Reguli mai permisive pentru concursurile pe Facebook. Cine câştigă?

[dropcap]P[/dropcap]e 28 august, Facebook a anunţat că a schimbat câteva reguli referitoare la organizarea concursurilor pe paginile de business. Această schimbare ar trebui să ajute toate companiile, indiferent de mărime, să creeze şi să administreze promoţii pe Facebook. Cel puţin aşa susţine compania. Ce presupune noile reguli? Potrivit noului regulament, promoţiile pot fi administrate pe timeline-ul paginilor, ceea ce nu era posibil în trecut, când acestea erau permise doar prin intermediul aplicaţiilor. În plus, business-urile nu puteau cere, prin intermediul concursurilor realizate prin aplicaţii, Like, Share sau Comment, în schimbul unor premii.

Acum, companiile pot să:

1. organizeze concursuri în care utilizatorii pot posta mesaje pe timeline-ul paginii şi pot da Like sau pot comenta la mesajele postate pe pagină.

2. organizeze concursuri în care utilizatorii pot da mesaje private către pagina organizatoare.

3. ceară Like-uri utilizatorilor, ca mecanism de votare, dar nu pot condiţiona utilizatorii să dea Share pentru a putea participa şi nici să ceară utilizatorilor să se tag-uiască într-o poză în care nu apar.

Întrebarea este de ce a făcut Facebook aceste schimbări şi cine câştigă, de fapt? Craig McGill, strateg digital pentru agenţia de relaţii publice Weber Shandwick în Scoţia şi Irlanda, a spus, pentru thedrum.com, că „citind printre rânduri, Facebook are câteva motive”, şi anume:

1. Aplicaţiile nu merg pe mobil, acolo unde din ce în ce mai mulţi oameni îşi petrec timpul.

2. Cu cât dai mai multe Like sau Share pentru postările de pe o pagină, cu atât mai bun este profilul publicitar pe care ei (Facebook) îl pot construi în jurul tău.

3. Cu cât prietenii se conectează cu ceea ce placi sau distribui, cu atât mai bun este profilul publicitar pe care îl pot construi în jurul lor.

4. Mai puţin de lucru pentru staff-ul lor, din moment ce oamenii nu mai pot raporta firmele că fac competiţii de genul Like/ Share.

Practic, aceste schimbări nu înseamnă decât că „e mai uşor pentru user să se conecteze cu lucrurile pe care le plac şi astfel să permită celor de la Facebook să construiască o bază de date mai bună despre utilizatori, permiţându-le totodată să direcţioneze publicitate mult mai relevantă către useri”, spune McGill. În ceea ce priveşte firmele, McGill spune că, într-adevăr, acestea sunt avantajate de noile schimbări, dar el susţine că poate exista şi reversul medaliei. El crede că faptul că oamenii pot interacţiona acum prin Like sau Share cu paginile de concursuri, va duce la supraîncărcarea timeline-urilor individuale şi news feed-ului utilizatorilor, ceea ce îi va determina pe oameni să dea unfollow sau unlike paginilor sau chiar să plece de pe Facebook, dacă se vor simţi spămuiţi, deşi tehnic nu vorbim de spam. „Pentru Facebook e greu să echilibreze balanţa şi arată că încearcă mereu, chiar şi prin schimbarea algoritmilor, să le arate userilor ceea ce e relevant pentru ei, dar pentru oameni acesta nu e decât un alt reminder că ei sunt produsul”, mai spune acesta.

Îngrijorarea lui McGill au avut-o, şi o vor tot avea, mulţi oameni de-a lungul timpului, însă nu am asistat, cel puţin până acum, la vreun exod masiv al utilizatorilor de Facebook, iar părerea mea este că nici nu vom asista la aşa ceva curând. Depinde însă şi de cum văd companiile această oportunitate şi de cum o vor folosi. Firmele trebuie să înţeleagă cum să folosească acest avantaj pentru a atrage, într-un mod inteligent, audienţa de care au nevoie, altfel riscă să se adeverească temerile lui McGill şi a altora ca el.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0