Trenduri de marketing esențiale pentru 2020 și viitor

Am trecut de jumătatea anului 2019 și nu putem decât să observăm cât de mult s-a schimbat acest domeniu în ultimii 10 ani, în special pe partea de tehnologie. În fiecare an apar inovații care schimbă tot în materie de trenduri de marketing și ne obligă și pe noi să evoluăm odată cu ele. Acest lucru poate părea înspăimântător: pe măsură ce crește viteza inovării, cele mai multe organizații țin pasul tot mai greu.

Partea bună este că fiecare noutate aduce cu sine oportunități. Vom discuta acum despre 4 trenduri de marketing pe care ar trebui să ne concentrăm în viitorul apropiat:

1. Optimizare SEO on-SERP

Ai auzit vreodată de rezultate zero-click? Cel mai probabil le-ai văzut. Un rezultat zero-click este un rezultat în care Google arată automat răspunsul la întrebarea pe care ai pus-o în motorul de căutare. De exemplu, dacă scrii „Care este temperatura în București”, Google îți va arăta mai întâi o casetă în care vezi direct răspunsul și va trebui să derulezi pentru a vedea rezultatele organice și plătite.

De asemenea, motorul de căutare populează automat și căutări pe sintagme mai lungi de la „Ce este o criptomonedă?” până la „Cum să creez o pâlnie de vânzări?”. Cât de important este acest lucru? Aproximativ 62% dintre rezultatele căutărilor din prezent sunt zero-click, conform unor date de la Jumpshot. Așadar, tot mai multe cuvinte cheie devin mai puțin profitabile.

Deși, de cele mai multe ori, conținutul acestui tip de rezultate vine de la site-uri de pe prima pagină SERP, companiile nu știu sigur cum să optimizeze astfel încât Google să aleagă conținutul lor în detrimentul altora. Acest lucru trebuie să dea de gândit oricărei afaceri care se bazează pe acest motor de căutare.

2. Publicitatea prin intermediul boxelor inteligente (și optimizarea pentru căutare vocală)

O altă evoluție majoră petrecută în ultimii ani este răspândirea boxelor inteligente. Anul trecut au fost vândute în jur de 56 de milioane de astfel de dispozitive, conform Social Report. Însă, deși asistenții digitali inteligenți precum Alexa, Siri și Google Home pot fi găsiți în tot mai multe locuințe, advertiserii lipsesc în mare parte din această nișă.

Dar lucrurile încep să se schimbe. În 2017, utilizatorii de Google Home primeau la un moment dat o reclamă la Frumoasa și Bestia după ce ascultau orarul pentru ziua respectivă. Acest tip de reclame era rar atunci, dar acum este în creștere. În prezent putem vedea reclame de brand mai puțin invazive și, în general, mai bune pentru astfel de dispozitive. Unul dintre modurile prietenoase cu utilizatorii de a face marketing prin intermediul asistenților digitali este, de exemplu, să realizezi un „branded skill” pentru Alexa. Dacă îi spui dispozitivului Amazon „Dă-mi o rețetă de cocktail de pe Patron Tequila”, acesta îți va răspunde cu o listă pusă la dispoziție de firma în cauză. Patron Tequila primește peste 6000 de astfel de căutări pe lună, conform Digiday.

3. Optimizare pentru căutarea vocală

Multe branduri nu sunt încă pregătite să exploreze marketingul prin boxe inteligente, dar între timp pot explora optimizarea conținutului lor pentru căutare vocală. Potrivit Google, 20% dintre căutări sunt acum vocale, iar 71% dintre utilizatorii de smartphone cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani folosesc asistenți vocali pe telefoanele lor, arată un studiu făcut de Thrive Analytics.

Așadar, este și aceasta o direcție pe care trebuie să ne concentrăm, indiferent de mărimea companiei.

4. Mai mulți chatboți și mai mult conținut

Conținutul scris nu va dispărea foarte curând. De fapt, este prezis faptul că va fi activitatea de marketing cu cel mai mare impact comercial în următorii 3 ani (conform Smart Insights), iar acest tip de conținut este și cel mai întâlnit în marketingul folosind un chatbot, care este, de asemenea, în creștere.

Un studiu recent făcut de Juniper Networks spune că, pe măsură ce chatbotul bazat pe Inteligență Artificială devine mai popular și mai performant, companiile vor avea diminuări de costuri de 439 miliarde de dolari anual și creșteri de 112 milioane. Cu asemenea numere putem vedea ușor de ce firmele investesc în astfel de servicii.

Iar aceștia pot ajuta afacerile de orice mărime. Orice companie care are un site poate folosi un chatbot pentru a răspunde la întrebări vizitatorilor și pentru a genera leaduri.

La noi trenduri de marketing e nevoie de marketeri noi

În urmă cu mai mulți ani puțini își puteau imagina rolul pe care îl va avea tehnologia în evoluția marketingului. Însă acum știm că tehnologia trebuie îmbrățișată pentru a rămâne relevant în acest domeniu. Este aproape 2020 și trebuie să căutăm moduri inovative în care să investim bugetele de marketing, însă să nu uităm să le alegem doar pe cele potrivite segmentului de business în care activăm.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl