5 factori SEO on-page de luat în considerare

Hai să ne eliberăm de gândirea în care Google și alte motoare de căutare pun preț doar pe 3 factori de acordare a rankului. Deși linkurile și conținutul rămân importante, motoarele de căutare cresc în complexitate și iau tot mai multe lucruri în calcul.

Trebuie să privim SEO ca pe un ecosistem organic, unde fiecare linie de cod influențează direct performanța unui site. Link buildingul nu poate ajuta prea mult un site care se încarcă lent, iar conținutul întrerupt tot timpul de reclame va goni vizitatorii.

Nu există cea mai bună practică, optimizarea trebuie să țină cont de fiecare dintre următorii 5 factori SEO on-page.

1. Conținutul

Nu este suficient să existe conținut pe un site pentru a se plasa mai sus pe termenii de căutare țintiți. Conform unui studiu Ahrefs, 91% din conținutul online nu primește trafic din Google. Deci, pe ce pune accentul acest motor de căutare?

Conținut relevant pentru intențiile utilizatorului

Viitorul dezvoltării motoarelor de căutare este înțelegerea intențiilor utilizatorilor.  O mare parte dintre schimbările precedente de algoritm s-au bazat pe legăturile neurale și începutul integrărilor neurale.

Fără a oferi multe detalii, algoritmii Google muncesc din greu pentru a înțelege sintaxele și semantica pentru toate căutările. Putem vedea câteva rezultate sub forma casetelor de răspuns, panouri de cunoștințe și alte rezultate la căutări cu spectru larg.

De fapt, relevanța conținutului pentru intenția utilizatorului este, aproape fără îndoială, cel mai important factor de rankare pentru că un conținut irelevant va pierde din poziție.

Cum să optimizezi

 • Caută să înțelegi intențiile din spatele cuvintelor cheie (informațională, de cumpărare, de navigare)
 • Analizează rezultatele acelor cuvinte cheie și vezi ce conținut este afișat pentru ele
 • Caută cuvinte cheie similare din punct de vedere semantic cu cele de mai sus și optimizează pe ele

Conținut de durată

Conținutul de durată rezolvă cât mai multe probleme posibil, în timp ce oferă perspective noi asupra unui subiect. Și motoarele de căutare preferă conținutul pe termen lung pentru căutările informaționale.

Un studiu HubSpot a revelat faptul că articolele care au între 2250 și 2500 de cuvinte tind să primească cel mai mult trafic organic. Acesta pare a fi un lucru important pentru SEO, dar nici paginile mai lungi de atât nu sunt influențate negativ.

Să devii expert pe domeniul tău nu te ajută doar la optimizare, te poate ajuta și să devii un lider cunoscut în industrie și să creezi mai multe oportunități pentru afacere.

Cum să optimizezi

 • Caută paginile de top pentru un cuvânt cheie și analizează conținutul
 • Adaugă sintagme cheie similare semantic pentru a adăuga conținut pe subiecte aprofundate
 • Răspunde la toate întrebările pe care un utilizator le poate avea despre un subiect.

Conținut organizat

Tagurile SEO încă sunt importante în crearea de conținut, chiar dacă analiza semantică este în creștere. Opimizarea tagurilor de titlu și header ajută la:

 • Comunică intenția și sintaxa conținutului creat.
 • Organizarea conținutului pentru a fi mai ușor de citit de oameni, dar și de motoarele de căutare.
 • Încărcarea paginilor în mai puțin de 5 secunde.

Cum să optimizezi

 • Introdu cuvinte cheie în tagurile de titlu, în link și titlul paginii
 • Creează subtitluri (H2, H3, H4) cu cuvintele înrudite
 • Engagementul cu utilizatorul

2. Engagementul cu utilizatorul

Realizarea unui site se face atât pentru oameni, cât și pentru motoarele de căutare. Când faci designul pentru oameni trebuie să privești conținutul dintr-o perspectivă nouă. Cât de multe interacțiuni generează acesta?

Despre interacțiunile utilizatorilor s-a spus mereu că sunt importante pentru a apărea în Google, chiar dacă în mod indirect. Însă acestea sunt un indicator bun pentru a ști ce îmbunătățiri să faci pe site.

Pagini pe sesiune

Numărul de pagini pe sesiune arată câte pagini vede o persoană înainte să iasă de pe site. Această informație, împreună cu cea despre durata sesiunii (cât timp petrece un om pe site), poate fi găsită în Analytics.

Acest indicator îți spune cât de interactiv și atragător este site-ul tău din punct de vedere navigațional. Analizând acest lucru împreună cu comportamentul putem vedea punctele slabe care afectează vânzările și alte conversii. De asemenea, putem afla cât de utile sunt articolele sau știrile de pe site. Dacă o persoană citește mai multe articole, asta înseamnă că ceea ce faci este bine și le satisface intențiile.

Sfaturi de optimizare

 • Analizează paginile cu bounce rate mare și caută oportunități de a încuraja oamenii să stea mai mult pe site sau să citească mai multe pagini pe sesiune.
 • Inserează apeluri la acțiune pentru a încuraja conversiile.
 • Oferă opțiuni adiționale de navigare prin conținut, cum ar fi linkuri interne în articol sau oferirea de conținut similar.

Rata de bounce

Rata de bounce este un alt factor care produce confuzii și care poate fi atât pozitiv, cât și negativ, în funcție de perspectiva din care e privit. Acest indicator arată cât de mulțumiți sunt utilizatorii de site.

Ratele de bounce ridicate pot arăta că paginile tale nu satisfac cerințele oamenilor, în special atunci când e vorba de magazine online. Ieșirea oamenilor de pe site poate arăta și faptul că au găsit informația pe care o căutau.

Sfaturi de optimizare

 • Spune o poveste sau atrage cu un mesaj convingător.
 • Scapă de pop-upuri și alte reclame care întrerup.
 • Îmbunătățește timpul de încărcare a paginii.
 • Asigură-te că textul de pe pagina accesată are legătură cu căutările care duc acolo.

Rata de click-through

Apariția site-ului tău în rezultatele unui motor de căutare este prima interacțiune pe care un utilizator o are cu tine. CTR-ul indică dacă această interacțiune a fost una pozitivă.

Un CTR scăzut poate arăta faptul că mesajul tău nu e relevant pentru căutarea unei persoane. Dar poate indica și că meta-descrierea sau eticheta de titlu folosite de tine nu sunt suficient de atrăgătoare.

Cum să optimizezi

 • Introdu în titluri și descrieri exact cuvintele cheie pentru care vrei să fii găsit, ca acestea să apară îngroșate.
 • Adaugă în descriere un beneficiu al accesării site-ului tău.
 • Asigură-te că etichetele tale au lungimea potrivită, astfel încât să fie afișate în totalitate.
 • Structura tehnică

3. Structura tehnică

Apoi trebuie să ne gândim cum structura tehnică a site-ului afectează interacțiunile cu utilizatorii și clasările pe cuvinte cheie. Optimizarea din punct de vedere tehnic poate fi considerată baza SEO, cu toate celelalte lucru construite pe aceasta. Fără o fundație tehnică solidă, site-ul tău se va „prăbuși”.

Indexabilitatea

Pentru a fi indexat, site-ul tău trebuie să fie vizibil. Roboții motoarelor de căutare au acces doar la linkurile disponibile în harta site-ului și disponibile pe homepage. De aceea linkurile interne sunt atât de importante.

Trebuie să te asiguri că îți optimizezi bugetul de crawl. Acesta înseamnă câte pagini vor fi indexate de motoarele de căutare într-o sesiune de indexare. Acesta este determinat de rata de crawl și cererea de crawl.

Rata de crawl este măsurată în numărul de cereri pe secundă făcute de un robot Google către site-ul tău, iar cererea de crawl arată cât de des roboții Google îți vor căuta site-ul (în funcție de cât de popular e).

Cei mai mulți webmasteri nu-și fac griji în ceea ce privește bugetul de crawl, chiar dacă asta poate însemna mult pentru site-urile mari. Bugetele de crawl permit webmasterilor să prioritizeze paginile care vor fi indexate mai întâi.

Cum să optimizezi

 • Creează o hartă a site-ului și introdu-o în Google Search Console.
 • Blochează toate paginile pe care nu le dorești a fi indexate.
 • Ai grijă la redirecționări și la parametrii linkurilor dinamice.

Securitate

Pentru a avea un site sigur pentru tranzacții ai nevoie de un certificat SSL. De asemenea, acesta influențează, chiar dacă minor, poziția în Google.

Cea mai gravă eroare tehnică pe care o poți avea este să ai conținut mix între HTTP și HTTPS. Acest lucru se poate întâmpla la migrarea unui site sau din alte cauze. Chiar dacă, în teorie, paginile ar trebui să redirecționeze automat către HTTPS, nu este în avantajul tău să ai pagini nesigure.

Cum să optimizezi

 • Contactează-i pe cei care-ți asigură găzduirea site-ului pentru problemele legate de SSL.
 • Folosește Screaming Frog pentru a îți identifica erorile de conținut mix.
 • Pune harta site-ului în fișierul robots.txt
 • Rescrie fișierul .htacces pentru a redirecționa tot traficul către un domeniu care să conțină HTTPS.

Linkuri „curate”

La fel de important este și să ai linkuri care să nu ducă la pagini inexistente sau redirecționate. Acest lucru poate afecta atât viteza, cât și indexarea și bugetul de crawl. În timp pot apărea anumite coduri de status din cauza migrării site-ului. În general, ai nevoie de linkuri curate, cu status 200.

Sfaturi de optimizare

 • Scanează-ți site-ul cu Screaming Frog pentru a găsi statusuri 4xx și 5xx.
 • Folosește redirecționări 301 pe paginile șterse pentru a trimite utilizatorii pe pagini relevante
 • Implementează pagini 404 personalizate cu linkuri către pagini relevante.
 • Contactează-i pe cei care se ocupă de găzduirea site-ului tău pentru a rezolva codurile 5xx care dăunează linkurilor.
 • Linkurile interne

4. Linkurile interne

Linkurile interne au mai multe avantaje pentru SEO:

 • Indexabilitate
 • Interfața și experiența utilizatorilor
 • Conținut
 • Link building

Dacă optimizarea tehnică stă la baza unui site, linkurile interne sunt căile care permit deplasarea de la un conținut la altul. Însă pe măsură ce site-urile îmbătrânesc și afacerea se schimbă, menținerea consistenței de-a lungul site-ului și o structură solidă de linkuri interne pot fi lucruri dificile de obținut.

Linkuri profunde

Folosirea de linkuri profunde este o bună practică SEO încă de la începuturile internetului. În esență, un link profund înseamnă să te legi la paginile orfane cu o pagină de categorie superioară pentru a le transmite primelor autoritate și a te asigura că se vor indexa și ele.

Crearea unei structuri organizate de linkuri interne în jurul subiectelor similare permite paginilor mai slabe ca autoritate să fie trase în sus de celelalte. De asemenea, aceasta le oferă utilizatorilor ocazia să interacționeze mai mult cu site-ul, accesând mai multe pagini pe măsură ce aprofundează subiectul.

Cum să optimizezi

 • Identifică paginile orfane care nu sunt indexate.
 • Folosește linkurile strategic în conținut pentru a transmite autoritate și pentru a oferi conținut adițional (cel puțin 2 linkuri per articol).

Ierarhie organizată

Fiecare site are o ierarhie a subiectelor care transmite utilizatorilor și motoarelor de căutare scopul fiecărei părți din acesta. Partea de sus a unor site-uri este construită pentru a crea o ramificare de subiecte în cadrul nișei în care activează.

Etichetele ajută și ele la organizarea conținutului și la înțelegerea contextului de către cititori. În general, ierarhia trebuie să fie una pe verticală.

Sfaturi de optimizare

 • Studiază căutările oamenilor.
 • Folosește potriviri exacte ale cuvintelor cheie pentru a optimiza paginile de categorii și potriviri semantice pentru sub-categorii.
 • Adaugă breadcrumbs sau linkuri în subsol pentru a ajuta utilizatorii să navigheze înapoi la anumite pagini.
 • Optimizarea pentru dispozitive mobile

5. Optimizarea pentru dispozitive mobile

Google plasează mai sus în rezultate paginile optimizate pentru dispozitive mobile. Când se face o optimizare pentru telefoane trebuie avută în vedere dimensiunea acestora, dar și alte detalii care influențează navigarea pe un astfel de aparat.

De exemplu, derulările lungi sunt preferate în dauna linkurilor care forțează utilizatorii să încarce o altă pagină. Dar, în general, această optimizare se referă la design prietenos cu telefoanele și la timpi mici de încărcare.

Cum să optimizezi

 • Implementează un design responsiv.
 • Folosește etichete pentru AMP.
 • Îmbunătățește viteza de încărcare.

Concluzie

Deși nu am reușit să atingem fiecare element dintr-un plan SEO, această listă ar trebui să fie de bază pentru crearea unui site. Optimizarea pentru motoarele de căutare este o industrie schimbătoare, dar privind-o în ansamblu ne putem servi utilizatorii mai bine și să trecem peste schimbările de algoritm.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl