Knowledge Graph, acum în limba română

[dropcap]G[/dropcap]oogle, cel mai mare motor de căutare din lume, a anunțat lansarea unei noi funcționalități a motorului de căutare, Knowledge Graph (Graficul cunoștințelor), cu ajutorul căreia utilizatorii vor descoperi mai rapid şi mai uşor informaţii noi.

Dar ce este mai exact Knowledge Graph? Oficialii Google au explicat că până acum căutarea consta, de fapt, într-o corelare a cuvintelor cheie cu interogările. Mai exact, pentru motorul de căutare, cuvintele nu însemnau decât atât – simple cuvinte. Un exemplu dat de oficialii Google, în comunicatul de presă ce anunţă lansarea acestei noi funcţii, este cuvântul „phoenix” – acesta nu are o singură semnificaţie, el putând face referire la formaţia cu acelaşi nume din România, la pasărea mitologică sau la oraşul Phoenix din Statele Unite. Astfel, Google a creat un model mai inteligent de căutare, acest Grafic al cunoştinţelor care se pare că înţelege entităţile din lumea reală, dar şi relaţiile dintre ele. Mai simplu spus, Knowledge Graph permite utilizatorilor să caute lucruri, oameni sau locuri pe care Google le cunoaşte – simboluri, celebrităţi, oraşe, echipe sportive, clădiri, forme de relief, filme, lucrări de artă şi multe altele – şi să primească pe loc informaţiile relevante pentru căutarea făcută. Este un prim pas esenţial către căutarea de nouă generaţie, care are la bază inteligenţa colectivă a internetului şi oferă o perspectivă asupra lumii mai apropiată de cea a oamenilor. În prezent, Knowledge Graph conţine peste 570 de milioane de elemente – oameni, locuri, lucrări etc., dar şi peste 18 miliarde de date concrete şi relaţii dintre acestea, pentru că noua funcţie Google nu se bazează doar pe surse publice precum Freebase, Wikipedia sau CIA World Factbook, ci acţionează la o scară mult mai mare. Potrivit informaţiilor din comunicatul de presă dat de Google, Knowledge Graph are trei mari puncte forte:

1. Oferă un răspuns mai bun. În realitate, cuvintele pot fi ambigue, dar Google poate să înţeleagă diferenţa şi restrânge astfel rezultatele căutării doar la ceea ce îl interesează pe utilizator. Altfel spus, Google înţelege aceste entităţi şi nuanţele semnificaţiei lor, aşa cum le înţeleg şi utilizatorii.

2. Generează cel mai bun rezumat. În funcţie de datele agregate despre căutările făcute pe fiecare subiect, Google alege ce informaţii afişează, pentru că Google, cu ajutorul Knowledge Graph, înţelege mai bine interogarea, putând astfel să sintetizeze informaţii despre acel subiect. De exemplu, pentru căutarea Maria Tănase, apar informaţii despre perioada de viaţă a artistei, dar şi detalii despre cele mai cunoscute melodii interpretate de aceasta, aşa cum pentru căutarea Mircea Eliade, apar informaţii despre cărţile scrise de acesta, iar în cazul lui Gheorghe Dinică apar mai multe informaţii despre filmele în care a jucat, decât despre melodiile interpretate, Gheorghe Dinică fiind cunoscut de către oameni mai degrabă ca un actor, decât ca un interpret de muzică. “Prin Knowledge Graph, utilizatorii pot înţelege şi relaţiile dintre lucruri. Lucian Pintilie, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români, a regizat filmul «Balanţa», realizat după cartea omonimă a lui Ion Băieşu, iar interpreta rolului principal din film este Maia Morgenstern, care a jucat şi în filmul «Patimile lui Christos», regizat de Mel Gibson. Toate aceste informaţii sunt corelate în Knowledge Graph. Acesta nu este doar un catalog de informaţii, ci reliefează şi relaţiile dintre ele”, se spune în comunicat.

3. Oferă profunzime căutării şi un sens mai larg. Cei de la Google susţin că partea cea mai distractivă este că utilizatorii pot face descoperiri neaşteptate cu ajutorul Knowledge Graph. O nouă căutare sau conexiune duce utilizatorul la o nouă informaţie. De exemplu: de unde a luat Matt Groening, creatorul familiei Simpson, ideea pentru numele lui Homer, Marge şi Lisa, personajele serialului? Răspunsul îl oferă informaţiile despre familia lui.  “Credem că motorul de căutare perfect ar trebui să înţeleagă exact ce vor să spună utilizatorii şi să le ofere exact ceea ce îşi doresc. În multe cazuri, putem să dăm răspunsul la următoarea întrebare chiar înainte de a fi formulată, întrucât informaţiile pe care Knowledge Graph le prezintă sunt documentate în funcţie de ceea ce au căutat alte persoane. De exemplu, informaţiile pe care Knowledge Graph le afişează despre Tom Cruise răspund în procent de 37% la interogările ulterioare despre el”, se mai arată în comunicat.

Funcţia “Alţii au căutat şi” din Knowledge Graph oferă la rândul ei posibilitatea de a face noi descoperiri. De exemplu, o persoană care face o căutare după Vârful Moldoveanu află de locuri pe care poate nu le cunoaşte, din România sau străinătate, precum vârfurile Viştea Mare şi Parângul Mare, din România, sau vârful Vârful Gerlachovský, din Slovacia.

Google a început să implementeze treptat această secţiune a Knowledge Graph pentru utilizatorii vorbitori de română. Funcţionalitatea urmează să fie disponibilă şi pe smartphone-uri şi tablete.

google knowledge graph
google knowledge graph

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0