Google la MWC 2015: servicii de telefonie, plăţi şi dezbinarea Plus

Google a adus câteva noutăţi la Mobile World Congress 2015, demne de atenţia tuturor utilizatorilor de Android. Avem veşti despre soarta serviciului de socializare Google Plus, despre un nou sistem de plăţi la nivel de sistem de operare, cât şi confirmarea zvonurilor despre decizia Google de a oferi servicii de telefonie mobilă prin intermediul unei reţele virtuale, subînchiriată de la alţi operatori.

Compania pare să accepte înfrângerea în spaţiul de socializare. Deşi Plus are în spate unul dintre cele mai mari nume din online, acces la tehnologie şi integrare cu tot ceea ce oferă Google, utilizatorii nu au putut fi convinşi să folosească această platformă. Conform noilor informaţii, serviciul se va dezbina în mai multe componente, care sunt acum integrate. Astfel, Stream, fluxul de informaţii de pe Google Plus va deveni o entitate separată de Photos şi de Hangouts. În spaţiul mobil acestea erau deja separate, întrucât accesul la fiecare dintre ele se făcea printr-o aplicaţie separată, deci diferenţele nu vor fi foarte evidente imediat.

Sundar Pichai, conducătorul diviziei Android, a confirmat şi faptul că Google va deveni un operator virtual de servicii de telecomunicaţii în Statele Unite ale Americii. Deşi nu au fost dezvăluite detalii sau preţuri, compania doreşte ca reţeaua sa să fie un fel de „Nexus” al operatorilor de telefonie. Google nu va concura cu alte reţele, apelând la antenele celorlalte companii pentru a asigura conexiuni pentru apeluri de voce sau date. Aparent Google doreşte să folosească atât antenele radio, cât şi conexiunile WiFi pentru a crea o reţea interconectată.

Serviciile de telefonie mobilă ar trebui să vină ca o completare a ofertei Google Fiber, suplinind internetul fix prin fir cu servicii wireless LTE şi WiFi care să funcţioneze fără oprire atât timp cât una dintre conexiuni are semnal. Google susţine că doreşte să experimenteze cu aceste tehnologii în spaţiul mobil şi că speră ca partenerii săi să le adopte. Mai multe detalii despre aceste planuri vom afla probabil în luna mai în cadrul evenimentului I/O.

În cele din urmă avem informaţii despre Android Pay. Compania doreşte să implementeze un sistem de plăţi prin intermediul dispozitivelor mobile la nivelul sistemului de operare.Astfel, orice dezvoltaror de aplicaţii poate avea acces la un API prin care să poţi face plăţi în orice aplicaţie. Spre diferenţă de soluţiile proprietare dezvoltate de Apple şi Samsung, Android Pay nu va fi limitat de serviciile şi pateneriatele deja existente. Android Pay va folosi un sistem de tokens care va furniza vânzătorului un card virtual unic la fiecare tranzacţie.

android-pay

Informaţiile de pe card sunt stocate local pe dispozitiv şi funcţionează inclusiv atunci când nu există acces la internet. Google Wallet nu va dispărea, însă va putea folosi ca sursă de plăţi sistemul Android Pay. Iniţial, Apple Pay va funcţiona prin NFC, însă în timp vor fi introduse şi alte metode. Securizarea folosind senzori biometrici a fost confirmată, însă este posibil să nu fie disponibilă la lansare.

Mai mult decât atât, Google a dezvăluit că este deja în discuţii cu Samsung pentru a alinia serviciile Android Pay şi Samsung Pay pentru compatibilitate. Cu toate acestea, utilzatorii vor putea opta pentru serviciul preferat. Probabil că tot la I/O vom afla mai multe detalii despre noul sistem de plăţi Google.

Sursa: go4it.ro

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl