocale se fac din mers, site-ul trebuie să se poată mula pe dispozitivul de pe care este făcută căutarea, ca persoana în cauză să poată accesa și parcurge ușor conținutul. Este recomandat ca site-ul să fie mai degrabă responsive decât  adaptive. De asemenea, trebuie ca fișierele să fie compresate, imaginile să nu ocupe mult spațiu de stocare, iar codul trebuie minimizat. Site-ul nu trebuie să se încarce în mai mult de 3-4 secunde.

4. SEO pentru căutările vocale locale

Dacă afacerea ta este una locală trebuie să faci pași și în acest sens – 22% dintre căutări sunt legate de restaurante, de exemplu.

Pentru a ținti acești utilizatori, care folosesc deseori sintagma „în apropiere” trebuie să optimizezi meta tagurile pentru căutări locale. De asemenea, trebuie ca afacerea să aibă un profil de Google My Business, unde să ai afișat orarul, adresa și alte date de contact. Încearcă să le ceri celor care te-au vizitat deja să lase recenzii și să pună întrebări, să creeze discuții.

Frecvența cu care se fac căutări vocale nu poate decât să crească în viitor, iar aceasta are impact asupra strategiilor SEO. Însă dacă te ocupi de cele de mai sus ai toate șansele să ieși în față!

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl