Campanii de marketing pe Facebook – Studiu de caz Corcoran Group

[dropcap]S[/dropcap]ăptămâna trecută, v-am promis că deschidem seria studiilor de caz în social media marketing. Am început cu HubSpot, o paltformă software de inbound marketing, care ajută companiile să atragă vizitatori și să îi convertească pe aceștia în consumatori reali și care, în numai 3 luni de campanie de promovare pe Facebook, a avut o creștere cu 71 de procente a vânzărilor din această platformă de social media. Mai multe despre campania derulată de HubSpot găsiți aici. Astăzi continuăm seria de exemple cu o firmă de brokeraj imobiliar din New York, care se numește Corcoran Group.

Înainte de a începe o campanie de promovare, indiferent că vorbim de online sau de offline, trebuie să ne setăm obiectivele, ceea ce a făcut și compania despre care vorbim astăzi. Astfel, Corcoran Group a vrut să se folosească de prezența globală a platformei de socializare Facebook pentru a-și crește conectivitatea cu potențialii cumpărători de locuințe, dar și să își întărească prezența sa online prin crearea unei comunități unde oamenii să poată discuta despre modul de viață din New York și despre motivele pentru care le place să locuiască în acest oraș, prin conectarea cu cei care sunt interesați să își achiziționeze o casă și care sunt în căutarea unui agent imobiliar și, evident, prin furnizarea informațiilor atât despre companie, cât și despre domeniul de real estate.

Cu aceste obiective în minte, Corcoran a trecut la atac. Astfel, după crearea paginii, abordarea grupului a fost următoarea:

  • A lansat tab-ul ”Do More”, pe care oamenii îl pot folosi pentru a se conecta cu agenția în toate modurile posibile – nu numai prin Facebook, ci și pe YouTube, Twitter, Foursquare, dar și prin aplicațiile pentru smartphone ale companiei.
  • A postat în fiecare zi lucruri interesante despre New York, cum ar fi prezența New York Giants la Super Bowl sau despre Jeremy Lin, starul de la New York Knicks. Asta înseamnă că firma știe că strategia pe care mulți o folosesc, de a da oamenilor de pe Facebook numai informații despre companie și produsele/serviciile pe care aceasta le vinde este o strategie total greșită. Facebook-ul nu este o platformă de vânzare, ci una de socializare, iar firmele trebuie să înțeleagă că fanii de pe Facebook vor deveni cumpărători nu dacă le ceri, ci dacă vor ei, pentru că te plac și pentru că le-ai câștigat încrederea.
  • A postat o mulțime de fotografii care celebrează spiritul New York-ului, dar și link-uri către diferite locuri din oraș, pe care numai un localnic le-ar putea ști.

Pe lângă gestionarea paginii, firma s-a promovat și prin anunțuri pe Facebook, pentru a-și crește comunitatea. Astfel, contrar a ceea ce fac majoritatea firmelor, anunțurile nu încurajau oamenii să de Like companiei pentru profesionalismul serviciilor lor, ci pentru ultimele informații despre mâncare, shopping și viața de noapte din New York. În plus, anunțurile erau targetate către cei care nu au dat Like paginii, dar ai căror prieteni erau deja fanii grupului imobiliar. Un alt criteriu de selecție a fost și după orașele de pe coasta de Est și coasta Vest.

O altă greșeală majoră pe care companiile o fac este că își doresc like-uri, orice ar fi și nu se gândesc dacă oamenii din comunitatea lor sunt și cei de care ei au nevoie. }n loc să ai o comunitate de 10.000 de oameni care nu sunt deloc în targetul tău și care oricum nu interacționează cu tine, ei venind acolo doar pentru că au fost momiți cu ceva – un cadou, un voucher etc. -. nu pentru că ar fi interesat de tine și de ce ai tu să le transmiți lor, mai bine ai doar 1.000 de oameni care îți pot deveni clienți sau de la care poți afla informații extrem de valoroase despre ce faci bine și ce nu, care sunt acele produse care trebuie îmbunătățite și care sunt acelea pe care poți miza mai departe.

Care au fost rezultatele acestei promovări?

Cei de la Corcoran au spus că din Facebook au venit de două ori mai mulți vizitatori pe site-ul companiei decât au venit de pe alte platforme în care a fost promovat grupul. Apoi, în zilele în care rulau anunțurile (compania investea foarte mult în anunțuri în primele zile ale lunii), posturile erau văzute de un număr de 6 ori mai mare de oameni față de zilele în care nu rulau acestea, iar pagina de Facebook era vizitată de un număr de 10 ori mai mare față de zilele normale. În plus, în rezultatele căutării organice, pagina de Facebook a companiei era pe locul 2. ”Un factor important în decizia de cumpărare a unei locuințe îl reprezintă împrejurimile casei, facilitățile pe care le ai în jur. Pentru mulți oameni, acest lucru e la fel de important ca apartamentul. Tot marketingul nostru online merge pe această idee, pe care noi o numim ”dincolo de cei patru pereți””, spune Matthew Shadbold, interactive product & marketing director al grupului Corcoran. ”Facebook este platforma ideală prin care poți să share-uiești înformații despre împrejurimi, despre cartiere, despre ce e hot în oraș și multe alte informații folositoare, dar ce e cel mai important, este o platformă care îți permite să răspunzi oamenilor la întrebările lor despre oraș și despre cum este să locuiești acolo”.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0