Cum a reușit un retailer de electrocasnice să ajungă la peste 1,4 milioane de Like-uri pe Facebook (1)

[dropcap]C[/dropcap]ând te gândești la un retailer de electrocasnice, îți imaginezi, de obicei, un showroom mare, plin de mașini de spălat, aspiratoare, roboți de bucătărie și frigidere. Dar nu trebuie să fie mereu așa. Există din ce în ce mai multe business-uri  online și dintre acestea, din ce în ce mai multe care nu sunt din domeniul tehnologiei, așa cum ne-am aștepta. Este și cazul retailerului de electrocasnice Appliances Online (AO), care în numai 2 ani a reușit să crească pagina de Facebook de la 2.500 de fani la peste 1,4 milioane. Cum a reușit, vom vedea dintr-un interviu*cu specialiștii în social media ai AO, Yossi Erdman și Kate Barton, realizat de Kathryn Aragon, copywriter premiat, consultant de business blogging și coach, pentru The Daily Egg, blog despre sfaturi de copywriting, optimizarea conversiei și design.

Care este secretul unei pagini de Facebook de succes pentru un site de comerț online?

Este simplu. Găsește acel conținut de pe site-ul tău cu care oamenii se vor conecta, chiar dacă vorbim de lucruri ciudate ca produsele pe care le ai în frigider, mâncarea pe care îți place să o gătești în noul cuptor sau orice altceva care are legătură cu zona ta de expertiză și cu care crezi că oamenii vor rezona. Noi suntem norocoși, pentru că vindem produse de care toată lumea are nevoie (uneori, chiar mai mult decât îți imaginezi). Dar trebuie să găsești acel ceva la produsele tale care atrage și conectează oamenii.

Creșterea numărului de fani pe Facebook, pe care o aveți, este impresionantă. Care este secretul?

Un mix de conținut bun cu promovare inteligentă. Nu este o rușine să folosești instrumentele de promovare ale Facebook și e ceva de care noi suntem chiar mândri, pentru că le folosim foarte bine. Dar numai promovarea nu funcționează. Ai nevoie și de conținut foarte bun. Noi alegem să facem concursuri pentru produsele pe care le vindem – în acest fel putem vorbi despre ele și ne putem promova simultan produsele, dar și creăm conținut în jurul lor, care să ne crească rata de engagement. În plus, ne facem timp pentru a răspunde fiecărui fan sau client care vorbește cu noi și credem că acest nivel de engagement este ceea ce îi face pe oameni să se întoarcă la noi. Dacă vei căuta pagina noastră de Facebook, vei vedea mai întâi fețe (doar suntem pe FACEbook, până la urmă, referindu-se la cuvântul Face (față)) și apoi s-ar putea să vezi produse. Noi credem că asta vor oamenii să vadă: imagini ”din culise”, lucruri haioase și echipa noastră de social media care ne surprinde în posturi jenante.

Cum a funcționat Facebook ads și Sponsored Stories pentru voi? Ce a mers și ce nu a mers?

Noi investim foarte mult în publicitatea pe Facebook. Cea mai bună metodă pentru noi este Sponsored Stories (la care Facebook va renunța în luna aprilie a acestui an. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici) pentru desktop și mobil. Dar, pentru ca acest tip de publicitate pe Facebook să funcționeze, trebuie să creezi conținut foarte bun în postările tale pe pagină. De aceea, avem un grafic designer foarte bun care lucrează pentru conținutul nostru pe social media și avem și un studio video, pe care îl folosim când vrem să creem poze pentru produsele noastre.

Cum a crescut Facebook căutările pentru brand? Cum ați măsurat acest lucru?

Am văzut o creștere de 60% a căutărilor după brand și credem că Facebook este responsabilă, în cea mai mare parte, pentru această schimbare. Sunt mulți oameni care caută acum după ”Appliances Online” în loc de ”mașini de spălat”. Dar acest lucru nu s-a întâmplat numai pentru că acești oameni sunt fanii noștri pe Facebook (apăsă Like o dată și gata, asta e). Noi ne concentrăm foarte mult pe crearea și menținerea unei relații apropiate cu fanii noștri și ne asigurăm că ei văd un conținut de calitate de la noi cel puțin o dată pe săptămână. Dacă nu avem conținut bun, nu ne deranjăm fanii.

Promovați pe site profiluri de Facebook ale fanilor voștri. Care a fost strategia din spatele acestei acțiuni și care sunt rezultatele?

Pentru că suntem un brand relativ necunoscut, ne-am gândit că ar avea un efect foarte bun asupra potențialilor noștri cumpărători dacă ar vedea fețele prietenilor lor pe site-ul nostru, în special dacă ne-au recomandat pe Facebook. Primim feedback foarte bun din partea clienților aproape zilnic, așa că am decis să arătăm acest lucru și pe site-ul nostru. Acum, când un potențial client vine pe site-ul nostru, el poate vedea care este cel mai recent feedback primit pe Facebook. Și, dacă sunt conectați pe Facebook în acel moment, ei pot vedea chiar prieteni de-ai lor, pentru că, având peste 1,4 milioane de fani, există mari șanse ca unul dintre prietenii unui nou vizitator să ne fi făcut deja o recomandare.

În articolul de mâine, veți putea vedea de câți oameni este nevoie să lucreze în echipa de social media, pentru a avea asemenea rezultate, ce trebuie să conțină ”o postare perfectă pe Facebook” sau care e cea mai bună frecvență de postare?

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0