Facebook a trecut de un miliard de utilizatori unici pe lună

Facebook a reuşit să depăşească un număr record de ultilizatori, în ciuda dificultăţilor de care a avut parte în ultimele câteva luni. CEO-ul Mark Zuckerberg a anunţat, joi, că site-ul de socializare are mai mult de un miliard de utilizatori activi în fiecare lună.

Într-o actualizare de status de pe pagina sa Zuckerberg scria: „ Să ajut un miliard de oameni să ia legătura este minunat, și de departe lucrul de care sunt cel mai mândru de-a lungul vieţii mele.”

Există mai mult de 18 milioane de utilizatori de Facebook numai în Canada conform site-ului specializat de marketing, Socialbakers.

Zuckerberg a postat de asemenea şi primul clip de promovare a companiei numit „The Things That Connect Us” (Lucrurile care ne leagă).

Această „piatră de hotar” vine într-un moment dificil pentru companie. Zuckerberg spunea, joi, că este un „ciclu dur” după ce, în mai, compania
s-a lansat pe bursă. Au existat mici nereguli de tranzacţionare în momentul în care a fost listată public şi au apărut îngrijorări despre potenţialul companiei de a avea profit. În aceeaşi cheie, compania se confruntă şi cu procese din partea acţionarilor nemulţumiţi.

„Suntem într-un moment dificil care nu ajută moralul, dar oamenii sunt concentraţi pe ceea ce construiesc” a spus Zuckerberg într-un interviu pentru NBC.

Vremuri grele

Vincent Mosco, un profesor de sociologie de la Queen’s University consideră că în ciuda depăşirii pragului de un miliard de utilizatori , ceea ce este o realizare majoră, Facebook încă mai are de parcurs un drum anevoios.

Spre deosebire de alte companii precum Google, Apple şi Microsoft care vând hardware, software sau servicii, „tot ce oferă Facebook este un spaţiu virtual în care oamenii să se întâlnească”, a mai spus Mosco.

„Nu are de vândut altceva decât informaţii despre clienţii săi. Există această imensă ironie că ar fi un serviciu cu un miliard de clienţi şi totuşi nu a fost capabil să intre semnificativ pe piaţa ocupată de unii dintre marii jucători”, a mai adăugat acesta.

Modelul de afacere bazat pe vânzarea informaţiilor utilizatorilor a dus la numeroase îngrijorări de-a lungul anilor. În 2009, în Canada s-a ajuns la concluzia că Facebook ar încălca legea referitoare la dreptul la intimitate prin partajarea informaţiilor despre utilizatori către dezvoltatorii de jocuri.

Cum se fac banii

La doar 28 de ani, Zuckerberg a reiterat, joi, ideea că el este persoana potrivită pentru a conduce Facebook. Unele voci de pe Wall Street se întrebau dacă acesta chiar are capacitatea de a sta în fruntea unei companii publice de o asemenea anvergură. „Îmi asum această responsabilitate foarte serios” a spus acesta.

Ca urmare a criticilor aduse referitoare la faptul că Facebook nu a capitalizat în zona gadgeturilor portabile suficient de repede, Zuckerberg spune că viitorul companiei este îndreptat tocmai către această piaţă.

De cealaltă parte, Mosco este sceptic considerând că va fi dificil pentru Facebook să îi convingă pe publicitari să cumpere spaţiu de reclamă pe nişte display-uri atât de mici.

Tot el sugerează că dezvoltarea unui software sau a unui sistem de operare şi, de ce nu, taxarea utilizatorilor „înrăiţi” ar putea creşte încasările companiei care în prezent încearcă să-şi dea seama cum să monetizeze mai eficient succesul cu numărul mare de utilizatori.

„Când am auzit ştirea despre un miliard de oameni, primul meu gând a fost: cum ar fi dacă i-ai taxa pe fiecare cu un dolar pe an? Facebook ar putea să decidă că nu este o companie care vrea să intre în competiţie cu „băieţii mari” şi să se mulţumească cu poziţia confortabilă în care obţine un venit oferind un serviciu oamenilor din întreaga lume printr-un brand de valoare”, a mai adăugat Mosco.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0