Google va folosi pozele și comentariile noastre în reclame. Ce putem face?

[dropcap]G[/dropcap]oogle a făcut o avere în a vinde reclamă, iar acum încearcă să îi pună la treabă și pe cei 390 de milioane de utilizatori ai rețelei de socializare Google Plus, folosindu-le poza de profil și recomandările/comentariile pe care le fac diferitelor produse și servicii de pe web. Această schimbare a politicii de confidențialitate a datelor se referă numai la utilizatorii care au cont pe Google Plus și va intra în vigoare în data de 11 noiembrie. Ce se va întâmpla atunci?

Utilizatorii care au făcut un comentariu la un video de pe YouTube sau au scris un review la un restaurant pe Zagat.com, își pot vedea fotografia și ceea ce au scris în dreptul reclamei din Google Search și din cele 2 milioane de website-uri care sunt parte din rețeaua de publicitate a companiei.

Această măsură controversată, anunțată de Google la sfârșitul săptămânii trecute, este parte dintr-un trend emergent pe web. Advertiserii cred că utilizatorii prețuiesc mult mai mult produsele/serviciile recomandate de un prieten sau de un membru al familiei, iar un număr tot mai mare de companii încearcă să captureze această reclamă socială într-un mod sistematic, scrie Washington Post. Dar, criticii sunt de părere că aceste tactici nu înseamnă decât exploatare datelor pe care oamenii le lasă online.

Oamenii și-au făcut cont pe Google Plus, pentru că aceasta era o rețea liberă și confortabilă. Aceștia nu s-au gândit probabil niciodată că identitatea și cuvintele lor pot fi puse în fața unor străini pentru a vinde un produs. „Utilizatorii care promovează ocazional un produs sau un cântec pe Facebook sau pe Google Plus pot fi expuși unor implicații nedorite și posibil neînțelese”, este de părere Eric Goldman, profesor în legea internetului la Școala de Avocatură din cadrul Universității Santa Clara.

Google a spus că lansarea acestei funcții, care se numește ”shared endorsements” și care e similară cu ”Sponsored Stories” de la Facebook, va ajuta consumatorii să facă alegeri mai bune. ”Noi vrem să vă dăm – ție și conexiunilor tale – cele mai utile informații. Recomandările de la oamenii pe care îi știi chiar pot fi de mare ajutor”, a motivat Google în comunicatul de presă. Compania a adăugat și faptul că utilizatorii au dreptul de a decide dacă vor sau nu să facă parte din această nouă opțiune, iar minorii sunt excluși automat.
Link-ul către share endorsments îl aveți aici, unde puteți citi mai multe despre această nouă funcție, dar și unde puteți debifa căsuța din partea de jos a ecranului și apoi salva opțiunea, dacă nu vreți ca numele, pozele și comentariile voastre să apară în promovarea unor produse sau servicii.

Unii experți în confidențialitatea datelor au lăudat modul în care Google lansează această nouă funcție, pentru că, spre deosebire de Facebook, Google le dă oamenilor posibilitatea de a refuza să fie folosiți în reclame. ”Unii oameni pot fi chiar încântați că părerile lor vor fi promovate și că vor influența comportamentul de cumpărare al consumatorillor. Ceilalți au la dispoziție un mod extrem de simplu de a nu opta pentru asta”, spune Jules Polonetsky, director executiv al Future of Privacy Forum.

În plus, Google a spus că utilizatorii Google Plus vor fi notificați privind această nouă schimbare în politica de confidențialitate a datelor, însă unii partizani ai confidențialității rămân sceptici. ”Această mișcare de la Google reflectă expansiunea necontrolată a colecției de date online”, crede Jeff Chester, director executiv al Centrului pentru Democrația Digitală.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0