Pleacă Vine, vine Instagram

[dropcap]A[/dropcap] trecut mai puţin de o săptămână de la lansarea Video on Instagram, noul serviciu lansat de Facebook pentru Instagram, care intră în competiţie directă cu Twitter şi al său serviciu similar Vine. În numai trei zile, succesul Vine, care a fost considerat revoluţionar în urmă cu mai puţin de un an, a fost serios afectat de intrarea în scenă a clonei sale Video on Instagram care, deşi e clar că foloseşte principiile care au stat la baza Vine, a reuşit să creeze exact acele detalii care fac diferenţa.

Cifre îngrijorătoare pentru Vine

Video on Instagram este o copie, o clonă ostentativă, o idee furată, spun mulţi. Realitatea este însă că Video on Instagram nu şi-a propus să inventeze roata, ci să o reinventeze şi a făcut-o atât de bine, încât săracul Vine, care până mai ieri era pe culmile gloriei, a fost azi îngenunchiat. Meritul Instagram nu este inventarea serviciului de clipuri scurte, ci intuirea unor nevoi ale utilizatorilor şi transformarea acestuia, astfel încât noul serviciu să satisfacă aceste nevoi. Astfel, Instagram a mărit lungimea clipului, de 6 secunde, cât era maximul la Vine, la 15 secunde. Apoi, Instagram vine cu posibilitatea de a aplica diferite filtre clipului, dar şi cu funcţia de stabilizare a imaginii. Toate aceste îmbunătăţiri nu au făcut decât ca numărul de utilizatori ai serviciului de clipuri scurte să migreze către Video on Instagram, iar Vine să piardă semnificativ din popularitate. De exemplu, în numai trei zile de la lansarea Video on Instagram, Vine a coborât de pe locul 5 pe 7 în topul aplicaţiilor gratuite de Iphone din America. Pare puţin? Este o coborâre serioasă pentru Vine, care a reuşit să se menţină pe locul 5 timp de 3 luni. Apoi, tot în numai trei zile, Vine a picat 6 locuri, de pe 3 pe 10, în varianta mexicană a aceluiaşi top şi tot 7 locuri, de pe 5 pe 12, a căzut şi în Europa, în condiţiile în care englezii erau fani înrăiţi ai aplicaţiei Vine. Este greu de crezut că Vine va putea să îşi revină la fel de rapid cum a fost doborât şi oricum acest lucru nu se va întâmpla dacă Twitter nu va aduce ceva nou şi revoluţionar, aşa cum s-a întâmplat prima dată.

Vine vs. Video on Instagram

Am tot vorbit de impactul pe care lansarea Video on Instagram l-a avut asupra popularităţii Vine, dar prin ce diferă aceste aplicaţii născute dintr-o idee twitteristică?

Am vorbit anterior de lungimea clipurilor, care până la urmă este marea schimbarea adusă de Instagram. Ca să fim cu adevărat corecţi, lungimea unui clip pus pe Vine este de 6,5 secunde. Pentru a ajunge la această lungime, Twitter şi Vine au făcut foarte multe cercetări; ei au ajuns astfel la concluzia că 6,5 secunde este lungimea perfectă pentru un video, obligându-i în acelaşi timp pe creatorii de conţinut video să gândească „outside the box” atunci când vor să spună o poveste într-un mod succint. Nu ne miră acest lucru, venind din partea Twitter care are politica informaţiilor scurte şi la obiect. Instagram însă permite utilizatorilor să creeze video-uri de 15 secunde, care poate părea mult pentru cel care vede un video Instagram, dar este mult mai confortabil şi mai uşor pentru creatorul clipului. În ceea ce priveşte editarea clipurilor, ambele platforme îţi permit să faci mai multe clipuri şi să le pui împreună, dar Instagram te lasă să ştergi ultimul clip dintr-o serie, dacă acesta nu a ieşit bine. Pe de altă parte, nu poţi să ştergi al doilea clip, de exemplu, dacă nu ştergi întâi clipurile 3 şi 4, asta înseamnă, cu alte cuvinte, că poţi şterge doar cele mai recente clipuri create. Vine, pe de altă parte, nu te lasă să editezi deloc.

Nici Vine, nici Instagram nu te lasă să foloseşti un video direct din arhiva ta. Ambele insistă să creezi un video Vine sau Instagram folosind aceste aplicaţii, dar ambele îţi vor salva în arhivă clipurile astfel create.  În ştilul caracteristic al Instagram, aplicaţia deţinută de Facebook pune la dispoziţie diferite filtre pentru noua funcţie de video-sharing, care sunt absolut noi faţă de cele cu care suntem deja obişnuiţi în aplicaţia de foto. Sunt 13 filtre noi, toate create pentru partea de video. Vine nu vine cu niciun filtru şi e greu de crezut că va veni cu aşa ceva curând. Una dintre funcţiile care au primit mulţi de „Ooooh” şi „Aaaah” este funcţia Instagram Cinema, prin care poţi stabiliza imaginea. Deşi se spune că software-ul pentru stabilizarea imaginii sacrifică un pic din calitatea imaginii, pentru majoritatea utilizatorilor acest lucru nu este o problemă atât de mare. Până la urmă, toate funcţiile Instagram afectează imaginea, dar te recompensează prin imagini care par ireale şi ăsta e şi motivul pentru care Instagram a avut atât de mult succes încă de la început. Să mai spunem că Vine nu are nici această funcţie?

Orice ar spune cârcotaşii, Video on Instagram a reuşit să ducă acest serviciu la un alt nivel, iar de acum încolo singura întrebare este: va reuşi Twitter să revitalizeze Vine şi cum?

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0