De ce Google+ este perfect pentru poze

[dropcap]G[/dropcap]oogle+ nu înseamnă social networking (încă!). Google+ înseamnă imagine!

 

Pentru o perioadă de timp, #Flickr, care a luat naştere în 2003, a fost colţul preferat din Internet al fiecărui fotograf. Nu numai că era cel mai friendly, cel mai drăguţ şi cel mai util şi accesibil loc pentru publicarea imaginilor, ci era şi o comunitate înfloritoare. Inventatorii Flickr au înţeles ce vor utilizatorii, iar utilizatorii erau fascinaţi de ceea ce primeau. Flickr era un loc în care toată lumea simţea că are o miză în a crea un nou mod pentru ca oamenii să îşi împărtăşească online creativitatea. Apoi, în 2005, aşa cum scria Mat Honan, jurnalist la Gizmodo, „#Yahoo a cumpărat-o (reţeaua Flickr – n.r.) şi a omorât-o”. Acum, noul CEO Yahoo, Marissa Mayer, încearcă să resusciteze victima.
În urmă cu două luni, ea a dezvăluit un upgrade îndrăzneţ al Flickr. Noul site a revenit cu un design stylish, dar şi cu ceva inovator: spaţiu de stocare de 1 terabyte pentru fiecare utilizator, gratuit. Un tera înseamnă 1.000 de giga, adică de 70 de ori mai mult spaţiu decât a oferit vreodată, în mod gratuit, orice serviciu online. Este suficient spaţiu ca să ne desfiinţeze complet tot ceea ce credeam despre spaţiu de stocare online.
Mereu am crezut că gadget-urile noastre vor avea un spaţiu de stocare mai mare decât poţi avea online, în mod gratuit, iar site-urile ca Flickr sunt doar locuri în care să păstrezi cele mai bune lucruri pe care vrei să le arăţi lumii. Dar Flickr oferă acum mai mult spaţiu decât vei găsi vreodată pe orice device. Gândiţi-vă numai că Xbox One, consola de la Microsoft, care urmează să fie lansată, vine cu o memorie de numai 500 de giga, în timp ce noul MacBook Air de la Apple are 256 de giga. Dacă rivalii Flickr vor dori să concureze cu această capacitate de stocare, Web-ul va deveni mai mult decât un spaţiu de stocare auxiliar – ar putea deveni casa tuturor lucrurilor pe care le ai, fotografii, filmuleţe şi tot ce vrei să share-uieşti sau nu, astfel încât totul să îţi fie la îndemână în orice moment. Cel puţin, asta e promisiunea Flickr. Cu toate astea, Flickr a rămas un serviciu de foto-sharing din trecut. Îi lipsesc funcţiile cheie pe care alte site-uri le au, incluzând aplicaţiile pentru mobil şi desktop, posibilitatea de a organiza automat pozele şi funcţii utile de social-networking precum recunoaşterea facială.

+1 pentru fotografie

Există însă un site care poate fi un loc extraordinar pentru publicarea pozelor. De fapt, acest serviciu este cel mai simplu şi cel mai accesibil site de foto-sharing de pe web. Este util fie că folosiţi Mac sau PC, Android sau iPhone, iar dacă folosiţi un mix între acestea, este de departe cel mai bun site de stocare şi sharing de fotografii. Iar acesta se numeşte Google Plus. Da, Google Plus, care se vrea competitorul Facebook, dar care nu a reuşit să fie prea mult luat în seamă ca o reţea de socializare. Deşi are peste 340 de milioane de utilizatori activi, mulţi dintre acestea nu sunt decât oameni care folosesc alte servicii Google, precum Gmail. Sunt foarte puţini care folosesc #Google+ aşa cum folosesc Facebook, precum un loc în care să socializeze şi să share-uiasca tot felul de lucruri cu prietenii. Totuşi, Google a investit o grămadă de bani şi timp pentru acest site şi este decis să nu lase aceste eforturi să se ducă pe apa sâmbetei. Dar în timp ce Google a dat greş cu transformarea Google+ într-o reţea de socializare – pentru că majoritatea preferă Facebook –, s-a transformat într-un loc excelent pentru fotografie.
Iată de ce este platforma Google+ este atât de buna ca reţea de photo-sharing. În primul rând, Google a creat un set de aplicaţii fantastice pentru toate device-urile. Pe Mac-uri sau PC-uri, Google+ se conectează cu Picasa, care este cel mai bun program de photo-storage dintre toate. Picasa este mai rapid decât iPhoto, are o listă puternică de funcţii de editare a fotografiilor şi include o funcţie de recunoaştere facială care îţi organizează fotografiile într-o clipă. Vrei să vezi toate pozele cu copilul tău, de când s-a născut până în prezent? Simplu – Picasa le-a aranjat pe toate pntru tine, după faţă. Poţi seta Picasa să se sincronizeze cu Google+, astfel încât oricând vrei să schimbi poza de pe desktop-ul tău, acest lucru să se reflecte şi online. Aplicaţiile Google+ pe iPhone sau Anroid sunt la fel de intuitive. Cea mai bună funcţie a lor este aceea de auto backup – dacă o activezi, orice fotografie făcută cu telefonul va fi automat urcată pe Google+. Dar aceste fotografii sunt vizibile doar pentru tine şi pot fi văzute de toată lumea doar dacă alegi tu asta. În general, funcţiile de confidenţialitate de la Google+ sunt mult mai simple decât cele ale Facebook, aşa că e mai puţin probabil ca fotografiile puse aici să ajungă în locuri în care nu îţi doreşti. Dar, desigur, dacă sunt poze pe care nu vrei să le arăţi deloc, cel mai bine ar fi să nu le pui online.

Cu G+ pari un fotograf bun

Pe Google+, orice fotografie devină mai bună. Când urci o fotografie, ai opţiunea de a alege dintr-o serie de funcţii pentru procesarea imaginii care îţi îmbunătăţesc calitatea imaginii. În plus, ai posibilitatea de a roti fotografia. Ţi se pare un lucru de bază? Ei bine, Flickr nu îl face. Google+ poate crea şi alte lucruri din imaginile postate – colaje de fotografii, GIF-uri animate şi panorame. Poate, la fel, ţi se par nişte lucruri basic, dar încearcă-le şi o să fii încântat.
Şi, în final, spre deosebire de Flickr şi Facebook, Google+ îţi organizează foarte bine pozele. Te lasă să scanezi şi să cauţi pozele după dată, album şi după faţă, sincronizându-se cu sistemul de recunoaştere facială a Picasa. E drept, şi Flickr te lasă să faci la fel, dar într-un mod mult mai stângaci. Să sortezi imaginile după dată, de exemplu, trebuie să mergi la meniu, să te duci la Arhivă şi apoi să dai click pe o lună – şi nu vezi ce poze sunt în acea lună decât dacă dai click. Google+ are de asemenea o pagină numită „Highlights” care îţi arată doar cele mai bune poze. Dar cum ştie care sunt cele mai bune poze? Aici sunt implicaţi nişte algoritmi- că aşa e Google – dar rezultatul e atât de bun, că ţi se pare o magie. Dacă te simţi constant pierdut în grămada ta de poze, nefiind capabil să sortezi pozele bune de cele mediocre, aruncă-le pe toate pe Google+ şi el va face asta pentru tine. Google+ are însă un mare dezavantaj faţă de Flickr – capacitatea de stocare. Site-ul îţi oferă spaţiu nelimitat pentru pozele la dimensiunea standard – maxim 2, 048 de pixeli, care este rezoluţia display-ului iPad. Dar dacă vrei să stochezi poze la mărimea iniţială, bune pentru printat, Google îţi dă 15 giga gratuit. Dacă vrei mai mult spaţiu, trebuie să plăteşti – preţurile pornesc de la 4,99 dolari pentru 100 GB pe lună şi 49,99 dolari/lună pentru ceea ce Flickr îţi dă gratuit, adică 1 TB.
E posibil ca, suflându-i în ceafă Yahoo, cu al său Flickr, Google să mai micşoreze preţurile, dar până atunci, puteţi încărca pozele la dimensiunea standard pe Google+ şi cele de dimensiuni mari pe Flickr, dacă aveţi nevoie de ele online. În orice caz, Google+ este un serviciu excelent pentru editarea şi organizarea fotografiilor.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0