fbpx
Connect with us

Facebook

Facebook anunţă noi metode de măsurare a încrederii în pagini şi publicaţii, influenţând impactul organic

Laurențiu Barbu

Published

on

Schimbările prin care trece Facebook pot cauza probleme. În cea de-a doua tură de explicaţii legate de schimbările algoritmului, cei de la Facebook au detaliat felul în care acesta va clasifica site-urile de ştiri în funcţie de credibilitatea oferită, pentru a determina dacă platforma va sprijini sau penaliza postările acestora.

Cel mai greu a fost să găsim o modalitate de a identifica în care din sursele de ştiri au încredere majoritatea oamenilor, într-o lume atât de divizată. Am fi putut încerca să decidem singuri, însă nu ne-am fi simţit confortabil să facem asta. Am luat în considerare şi să cerem ajutorul unor experţi externi, însă asta nu ar fi rezolvat problema lipsei de obiectivitate. O altă variantă a fost să vă întrebăm pe voi, comunitatea online, astfel încât page rank-ul să fie stabilit prin feedbackul vostru.

Această abordare pare să aibă logică.

Am decis că modalitatea cea mai obiectivă de afla cele mai de încredere surse de ştiri este prin intermediul comunităţii de utilizatori. Iată cum va funcţiona acest lucru: Prin intermediul chestionarelor legate de calitate pe care le facem recurent, vom întreba utilizatorii dacă sunt familiarizaţi cu o anumită sursă de ştiri şi dacă au sau nu încredere în aceasta. Ideea ar fi că unele organizaţii de ştiri sunt apreciate ca fiind de încredere doar de către cititorii sau urmăritorii lor, pe când altele sunt considerate de încredere de către un public mai larg, care le urmăreşte indirect. (Îi vom elimina pe cei care nu sunt familiarizaţi cu sursa de ştiri din chestionar).

Deja apare o posibilă problemă.

S-ar putea să existe probleme cu metodologia de testare. Cei de la Facebook menţionau faptul că au o comisie a calităţii news feed-ului, formată din 700 de examinatori care oferă feedback real în legătura cu news feed-ul lor. Acest lucru ajută echipa să ia decizii cât mai informate. Zilnic, Facebook mai primeşte feedback şi de la zeci de mii de utilizatori prin intermediul chestionarelor. Astfel, cele două metode combinate are trebui să alcătuiască un feedback complet, cu ajutorul căruia cei de la Facebook vor determina gradul de încredere oferit de site-uri.

Dar cine sunt aceşti oameni mai exact? De unde vin?

Conform Adam Mosseri, cel care se ocupă de Facebook News Feed: ”Am chestionat grupuri diverse şi reprezentative de oameni din Statele Unite pentru a vedea cât de familiarizaţi sunt şi câtă încredere au in diferite surse de ştiri. Aceste date ne vor ajuta să avem un ranking informat in News Feed.”

Toate bune, nu-i aşa? Programul rulează iniţial doar in Statele Unite, unde un grup de oameni şi-a dat cu părerea cine este de încredere şi cine nu. Acurateţea metodei este discutabilă, dar totuşi abordarea are logică: dacă se face la o scară destul de largă, ar trebui să se contureze nişte tendinţe clare. Dar unele surse de ştiri ar putea avea de suferit. BuzzFeed, de exemplu, ar fi considerată o publicaţie de încredere? După părerea multora, cei de la BuzzFeed produc conţinut jurnalistic de calitate, deşi publică şi tot felul de articole sau mici teste ce ţin de pop-culture. Tu ce notă le-ai da pentru încredere?

Există mai multe publicaţii care intră în această categorie, care aveau de câştigat pe vremea când news feed-ul Facebook “aprecia” tipul lor de conţinut jurnalistic amestecat cu senzaţionalul media. Acum vor fi penalizate pentru acelaşi tip de conţinut fiindcă valoarea lor jurnalistică s-a diluat.

Există şi părţi bune. Senzaţionalul şi titlurile tip click-bait care atrag cititorii dar care se dovedesc a fi înşelătoare au început să atragă dispreţul cititorilor. Aceştia au ajuns să aibă mai puţină încredere în publicaţia respectivă, fapt ce duce la scăderea distribuirii postărilor. Totuşi, este un pic nedrept ca reach-ul acestor publicaţii să scadă doar pentru că se mulau pe cerinţele Facebook de până acum.

Dar acesta este noul Facebook, iar respingerea conţinutului de natură provocatoare sau senzaţională este justificată, fiindcă nu va mai promova doar conţinutul distractiv ce avea ca scop doar să creeze discuţii.

Modificările Facebook ar putea contracara acest lucru, deşi, până nu sunt implementate, e imposibil de ştiut sigur cum vor arăta lucrurile.

Ultima postare a lui Mark Zuckerberg conţine un detaliu ce merită reţinut:

Săptamana trecută am anunţat o schimbare majoră care va încuraja interacţiunile cu adevărat importante, precum cele cu familia şi pretenii, în locul consumerismului pasiv. Astfel, veţi vedea mai puţin conţinut public, cum ar fi anunţurile, clipurile sau postările companiilor. În urma acestei schimbări, ne aşteptam ca ştirile să ocupe aproximativ 4% din News Feed, faţă de 5% cât ocupă acum.

O schimbare de 1% este importantă având în vedere dimensiunile Facebook-ului. Însă conţinutul de ştiri sau cel al paginilor nu se va schimba complet. Mosseri aminteşte faptul că publicaţiile americane pe care utilizatorii Facebook le consideră de încredere pot observa chiar o creştere a distribuirii postărilor.

Publicaţiile care nu primesc o notă mare din punctul de vedere al încrederii pot simţi o scădere a vizibilităţii.

Mai rămâne de aflat dacă administratorii paginilor de Facebook vor putea fi informaţi în legătură cu nivelul de încredere cu care le accesează utilizatorii, pentru a putea aduce îmbunătaţiri.

Laurențiu Barbu
Social Media Specialist
Tel. 0769.656500
laurentiu.barbu@socialmedia.ro

""
1
Dacă ai o afacere și vrei să afli mai multe despre serviciile de promovare prin Social Media lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta imediat:
Număr de telefonyour full name
Previous
Next

CEO & Founder at Internet Advertising srl

X