Tehnici de supraviețuire SEO

Optimizarea pentru motoarele de căutare este un proces pe termen nedefinit, care se schimbă constant și, uneori, într-un mod radical. Anul trecut a fost unul interesant  pentru cei care au dorit să se pună bine cu Google. Multe companii au trebuit să se întoarcă la faza de proiectare pentru că nu erau la curent cu ultimele tehnici de supraviețuire SEO.

Cum să înțelegem Big Data

În ultimul deceniu Big Data a căpătat un rol major atât în lumea afacerilor, cât și în viața de zi cu zi. Experții spun că în jur de 2500 Petabytes de date se produc în fiecare zi. Folosite cum trebuie, acestea pot oferi unei companii informații valoroase pentru a îmbunătăți SEO, pentru a prezice trendurile relevante, pentru a crea strategii proactive ș.a.m.d.

Totuși, cu o așa multitudine de date, a devenit dificil să le găsești exact pe cele de care ai nevoie pentru a îmbunătăți SEO și a evita o supraîncărcare. Când vine vorba de înțelegerea datelor oferite de un site și cum acestea se leagă de optimizarea pentru motoarele de căutare poate fi urmat acest sfat:

„Concentrează-te mai mult pe partea științifică și mai puțin pe date.”

Ca marketer sau manager al unei afaceri, este tentant să pui accentul pe date în sine. Este recomandat să iei măsuri preventive înainte să începi să aduni date. Cel mai important, alocă-ți timp pentru înțelegerea întrebărilor la care cauți răspuns și pe care vrei să le rezolvi și alege datele pe care să le urmărești în funcție de acestea.

De exemplu, în ceea ce privește SEO, vrei să înțelegi valorile care au legătură cu traficul de pe site. Însă trebuie să mergi în profunzime cu întrebări ca:

  • De unde vine traficul?
  • Ce cuvinte cheie aduc trafic, conform datelor din Google Search Console?
  • Ce pagini aduc trafic?
  • Cum pot replica paginile de succes?

Dacă pierzi cuvinte cheie pe care se clasa site-ul tău, ar trebui să îți pui întrebări ca:

  • Ce am schimbat recent în strategii?
  • Cum s-a schimbat Google?
  • Cum au fost afectate site-urile asemănătoare?

Dacă îți pui astfel de întrebări înainte să începi să aduni date, poți limita volumul de date cu care vei lucra, dar și timpul și efortul pe care le depui pentru a înțelege ceva din toate acestea.

Fii la curent cu schimbările

În 2018 au avut loc multe schimbări la algoritmii Google. Cea mai mare a fost înregistrată pe 1 august, cu Medic Core Update. Pe baza mai multor obsevații, această actualizare a avut cel mai mare impact asupra afacerilor de tip „banii sau viața” – finanțe, juridice, sănătate etc.

S-a descoperit că industria medicală a fost cea mai afectată de această schimbare de algoritm. Chiar dacă unele site-uri au avut ceva creșteri în urma acutalizării, multe au avut scăderi masive. Asta a însemnat că Google încerca să scape de informațiile de calitate îndoielnică și de sfaturile rele în ceea ce privește „banii sau viața”.

De exemplu, dacă un utilizator voia să afle mai mult despre o anumită dietă și ar fi găsit conținut scris de oameni care nu se pricep, asta ar fi însemnat un posibil pericol pentru sănătatea lui. Acest concept nu este valabil doar în sănătate, ci și în finanțele personale, în domeniul juridic și alte industrii care influențează viețile oamenilor.

Sunt multe lucruri pe care organizațiile de tip „banii sau viața” le pot face pentru a își reveni după update-ul de pe 1 august 2018. La bază, acestea trebuie să prioritizeze procesul de creare de conținut credibil. În plus, trebuie să își îmbunătățească scorul E-A-T.

Ce este scorul E-A-T

Scorul E-A-T vine de la Expertiză-Autoritate-Încredere (Expertise-Authority-Trustworthiness) și este de importanță vitală pentru companiile „banii sau viața” și pentru plasarea lor în rezultatele motoarelor de căutare.

Expertiza se referă la abilitatea de a își demonstra calitățile în domeniu atunci când creează conținut. Pe scurt, înseamnă să produci conținut de încredere care să aibă valoare în ochii cititorilor și să faci asta în mod constant.

Autoritate înseamnă să fii recunoscut ca expert. Credibilitatea pe care o ai are un rol foarte important în stabilirea autorității pe internet. Asta ține de modul în care îți gestionezi reputația online.

Încrederea ține mult de platforma pe care se publică conținutul. Site-ul trebuie să facă utilizatorii să se simtă în siguranță, în special dacă implică tranzacții sau informații personale.

Scorul E-A-T este foarte important pentru plasarea în Google de ceva vreme, însă acronimul poate induce în eroare. Se pare că orice conținut important trebuie să aibă atribuit un nume pentru a se plasa mai bine în Google. Însă, cum nu este totul clar, nici scorul E-A-T nu poate fi stabilit cu exactitate.

Cum să te aliniezi regulilor

Să joci după regulile Google în 2019 este o sarcină complexă. Având în vedere munca continuă a motorului de căutare pentru a furniza cel mai bun conținut pentru utilizatori bazat pe cerințele lor, putem să presupunem că o concentrare continuă pe E-A-T va fi importantă. Mai greu va fi să înțelegi tot ce se spune în Regulile de Calitate în Căutare.

În ceea ce privește stabilirea Expertizei, aici ar trebui să existe  concentrare pe branding personal și creare de conținut care oferă informații exacte. De exemplu, să presupunem că scrii despre dieta ketogenică. Trebuie să existe dovezi solide că ești calificat să creezi conținut pe acest subiect. Apoi, ceea ce scrii trebuie să fie susținut cu date relevante din surse de încredere în industria de wellness și nutriție. Per total, cititorii vor trebui să aibă toate informațiile de care au nevoie despre dieta ketogenică după ce au citit conținutul tău.

Expertiza necesită un efort foarte mare pentru a fi stabilită. În cele mai multe cazuri, vei avea nevoie de mult timp pentru a o construi de la zero.

„Unele dintre site-urile care au văzut îmbunătățiri (după actualizare) aveau subiecte bine determinate și o temă clară în nișa lor. Un autor a observat nu doar faptul că își cunoaște bine industria, dar poate aborda și subiecte secundare. Acesta publica un articol despre un subiect secundar, apoi încă 2 sau 3 pe același subiect secundar în decursul următoarelor săptămâni. Autorul a observat că al treilea sau al patrulea articol se va plasa mai bine decât primul. Multe site-uri urmează acest tipar.”

Google își dorește să existe o axare clară pe un subiect anume pe măsură ce un scriitor continuă să contribuie la acea nișă.

Atunci când vorbim despre Autoritate trebuie să înțelegem că aceasta implică mai mult decât stabilirea unei reputații online. Din ceea ce se cunoaște, un aspect important este folosirea de conținut scris de experți pentru a construi o reputație pe un segment anume. Aceasta implică asigurarea că prezența online este în creștere și că reputația se îmbunătățește.

  • Fii în căutare de recenzii verificate de Google.
  • Comunică cu influencerii și comunitatea din industria ta.
  • Câștigă linkuri de calitate și relevante.

Acestea sunt doar câteva lucruri de făcut pentru a progresa.

În ceea ce privește Încrederea, primul pas este să folosești un certificat SSL, dacă nu o faci deja. În plus, încearcă să obții certificate de încredere de la Better Business Bureau sau Google Checkout, de exemplu.

Pregătește-te pentru și mai multe schimbări

Să joci după regulile Google este doar vârful icebergului. Ține minte că aceste reguli se pot schimba în orice moment, pe măsură ce înaintăm în 2019, și cu siguranță vor avea loc alte actualizări și ajustări ale algoritmilor care vor necesita alte tehnici de supraviețuire SEO.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl