Cele 140 de caractere care se transforma în gratii

[dropcap]V[/dropcap]ara trecută, într-o noapte, Jarvis Britton din Birmingham, Alabama, a scris o serie de mesaje pe Twitter, despre care apoi a spus că au fost numai nişte glume proaste. Anchetatorilor însă nu li s-a părut deloc amunzant ceea ce a făcut Britton.

Ameninţările cu viaţa te trimit la închisoare

Potrivit New York Times, Britton, în vârstă de 26 de ani, ar fi scris mesajele „Haideţi să-l ucidem pe preşedinte” şi „Cred că îl putem omorî pe preşedinte cu cianură”. Când agenţii serviciilor secrete s-au arătat la casa lui pentru a-l lua la întrebări, tânărul şi-a cerut scuze, spunând că băuse. A fost „iertat” atunci. Dar în septembrie, el a postat un alt rând de ameninţări la adresa lui Obama şi a fost arestat. Luna trecută, el şi-a primit şi sentinţa – 1 an într-o închisoare federală.
„Din cauza ameninţărilor repetate pe Twitter, am luat problema în serios”, a spus procurorul Joyce White Vance. Britton este cel mai recent caz din America dintr-o serie de utilizatori de social media care depăşeşc hotarele liberei exprimări şi care ajung la închisoare pentru ameninţarea vieţii preşedintelui.

Obama, ameninţat cu moartea în fiecare zi

Acum mai bine de o lună, un alt utilizator #Twitter, Donte Jamar Sims, din Carolina de Nord, a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru tweet-ul „Îl voi asasina pe preşedintele Obama în această seară”, alături de alte ameninţări. Iar Daniel Temple din Ohio îşi aşteaptă sentinţa pentru că a spus pe Twitter că „am venit să-l omor (pe preşedinte – n.r.)” şi „te voi omorî curând”.
Purtătorul de cuvânt al Serviciilor Secrete, Brian Leary, a spus că social media a devenit foarte util în detectarea şi urmărirea ameninţărilor. În 2011, agenţia a creat contul @SecretService, pentru ca utilizatorii să raporteze tweet-uri suspicioase. Iar un grup de agenţi, care se numesc Internet Threat Desk, adică Biroul de Ameninţări pe Internet, se concentrează numai pe ameninţările postate online. „Primim informaţii din multe surse. Social media este una dintre ele”, spune Leary. „Avem dreptul şi desigur obligaţia să determinăm intenţia unei persoane.” De altfel, o femeie a fost cea care l-a denunţat pe Britton, după ce i-a văzut tweet-urile de ameninţare, iar agenţii i-au găsit locuinţa. „Serviciile Secrete investighează, în medie, 10 ameninţări la adresa lui Obama în fiecare zi, aproape acelaşi număr de ameninţări înregistrate şi pe perioada administraţiei lui George W. Bush”, spune Ronald Kessler, autorul „În Serviciul Secret al Preşedintelui”, o carte despre agenţie. Numai că agenţia nu a confirmat acest număr şi nici nu spus câte ameninţări primeşte Obama şi câte sunt apoi cercetate de departamentul de justiţie.

Până unde poate merge dreptul la confidenţialitate

Susţinătorii confidenţialiăţii online se tem că remarce făcute de prieteni sau followers pot fi interpretate greşit într-o sală de judecată sau că posturi scrise neintenţionat pot fi văzute în aceeaşi lumină ca mailurile trimise către Casa Albă. „Twitter este o modalitate foarte simplă pentru ca oamenii să spună lucruri pe care nu le cred neapărat, care sunt apoi văzute de toată lumea şi pot fi interpretate greşit”, spune Hanni Fakhoury, un avocat al Fundaţiei „Electronic Frontier”, o organizaţie care luptă pentru dreptul la confidenţialitate. „Dacă spun online că vreau să îl omor pe Obama, este de departe foarte greu de stabilit cât de serios sunt decât dacă aş spune asta de pe trotuarul de vizavi de Casa Albă, având un pistol în mână”, spune Fakhoury.
Legile americane pedepsesc cu până la 5 ani de închisoare şi 250.000 de dolari amendă ameninţările cu viaţa făcute la adresa preşedintelui sau a oricui altcuiva care este sub protecţia Serviciilor Secrete. Legea nu cere dovada că intenţia suspectului era sau nu aceea. Procurorul Vance susţine că în cazul lui Britton totul este clar: El a postat două rânduri de mesaje de ameninţare şi a ignorat avertismentul iniţial al Serviciilor Secrete. Avocatul lui Britton, Rick Burgess, susţine însă că acesta nu avea, de fapt, niciun plan de a-i face rău preşedintelui, iar dovezile aduse în dosar arată că Britton primea tratament pentru schizofrenie.

Limite ale liberei exprimări

Anul trecut, un student din Florida a spus că a glumit când a postat pe #Facebook că îl va omorî pe Obama în timpul călătoriei acestuia la Universitatea din Miami. „Cine mă ajută să îl omor pe Obama în timp ce se află la Universitatea Miami săptămâna aceasta?”, a întrebat Joaquim Serrapio. Mai târziu, el a fost acuzat de ameninţare cu moartea a preşedintelui. El a pledat vinovat şi a primit trei ani de închisoare cu suspendare.
În alt caz, Walter Bagdasarian din San Diego a spus că a fost beat când a postat pe blogul său că preşedintele „va avea un 50 cal în cap curând”, referindu-se la un glonţ de calibru 50. La judecată, el a câştigat prin argumentul că acest comentariu a stat foarte puţin online, încât să ajungă o ameninţare. „Cazuri de acest fel ar trebui să fie un reminder că există limite ale liberei exprimări”, spune Burgess, avocatul lui Britton. „Fie că e doar o glumă sau nu, un mesaj Twitter are o cu totul altă însemnătate atunci când este citit într-o sală de judecată”, a mai spus acesta.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0