Unde să pui hashtagurile – în titlu sau în comentarii? (Studiu)

O întrebare recurentă în cercurile celor care fac marketing pe Instagram este „Unde să pui hashtagurile?” – e mai bine să le pui în descrierea fotografiei, înghesuind astfel mesajul, sau în primul comentariu, ceea ce ar putea arăta mai bine, însă te poate penaliza la reach? E adevărat că plasarea hashtagurilor în primul comentariu îți reduce reach-ul?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, SocialInsider s-a aliat cu Quuu pentru a realiza un studiu asupra a 650 de mii de postări pe Instagram, provenite de la 6784 de profiluri de brand. Aceste conturi aparțin atât unor companii mari, cât și unora mici și mijlocii, așa că echipa SocialInsider a separat rezultatele pentru a avea o perspectivă corectă bazată pe audiențele lor.

unde să pui hashtagurile

Iată ce au găsit! În primul rând, studiul arată că marea majoritate a brandurilor preferă să își pună hashtagurile în descrierea fotografiei. Având în vedere că doar 10% dintre branduri le plasează în comentarii a însemnat o populație mică asupra căreia să se facă observații. Însă, chiar pe baza acestui număr mic, echipa SocialInsider a analizat care este reach-ul în funcție de plasarea hashtagurilor.

unde să pui hashtagurile

După cum se poate vedea mai sus, studiul dezvăluie faptul că plasarea hastagurilor în descriere a generat, în medie, un reach mai mare al postărilor analizat din toate categoriile. Însă creșterile nu au fost spectaculoase – pentru profilurile cu mai puțin de 5 mii de urmăritori a fost de 3.5% per post; iar pentru cele cu 5 – 10 mii de urmăritori, a fost de doar 1.23%. Totuși orice vizualizare în plus înseamnă mai multă expunere. Datele de aici sugerează faptul că nu merită să pui hashtagurile în comentarii de dragul unei postări mai aerisite.

numărul de hashtaguri

În plus, SocialInsider a observat că cele mai multe branduri folosesc 7 sau 25 de hashtaguri la o postare, altă cantitate de astfel de semne fiind ceva mai rar întâlnită. Studiile precedente arătau că folosirea de 9-11 hastaguri per post duce la un engagement optim, însă un studiu de anul trecut făcut de Quintly arată că cel mai bine este să nu folosești niciunul. În definitiv, depinde de audiența pe care o ai și de ce hashtaguri folosești; în cazul studiului de față cele mai multe branduri folosesc ori 7, ori o grămadă din cele 30 maximum permise de Instagram. Așadar, nu există un răspuns clar la întrebarea „unde să pui hashtagurile?”, însă poți găsi alte informații utile accesând studiul complet.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl