Campanii de marketing pe Facebook – Studiu de caz HubSpot

[dropcap]A[/dropcap]m tot vorbit de-a lungul timpului despre cât de important este marketingul în social media pentru orice tip de companie. Am vorbit despre cum să îți creezi o comunitate fidelă pe Facebook și cum ar trebui să comunici cu fanii tăi, astfel încât să creezi cu ei o relație pe termen lung, care să îi transforme, la un moment dat, și în clienți reali. Însă, știm cu toții cât de importante sunt exemplele concrete, exemple de companii care au pus în practică toată teoria și care au văzut clar, prin cifre, ce a funcționat și ce nu și care au fost rezultatele concrete ale diferitelor campanii de social media pe care le-au făcut. Tocmai de aceea, vă vom prezenta o serie de studii de caz, din care veți putea observa mult mai clar care sunt acele rețete de succes în social media marketing.

Studiu de caz HubSpot

HubSpot este o paltformă software de inbound marketing, care ajută companiile să atragă vizitatori și să îi convertească pe aceștia în consumatori reali. Prima campanie de social media pe care HubSpot a făcut-o, a avut ca scop promovarea companiei ca un lider incontestabil în zona de business-to-business pe Facebook, dar și crearea unei comunități pe pagina de Facebook firmei – prin atragerea oamenilor către pagina HubSpot și crearea unei relații apropiate cu aceștia, printr-un conținut care să îi atragă și care să îi facă să dea mai departe, atrăgând astfel alți și alți fani.

Cum a făcut asta Hubspot?

Am văzut care a fost obiectivul companiei. Până la urmă, este un obiectiv comun al tuturor companiilor care investesc în social media marketing, Dar cum a procedat HubSpot concret, pentru a atinge acest obiectiv? În primul rând, HubSpot și-a creat o pagină de Facebook. Pentru asta, și-a pus logo-ul personal și și-a setat pozele de profil și de copertă, care includeau o poză stilizată cu un oraș, în culorile brandului, dar și logo-ul companiei. Am spus de atâtea ori cât de importantă este poza de profil și de copertă, pentru că reprezintă elementele vizuale prin care fanii vă recunosc, cum la fel de importante sunt și informațiile despre companie și datele de contact. După crearea paginii, cei de la HubSpot au creat tab-ul ”Try HubSpot!” (Testează HubSpot – trad. rom.) pe pagina lor, dându-le astfel posibilitatea oamenilor să testeze gratis HubSpot pentru 30 de zile și să vadă astfel dacă funcționează pentru business-ul lor.

Crearea comunității.

Pentru a-și crea comunitatea, compania a ales să se promoveze prin anunțuri plătite pe Facebook. Mesajul lor, prin care au încercat să încurajeze oamenii să dea Like paginii companiei, a fost: ”Like HubSpot pentru invitații la webinarii exclusive, pentru informații fresh, cărți electronice noi gratuite și multe altele!”
Acesta a fost primul anunț, după care au urmat altele, targetate pe diferite segmente de vârstă, printre care 24-34, 35-44 și 45-54, dar și pe interesele oamenilor, like-urile date de ei și, evident, pe profesie, mergând pe profesii care aveau marketing în titulatură. Apoi, tot legat de anunțurile publicitare, HubSpot a folosit imagini care să atragă atenția – de exemplu, poza pe care era scris mare ”Particip!”, alături de text despre conferințele de marketing organizate de HubSpot.

Crearea relației cu fanii.

Foarte multe companii vor ca paginile lor să aibă multe mii de Like-uri și, evident, de fani. Însă, greutatea începe după ce îți creezi comunitatea, pentru că trebuie să știi cum să îi ții aproape pe cei care ți-au acordat votul de încredere și cum să îi faci să interacționeze, astfel încât tu să obții informații foarte precise despre ce le place și ce nu, ce ar dori să schimbe și ce nu, informații care te ajută să îi transformi ulterior în cumpărători fideli. Cum a făcut HubSpot asta? În primul rând, a postat în fiecare zi – despre conferințele de marketing, sfaturi despre comerțul electronic și tot felul de link-uri și video-uri din aria lor de expertiză. Apoi, pentru a iniția conversații cu fanii, cei de la HubSpot le adresau din când în când câte o întrebare, de tipul: Este marketingul mobil parte din strategia voastră de marketing? O altă metodă prin care compania și-a creat o comunitate activă, au fost și link-urile către live chats, în care experți de marketing de la HubSpot le răspundeau fanilor la diferite întrebări. Mai mult, pentru că știm cu toții că oamenii au mai multă încredere într-un brand, dacă cineva cunoscut lor l-a testat înainte sau, vorbind de social media, i-a dat Like, HubSpot a folosit Sponsored Stories, prin care oamenii știau când unul dintre prietenii lor a dat Like paginii companiei.

Care au fost rezultatele?

Bun, am ajuns și la partea cea mai importantă: rezultatele concrete, palpabile, ale acestei campanii, care a durat trei luni. Datele HubSpot arată că după trei luni, compania a avut o creștere cu 71 de procente a vânzărilor, creștere care a venit din Facebook. Apoi, rata de recuperare a investiției a crescut și ea cu 15%, pe parcursul acestor trei luni, iar traficul venit din Facebook, tot pe parcursul campaniei, a dus la o creștere cu 39% a traficului total. Destul de bine, nu credeți?

Mâine vă vom prezenta un alt studiu de caz, la fel de interesant și cu rezultate la fel de spectaculoase.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0