11 sfaturi pentru creatorii de conținut

Creatorii de conținut care știu cum să prioritizeze ceea ce vom numi „cheltuieli de creativitate”, pe care le vom măsura în „unități creative” – UC – sunt cei care ajung să fie cei mai buni. Imaginează-ți o riglă pe care sunt marcate 100 UC.

Când te afli la 100 UC, energia ta creativă este la apogeu și poți face lucruri de calitate în mai puțin timp. Dacă ești la 0 UC, rezultatele muncii tale vor fi inacceptabile și obținerea lor va dura mai mult.

Pentru a simplifica lucrurile vom spune că, în medie, creatorii de conținut pot termina o sarcină la aproximativ 50 UC. Subliniem cuvântul „medie”, pentru că aici deja vorbim de materiale mediocre; iar orice lucru sub 50 UC va eșua.

Situația ideală este atunci când te plasezi între 50 și 100 UC și rămâi acolo cât mai mult timp.  Dar cum să-ți menții energia creativă pe tot parcursul zilei? Creează obiceiuri zilnice care să-ți reîncarce UC și înlocuiește-le pe cele care ți le consumă.

Chiar dacă sarcinile simple precum răspunsul la o postare sau e-mail par să nu te afecteze, acestea scad din unitățile creative. Dacă ești pe Facebook înaintea unui proiect important ai pierdut deja 30 UC. Vei putea duce la sfârșit sarcina, dar nu va fi cea mai bună versiune posibilă. Lângă social media trebuie să adăugăm și distragerile cauzate de colegi, visatul cu ochii deschiși și răspunsul la un apel necunoscut.

Sunt 2 moduri în care poți optimiza cheltuiala creativă: fie faci lucruri care îți permit să te reîncarci cu UC, fie nu faci nimic din ce ar putea să le consume. Acestea pot fi obținute prin crearea de noi obiceiuri zilnice. Cu următoarele 11 sfaturi creatorii de conținut pot folosi mereu 100 de unități creative în munca lor:

1.Prioritizează obiceiurile sănătoase

E ușor de înțeles faptul că dacă nu te simți bine nici nu vei crea ceva extraordinar. Unitățile creative pot fi epuizate foarte ușor în cadrul unor activități distractive, iar acestea pot avea impact asupra sănătății fizice. Poți începe cu un program de exerciții și o dietă. Cu partea mentală e un pic mai complicat – mai ales pentru creatorii de conținut care trebuie să fie mereu la 100 UC pentru a avea succes.

Există unii creatori de conținut care reușesc fără să fie în formă fizică, dar aceștia sunt doar excepții. Ai nevoie de un corp sănătos pentru a avea starea optimă pentru a crea.

2.Fă-ți o zonă lipsită de distrageri

În timpul orelor creative obișnuiește-te să creezi un loc în care să nu fii perturbat de mediul exterior – asta îți va permite să îți menții energia creativă la un nivel înalt și să te concentrezi mai mult. Asta înseamnă să nu verifici nici e-mailuri, mesaje sau conturile de social media.

Dacă ești ca cei mai mulți creatori de conținut înseamnă că lucrezi cu ajutorul computerelor și a telefoanelor: oprește-le notificările! Lucrează doar într-o fereastră! Anunță-i pe cei din jurul tău atunci când ești în perioada fără deranj.

3.Află cât durează o perioadă creativă

Cât timp ar trebui să petreci în zona fără distrageri? Acest lucru diferă de la un creator la altul și de la proiect la proiect. De exemplu, dacă creezi ceva pe teme de business, dezvoltare personală, scris sau motociclete ai putea face asta timp de 3 ore, dar dacă faci strategii de conținut sau editare, ar putea dura doar 90 de minute.

Dar asta nu înseamnă că acela este tot timpul pe care îl poți acorda creării într-o zi. Înseamnă doar că trebuie să iei o pauză și să faci altceva pentru a te reîncărca cu UC. Poate fi o plimbare de 15 minute, o sesiune de citit cărți fizice, spălat vase sau tăiat copaci. Important e să-ți iei mintea de la ce făceai înainte.

Pentru unii oameni ar putea fi greu să-și refacă stocul de energie creativă. Asta depinde și de cât timp stai în zona fără distrageri și cât de bine te simți.

4.Fă-ți săptămânal timp pentru proiecte

Nu aștepta ca inspirația să vină de la sine. Stabilește-ți momente precise în fiecare săptămână sau chiar zi în care să creezi. E.B. White spunea „Un scriitor care așteaptă condițiile ideale pentru a lucra va muri fără să pună măcar un cuvânt pe foaie”.

5. Încearcă să faci cât mai devreme taskurile care necesită mai multă creativitate

După un somn odihnitor, atunci când mintea este proaspătă, acesta este momentul oportun în care să profiți de unitățile tale creative. Totuși, este ok dacă nu vei putea lucra dimineața pentru că oameni diferiți au stiluri de lucru diferite.

O altă tactică poate fi lucrul după reprize de somn. Einstein îi întrecea pe toți la acest capitol, iar creativitatea lui era mereu la cel mai înalt nivel. E suficient să „dormi” pentr 15-20 de minute pentru a te reîmprospăta.

6.Relaxează-ți mintea înainte de un proiect

Aceasta este o tactică bună pentru proiectele începute după miezul zilei. Deși este de preferat să lucrezi dimineața, lucruri neașteptate pot apărea oricând. În astfel de momente ai nevoie de o „scurtătură” – trebuie să îți relaxezi mintea. Dacă urmează o zi care îți va consuma toate unitățile creative poți petrece în jur de o oră în care ceea ce faci să nu aibă nicio legătură cu următorul proiect: alege-ți o activitate dintre cele care îți fac plăcere cel mai mult – o plimbare, jogging, jocuri video sau gătit; de asemenea ar putea fi o baie cu spumă, o tură cu motocicleta sau cântatul la chitară.

7.Respinge „blocajul scriitorului”

Oamenii care spun că au „blocajul scriitorului”, de obicei: nu au un stil de viață sănătos, nu se concentrează pe cele mai potrivite momente pentru scris sau sunt leneși. Probabil că lenea nu este cea mai mare influență asupra blocajului, ci mai degrabă un rezultat al epuizării unităților creative.

8.Începe să scrii

Uneori ai energie, ai UC, dar cuvintele nu vin. Fă-ți un obicei din a începe să scrii orice lucru legat de subiectul la care lucrezi. Doar începe să scrii! Poți să începi cu cele mai simple lucruri pe care le știi; de aici mai departe vor începe să se contureze și ideile (dacă nu scrii romane, nu te apuca să scrii un flux al gândurilor).

9.Fă o structură, scrie, apoi editează

E mai ușor să scrii ceva după ce ai făcut o structură pe care să o urmezi. Aceasta nu ajută doar la organizarea ideilor, ci îți poate da un impuls chiar și pe partea de SEO (dacă scrii pentru un blog). Folosește cât mai multe UC pe structură, apoi editează de câte ori este necesar până la produsul final.

Fă ultima corectură după ce ai stat o zi departe de subiect și când ai din nou maximum de UC.

10.Citește zilnic orice

Fă-ți un obicei din a citi zilnic. Cărțile audio și podcasturile sunt bune pentru învățat, dar dacă vrei să scrii trebuie să citești. Cu cât citești mai mult, cu atât îți însușești procesul de scriere. William Zinsser spunea „Scrisul se învață prin imitare. Dacă mă întreabă cineva cum am învățat să scriu le spun că am făcut-o citindu-i pe cei al căror scris îl admiram.”

Dacă găsești un singur lucru util într-una dintre cărțile pe care le citești îți poate fi mult mai de folos decât te-ai aștepta.

11.Încearcă munca în picioare

Ernest Hemingway, Charles Dickens și Winston Chruchill scriau stând în picioare. Statul în picioare lasă mai multă energie să circule prin corp pe parcursul zilei și ai putea să petreci 80% din timpul de lucru așa.

Concluzie Creatorii de conținut care au ajuns profesioniști știu cum să hiperactiveze zonele lor creative și să-și păstreze maximum de UC pe parcursul zilei. Acest lucru se întâmplă datorită obiceiurilor pe care și le-au format – obiceiuri care te mențin energizat și mintea și corpul sănătoase. Astfel nu doar că vei produse mai multă calitate, dar o vei face în mai puțin timp. Asta îți poate elibera timp pe care îl poți folosi la alte activități.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl