fbpx
Connect with us

Twitter

Twitter şi alte companii media au fost atacate de hackeri sirieni

Mai multe organizaţii mass-media, printre care New York Times, Twitter şi Huffington Post, au fost ţintele unui atac cibernetic.

Laurențiu Barbu

Published

on

Mai multe organizaţii mass-media, printre care New York Times, Twitter şi Huffington Post, au fost ţintele unui atac cibernetic, revendicat, prin câteva tweeturi, de Armata Electronică Siriană (SEA – Syrian Electronic Army), scrie Reuters. Aceasta este formată dintr-un grup de hackeri care au atacat mai multe companii media pe care le consideră ostile preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Experţii în securitate au spus că înregistrările electronice arată că NYTimes.com, singurul site care a avut o întrerupere de mai multe ore, redirecţiona vizitatorii către un server controlat de grupul sirian, înainte de fi închis. Purtătoarea de cuvânt a companiei New York Times, Eileen Murphy, a scris pe Twitter că „problema este cel mai probabil rezultatul unui atac extern rău intenţionat”.

Atacul asupra Huffington Post a fost limitat la platforma de blog cu adresa de web britanică. În ceea ce priveşte Twitter, acesta nu a fost disponibil pentru 90 de minute, dar oficialii site-ului susţin că informaţiile utilizatorilor nu au fost compromise. Atacul a venit pentru că administraţia Obama ia în considerare o acţiune militară împotriva guvernului sirian, implicat într-un război civil împotriva rebelilor de mai bine de doi ani. În august, hackerii din Armata Electronică Siriană au ţintit site-uri aparţinând CNN, Time şi Washington Post, acţionând asupra unui serviciu folosit de aceste site-uri. SEA a reuşit să câştige controlul asupra site-urilor prin spargerea MelbourneIT, un provider australian de Internet care vinde şi administrează nume de domenii printre care şi Twitter.com sau NYTimes. Acesta din urmă, care a fost identificat ca fiind domeniul administrat de MelbourneIT şi care a fost şi principala victimă, le-a comunicat angajaţilor să nu trimită email-uri sensibile din conturile de business.

Atacul a fost unul „sofisticat”, aşa cum l-a numit Theo Hnarakis, CEO al MelbourneIT – hackerii au accesat informaţiile de login prin spargerea adresei de e-mail a unuia dintre angajaţii MelbourneIT care era managerul direct al domeniului NYTimes, dar şi a altor domenii ale altor companii media. Hnarakis a confirmat că şi alte organizaţii au fost atacate, dar fără succes, pentru că firmele respective foloseau şi o măsură suplimentară de securitate, cunoscută ca „registry lock”. MelbourneIT a spus că a luat toate măsurile de siguranţă pentru ca alte asemenea atacuri să nu mai fie posibile.

Twitter nu a dorit să comenteze prea mult această problemă – doar a postat un mesaj pe unul dintre blogurile sale, în care afirma că „se pare că DNS (domanin name system – sistemul de nume de domenii – n.r.) pentru mai multe organizaţii a fost modificat, incluzând unul dintre domeniile Twitter folosit pentru serviciul de imagine, Twimg.com. Vizualizarea de imagini şi fotografii a fost temporar perturbată”. „Acesta ar fi putut fi unul dintre cele mai mari atacuri pe care le-am văzut vreodată, dacă ei (hackerii) ar fi fost mai subtili şi mai eficienţi”, este de părere HD Moore, director de cercetare al Rapid7, o companie de securitate cibernetică. „Ei au schimbat doar câteva site-uri, dar dacă chiar ar fi luat-o razna, ei puteau să pună tot Internetul să le privească show-ul”, a mai spus acesta.

Potrivit Mediafax, Armata Electronică Siriană a devenit cunoscută în ultimele luni spărgând contul de Twitter al Associated Press, anunţând printr-un tweet fals că preşedintele Obama a fost rănit în urma a două explozii la Casa Albă. Au mai fost vizate, de asemenea, şi contul de Twitter al serviciului foto AFP, dar şi conturile de pe reţelele de socializare ale BBC, Al Jazeera, Financial Times sau The Guardian. Explicaţia SEA este că „apără poporul arab sirian de campaniile duse de presa arabă şi occidentală”. Acestea nu sunt primele atacuri cibernetice – site-ul Washington Post a mai fost spart înainte, atacul fiind atribuit aceluiaşi grup. În plus, în ianuarie, New York Times a semnalat un atac prin care hackerii au pătruns în calculatoarele personale ale 53 de angajaţi şi au furat parole, asta după ce cotidianul a publicat un articol despre averea familiei premierului chinez Wen Jiabao.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

X