Un nou update Google va arăta mai puțin rezultate de pe același domeniu web

Săptămâna trecută a mai apărut un update Google care își propune să afișeze rezultate mai diverse în căutări. Mai precis, în unele cazuri nu va arăta mai mult de 2 rezultate de pe același domeniu.

Rezultate Google diversificate…

Oamenii s-au plâns de-a lungul timpului că, în anumite cazuri, Google arată prea multe rezultate în top de pe același domeniu web. În prezent poți vedea până la 4-5 astfel de rezultate, însă se urmărește reducerea acestui număr până la doar 2.

Google declară că „Aceasta este o schimbare gândită pentru a diversifica rezultatele căutărilor. Adică în mod normal nu ar trebui să vezi mai mult de 2 pagini ale aceluiași site în topul rezultatelor”.

… dar nu întotdeauna

Totuși, acest update Google va afișa mai mult de 2 rezultate de pe același domeniu web atunci când consideră că este necesar. Probabil acest lucru este legat de căutările de brand, de exemplu Amazon.

Subdomenii

În general, Google va trata subdomeniile ca parte din domeniul principal. Adică dacă ai blog.domeniu.ro acesta va fi considerat ca făcând parte din domeniu.ro și va fi numărat ca parte din cele 2 rezultate permise de la un domeniu. Și aici vor exista cazuri în care unele subdomenii vor fi tratate ca site-uri diferite.

Rezultate din listă

Acest update Google se aplică doar rezultatelor din listă, nu și elementelor adiționale ca fragmentele principale, clipurile video, caruselele cu imagini și alte elemente verticale din rezultate.

Fără legătură cu update-ul de bază recent

Google a spus că acest update nu are legătură cu Update-ul principal Iunie 2019. „Cele două update-uri nu au legătură unul cu celălalt, cel despre care vorbim acum axându-se pe diversitatea rezultator din căutări.”

Însă din cauza suprapunerii dintre cele 2, informațiile din Google Search Console pot fi influențate de ambele update-uri. Google spune că nu este tocmai un update – nu este despre clasare. Site-urile care se plasau bine înainte vor continua să o facă; se schimbă doar modul în care unele URL-uri sunt afișate în pagina de rezultate.

Nu este ceva perfect

Încă vei mai găsi situații în care vor fi afișate mai mult de 2 linkuri de pe același domeniu web, însă se lucrează la îmbunătățirea acestui lucru.

Istorie

Google a mai umblat la acest aspect de-a lungul anilor. În 2010 făcea exact opusul: arăta oamenilor mai multe rezultate de pe același site. Apoi în anii 2012 și 2013 lucrurile au început să se îndrepte către situația de acum.

De ce e important Acest update Google îi poate „lovi” pe cei care își doresc să domine anumite căutări cu domeniile lor. Dacă ai un site care se poziționează cu două sau mai multe pagini pe aceeași căutare în Google ar trebui să verifici dacă modificarea aceasta le-a afectat cumva.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl