Noile rezultate financiare ale Facebook – o surpriză pentru analiști

[dropcap]F[/dropcap]acebook și-a publicat rezultatele financiare pe trimestrul patru al anului 2013, iar acestea sunt peste ceea ce preconizau analiștii. Veniturile celei mai mari rețele de socializare din lume s-au ridicat, în perioada mai sus menționată, la 2,59 de miliarde dolari, iar costul pentru o acțiune a ajuns la 31 de cenți, în timp ce analiștii estimau venituri de 2,33 milioane de dolari și 27 de cenți per acțiune.

Prin comparație, în aceeași perioadă a anului 2012,  Facebook a înregistrat 1,59 de miliarde de dolari și 17 cenți pentru o acțiune. Practic, rezulatele date publicității azi de Facebook sunt cele mai bune din ultimii doi ani, ceea ce dus la o creștere cu 13% a titlurilor companiei, la bursa din Frankfurt, scrie The Verge. Ce este cel mai surprinzător este faptul că firma a declarat că 53% din aceste venituri vin acum din piața de mobile advertising – publicitatea pe dispozitive mobile.

Aceasta este o mare realizare pentru Facebook, care în timpul ofertei publice inițiale cea mai mare temere era că migrarea business-ului de publicitate de pe desktop pe mobil, împreună cu utilizatorii platformei, va fi un eșec. La momentul acela, temerea era justificată, pentru că Facebook nu făcea niciun cent din business-ul pe dispozitivele mobile. Dar azi, compania are aproape un miliard de utilizatori activi lunar pe dispozitivele mobile, crescând de la 680 de milioane de utilizatori activi lunar, câți erau anul trecut, la 945 de milioane de utilizatori activi lunar pe mobil, înregistrați în ultimul semestru din 2013.

În luna decembrie a anului trecut, Facebook a avut o medie zilnică de 556 de utilizatori activi pe mobil. În total, Facebook a ajuns la 1,228 de miliarde de utilizatori lunar. Profitul net a avansat de peste opt ori, la 523 de milioane de dolari, de la 64 de milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anului 2012.

Directorul general Mark Zuckerberg, care a înfiinţat Facebook acum 10 ani, a creat anul trecut noi soluţii prin care furnizorii de publicitate să ajungă la utilizatori. Veniturile generate de publicitatea prin intermediul dispozitivelor mobile au atins în trimestrul patru 1,25 miliarde de dolari, reprezentând 53% din total, faţă de 49% în aceeaşi perioadă a anului precedent.

“Segmentul mobil este esenţial pentru ei. Va fi o mare luptă între Facebook şi Twitter”, a declarat Laurence Balter, analist la Oracle Investment Research, citat de Ziarul Financiar. Pe ansamblul anului 2013, veniturile Facebook au avansat cu 55%, la 7,87 miliarde de dolari, iar profitul net a crescut de trei ori, de la 53 milioane de dolari în 2012 la 1,5 miliarde de dolari.

Pentru mulţi utilizatori, Facebook nu mai este un serviciu nou, compania urmând să sărbătorească săptămâna viitoare 10 ani de existenţă.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl