Folosește psihologia pentru optimizarea Google

Sarcinile de bază ale unui marketer nu s-au schimbat prea mult pe parcursul ultimilor ani. Revoluția digitală a adus tehnologia în față, însă marketingul rămâne o muncă de comunicare.

Marketerii de succes înțeleg motivațiile audienței lor și știu cum să o convingă să acționeze. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește Căutarea. Relația consumatorilor cu motoarele de căutare s-a schimbat fundamental în era mobile-first.

Când vor să meargă undeva, să facă ceva sau să știe ceva, oamenii apelează la Căutare. Pe acest lucru se bazează principiul „micro-momentelor”.

Google vrea să ne introducă în era asistenței, în care orice nevoie este satisfăcută prin interacțiunea cu telefoanele noastre, boxele sau orice alt obiect pe care Google își poate instala programele. Predicțiile estimează că Asistentul Google va ajunge în curând pe 1 miliard de dispozitive, în timp ce Amazon a vândut deja peste 100 de milioane de dispozitive Alexa.

Căutarea nu mai este un subiect de nișă sau disciplină specializată. Este peste tot în jur, depindem de ea și suntem legați de ea printr-o serie de intenții zilnice.

Ca marketeri în domeniul Căutării trebuie să putem livra experiențe excepționale pentru clienți și să îi conducem de la inspirație la loialitate. Textul plin de cuvinte cheie nu mai este de niciun ajutor într-o piață atât de competitivă.

Tehnologia ne poate ajuta să acoperim lipsa de comunicare a audienței în moduri noi, inovative, dar doar dacă profităm de psihologia umană – asta pentru a ne înțelege audiența și pentru a ne dezvolta tactici de dezvoltare.

Pentru o înțelegere aprofundată folosește psihologia și tehnologia

Marketerii care vor avea succes în următoarele decenii vor fi aceia care vor înțelege atât oamenii cât și tehnologia. Această înțelegere va permite folosirea tehnologiei acolo unde se potrivește cel mai bine, astfel îmbunătățind și extinzând capabilitățile echipei de marketing.

Cercetătorii de la MIT au denumit acest lucru Inteligență Extinsă – un mod util de a înțelege rolul benefic al tehnologiei în campaniile de marketing.

Au existat numeroase titluri care vorbeau despre cum Inteligența Artificială ne-ar putea lua locurile de muncă, dar nu este cazul. The World Economic Forum se așteaptă ca tehnologia să creeze cu 58 de milioane de joburi mai multe decât poate să înlocuiască.

John Smith, de la IBM Research spune că „AI-ul poate cu ușurință să aducă o noutate absolut întâmplător, dar îi este foarte greu să inventeze ceva care să fie nu doar noutate, ci și neașteptat și util.”

Pe scurt, tehnologia mai degrabă ne va completa. Inteligența Artificială va prelua probabil joburile în care este nevoie de viteză și precizie, cum ar fi analiza de date. Studiul 2019 Digital Trends al Adobe a revelat faptul că 36% dintre companiile mari folosesc acum AI pentru analiza de date – o creștere de 50% față de anul precedent.

În teorie, acest lucru ia de pe umerii oamenilor sarcini nu tocmai plăcute și le oferă prilejul de a se concentra pe aspecte pe care doar oamenii le pot face. Însă automatizarea nu se va face fără participarea noastră activă; automatizând prea multe sarcini putem ajunge la o scădere a productivității.

Identificarea zonelor în care își pot îmbunătăți aptitudinile rămâne în sarcina marketerilor, apoi trebuie creat un plan de dezolvatare pe termen lung. De exemplu, neștiind ce întrebări să punem și cum să interpretăm răspunsurile, nu putem să beneficiem la maximum de analiza automată a datelor.

Chiar dacă AI-ul ne poate oferi informații despre subiectele preferate ale audienței noastre, noi trebuie să creăm conținutul care să îi mențină conectați. În esență, marketerii au devenit intermediari între audiență și tehnologie. Fiecare informație, fie ea secvență de căutare sau conversie, ne spune câte ceva despre persoana la care se referă. Noi, marketerii, trebuie să transpunem această informație într-o strategie eficientă de conținut.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl