De ce să ai un blog al companiei – 5 motive incontestabile

Este grozav să ai un blog de companie, dar nu e suficient doar să îl ai. Beneficiile pe care acesta le aduce apar dacă acționezi strategic și consistent.

Oamenii din ziua de azi se așteaptă să fie „învățați” înainte de a cumpăra. Marketingul bazat pe educare nu e nou, dar azi este o parte importantă a afacerilor de toate mărimile și din toate domeniile. Trebuie să ai un blog al companiei pentru educa cumpărătorul și pentru a îl face să aibă încredere în produsele tale.

Un studiu recent de inbound marketing arată că aproape 80% dintre companiile care folosesc blogurile în strategia lor de marketing câștigă clienți datorită acestora. De asemenea, 82% dintre businessuri spun că blogul este o parte foarte importantă a afacerii.

Însă bloggingul, ca orice altă activitate de business, trebuie să aibă un scop și un plan pentru a putea avea cele mai bune rezultate pe baza timpului și resurselor investite. Adică trebuie să ai un blog cu o strategie bazată pe ținte de business. O strategie de blogging cuprinzătoare cuprinde următorii pași importanți:

 1. definirea țintelor
 2. aflarea „cumpărătorului ideal”
 3. analizarea competiției
 4. dezvoltarea unei strategii de keywords
 5. crearea unui plan editorial
 6. determinarea canalelor folosite pentru promovarea blogului

Dacă nu ai o strategie bine pusă la punct poți ajunge într-o situație critică în care îți poți irosi timpul și resursele. De exemplu, dacă scrii un articol fără să studiezi cuvintele cheie, acesta probabil se va pierde în marea de rezultate Google sau Bing și va avea un număr limitat de vizualizări de la audiența țintă. Trebuie să ai un blog cu un calendar editorial bine pus la punct prin care să te asiguri că publici articole în mod strategic și că nu rămâi în pană de idei pentru noi texte.

Atunci când investești timp și resurse într-un blog, vei vrea ca acestea să fie citite și distribuite de clienții ideali. Dacă nimeni nu găsește și nu citește articolele, atunci nu prea are rost să le scrii. Înțelegerea valorii unui blog și a beneficiilor acestora pentru o afacere este esențială pentru a te menține activ în proces. Iată 5 motive incontestabile pentru care trebuie să ai un blog de companie:

1. Trebuie să ai un blog ca să îți construiești brandul

Un blog aduce două beneficii cheie pentru afacerea ta:

 • îți dezvoltă brandul
 • creează mai mult brand awareness

Multe companii scriu articole pe blog fără a avea un plan. Această abordare nu este cea mai eficientă. Dacă ai o strategie ești mai organizat și consistent și poți crea o imagine puternică și unificată a brandului. Astfel le arăți clienților:

 • cine ești
 • ce susții
 • pe cine ajuți

În cadrul strategiei poți identifica și cum să încorporezi aceste puncte forte în conținut, asigurându-te că cititorii pot recunoaște rapid cine i-ar putea ajuta cu problemele lor.

Sfat

Când îți planifici conținutul pentru blog, include următoarele tipuri de articole: 1. povestiri care arată cât de uman este brandul, ca să te conectezi emoțional cu clienții și 2. povești de succes ale clienților, pentru ca și alți clienți să se imagineze în situații similare.

2. Bloggingul îți crește autoritatea și te ajută să ajungi lider de opinie

Bloggingul, dacă este făcut cum trebuie, te poate ajuta să îți stabilești o autoritate în domeniul tău, crescând sentimentul de încredere pe care cititorii tăi îl au față de brand. Acest lucru va conduce și la dezvoltarea obiectivelor de business, deoarece oamenii cumpără de la cei pe care îi cunosc, pe care îi plac și în care au încredere.

Poți scrie pe multe subiecte legate de domeniul tău, dar dacă articolele nu iau în considerare nevoiele specifice și provocările pe care le au clienții tăi ideali – scrise în limbajul lor uzual – aceștia nu vor rezona cu ele. Tot de aceea, aceste articole nu îi vor face pe oameni să apeleze la tine atunci când au nevoie de o soluție. Rezolvarea problemelor clienților folosind conținut de calitate îți va crește autoritatea și poate chiar poziția de influencer în domeniu.

Sfat

Strategia ta de blogging ar trebui să includă o listă detaliată de întrebări pe care ți le adresează clienții. Fiecare dintre aceste întrebări este un potențial articol de blog. De asemenea, trebuie să urmărești ce întrebări îți sunt adresate pe rețelele sociale.

3. Dacă ai un blog primești mai mult trafic din motoarele de căutare

Deși există mai multe moduri prin care să crești traficul pe blog, nu poți să ignori traficul organic – cel venit din motoarele de căutare. Apărând în mod organic pe prima pagină a motoarelor de căutare pentru subiectele căutate de clienți va crea o impresie puternică și pozitivă în mintea acestora și poate crește numărul de oameni care îți citesc blogul.

Fără SEO poți pierde mii sau zeci de mii de vizualizări. Cu atâta informație la dispoziția oamenilor este important ca articolele tale să apară cât mai sus în motoarele de căutare.

Sfat

Atunci când creezi conținut nou, Google (sau Bing, sau Yahoo) vor verifica site-ul tău pentru a vedea conținutul nou publicat. Cea mai bună cale de a obține rezultate este să faci optimizare pentru motoarele de căutare (SEO) în strategia de blogging. Asta înseamnă să planifici dinainte cuvintele cheie pe care se vor baza articolele și folosindu-le în titluri, subtitluri, etichete și linkuri externe sau interne.

4. Trebuie să ai un blog pentru a avea o comunitate unită

Conținutul de pe blog îți permite să intermediezi discuții importante din domeniul tău și să construiești o comunitate de oameni interesați, care interacționează cu articolele tale. Aceste discuții te ajută să îți conturezi viitorul afacerii – comunicând cu publicul țintă prin ascultarea nevoilor lui și oferind conținut de calitate îl vei face să interacționeze mai mult cu tine.

Pentru a avea nivelul de engagement dorit trebuie să ai o abordare strategică pentru blog. Atunci când creezi strategia blogului, include conținut care să încurajeze discuțiile despre subiecte de actualitate din domeniul tău sau despre trenduri. Oferă părerea ta despre acestea. Reține că urmăritorii tăi pot găsi aceste informații în multe locuri de pe internet – părerea ta este cea care le face unice. Atunci când oamenii se aliniază cu punctul tău de vedere, nu doar că vor citi tot ceea ce scrii, dar vor și distribui articolele.

Sfat:

Atunci când îți expui o părere pe blog vei vrea și să încurajezi discuții pe baza subiectului, fie direct pe site, fie atunci când articolul este distribuit pe rețelele sociale. Invită-i pe oameni să-și spună părerea atunci când postezi în social media.

5. Trebuie să ai un blog ca să generezi leaduri în mod organic

Cea mai bună răsplată pe care ți-o aduce o strategie de blog bine gândită este transformarea cititorilor în leaduri. Acestea sunt leaduri care au încredere în tine pentru că ți-ai dovedit autoritatea prin conținutul postat.

Atunci când identifici o problemă cu care se confruntă clienții tăi, folosește-o pentru a crea conținut educațional care să atragă leaduri. După ce ai mai multe astfel de articole poți folosi câteva strategii de transformare a cititorilor în leaduri. Conținutul trebuie să:

 • fie suficient de interesant încât oamenii să-și lase adresa de e-mail pe blog
 • să fie ceva ușor de consumat
 • nu fie o autopromovare

Sfat:

Atunci când oferi o informație valoroasă într-un articol poți pune la sfârșit un call to action. Acest lucru nu ar trebui să le pară cititorilor o vânzare „la rece”, ci mai degrabă o invitație să intre în detaliile subiectului. Dacă ai făcut o treabă bună în prezentarea subiectului și ai oferit informații de calitate, cititorii vor dori să să vadă ce altceva mai ai de oferit. Cum mai poți crea magneți de leaduri:

 • într-un banner lateral
 • într-un pop-up
 • într-un banner aflat sub articol
 • într-o bară aflată în partea de sus a ecranului
 • într-un scurt paragraf la finalul textului

Rezultatele blogului vin din acțiune și consistență

Este grozav să ai un blog de companie, dar nu e suficient doar să îl ai. Beneficiile pe care acesta le aduce apar dacă acționezi strategic și consistent. Cea mai importantă parte a unei strategii de blog este să începi să acționezi și să nu te dai bătut!

Dacă nu ai încă un blog și dorești unul, noi te putem ajuta:
Websolute Apps srl
0769.6565.00

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl