Cum își activează retailerii fanii de pe Facebook: exemple de urmat (sau nu), din .ro

H&M, Miniprix, eMag, Altex, Intersport, Elefant, Mobexpert, Carrefour, Mega Image sunt branduri puternice care cunosc importanța engagementului clienților pe rețele sociale; toate acestea au zeci sau sute de mii de fani pe Facebook. Cât de eficient comunică însă? Ce greșeli fac, cât de des postează și ce fel de articole promovează? Afla toate acestea, plus sfaturi concrete, în articolul de mai jos.

Pentru analizarea paginilor de Facebook ale brandurilor am folosit instrumentul http://likealyzer.com. Acesta strange informatii despre paginile Facebook si le analizeaza, construind statistici, generand sfaturi pentru administratori si indicand o nota de la 1 la 100 pentru profesionalismul si eficienta respectivelor prezente pe cea mai mare retea sociala din lume.

Pagina H&M

Pagina de Facebook a magazinului de fashion H&M Romania are putin peste 50.000 de like-uri dar engagement rate-ul este foarte redus, de doar 0,55%. Acest lucru este, cel mai probabil, cauzat de postarile extrem de rare, o medie de doar 0,61 pe saptamana.

Mai mult, brandul local face greseli majore in prezenta de pe Facebook, pe langa numarul de postari extrem de redus – aproape 100% din postari sunt fotografii, lipsind orice alta forma de continut. Compania nu foloseste hashtag-uri si nu urmareste la randul ei decat alte 4 pagini, lucru care, similar, nu ajuta in promovare.

Scorul este pe masura efortului – doar 19 din 100.

Pagina Miniprix

Concurentii de la Miniprix stau (mult) mai bine pe Facebook.

Compania are aproape 426.000 de like-uri si engagement-ul este de 2%. Compania posteaza dest, in medie 7,2 postari pe zi. Cu toate acestea, magazinul de fashion face greseli comune – posteaza doar fotografii, timing-ul ales nu este cel mai bun si compania ar trebui sa puna mai multe intrebari catre clienti, pentru a starni interactiune.

Cu toate acestea, Miniprix sta bine la capitolul lungimii postarilor (peste 100 de caractere) si a numarului de postari din partea fanilor – acestea au loc zilnic. Cumulat, prezenta Miniprix pe Facebook este notata cu scorul de 60.

Pagina eMag

Cel mai mare retailer online din Romania nu dezamageste pe Facebook. Compania are peste 770.000 de like-uri si engagement peste medie, de 1,31%. Numarul de postari zilnice este de 3,79, optim, iar eMag face un lucru foarte bun pe Facebook – pune postari diverse, atat foto, video, cat si text sau intrebari catre clienti.

Cu toate acestea, eMag nu ofera posibilitatea clientilor de a posta pe pagina proprie de Facebook – o strategie cu dublu tais. Poate “bloca” anumite comentarii indezirabile, dar poate frustra pe multi. In medie, compania primeste pe pagina de Facebook 141 de like-uri sau comentarii per postare.

Scorul total este de 73.

Pagina Altex

Pagina de Facebook a Altex a atras aproape 350.000 de like-uri, engagement rate-ul fiind de 0,42%.Compania posteaza, in medie, de 1,48 ori/zi, insa timing-ul ales nu este cel bun.

Altex nu foloseste pe Facebook tag-uri si nici nu pune suficiente intrebari clientilor. Scorul este de 56.

Pagina Intersport

Pagina de Facebook a Intersport Romania are 111.000 de like-uri, engagement rate-ul fiind slab, de 0,25%. Numarul mediu de postari zilnice este de 1,45 insa acestea nu primesc, in medie, decat 38 de like-uri, comentarii si share-uri. Compania ar trebui sa puna mai multe intrebari clientilor, pentru a creste engagement rate-ul si eventual sa ia in considerare sa lase “la liber” terte postari pe pagina proprie.

Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/articol/eCommerce/180639/cum-isi-activeaza-retailerii-fanii-de-pe-facebook-exemple-de-urmat-sau-nu-din-ro.html#ixzz3TS546DQF

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl