5 strategii LinkedIn esențiale pentru companiile mici

Antoine de Saint-Exupery spunea că „O țintă fără un plan e doar o dorință”. Acest lucru este valabil în special în cazul companiilor – ca posesor de mică afacere B2B trebuie să știi clar ce ținte ai și cum plănuiești să le atingi.

Pentru a implementa cu succes un plan trebuie să cântărești timpul și resursele pe care va trebui să le investești în execuție. Dacă ești ca majoritatea proprietarilor de companii, probabil că faci mai multe lucruri deodată: vânzări, marketing, client service etc. Dar cu un plan bine pus la punct vei reuși să duci totul la îndeplinire.

O bună unealtă de crescut afaceri este LinkedIn, așa că astăzi vom discuta despre câteva strategii LinkedIn pentru companiile mici.

1.Construiește-ți un brand personal/profesional

Pentru a îți construi relații pe LinkedIn ai nevoie de un brand profesional. Aceste relații sunt importante pentru că oamenii obișnuiesc să cumpere mai des de la cei pe care îi cunosc, pe care îi plac și în care au încredere. Acest lucru este tot mai dificil de obținut în lumea digitală.

Ca platformă socială de business, LinkedIn este utilă pentru proprietarii de afaceri care își creează atât un profil personal, cât și unul de companie. Acest lucru îți va influența pozitiv prezența online pe LinkedIn și chiar și în rezultatele Google.

Pentru a crea un brand profesional puternic, asigură-te că ai un profil complet și populat corespunzător. Vizitatorii ar trebui să poată afla rapid pe cine poți ajuta, ce oferi și de ce să te aleagă pe tine. Apoi îți poți crește credibilitatea folosindu-te de partea de Recomandări și Evaluare Competențe – îți poți propune să ai cel puțin 5 recomandări de la persoane care îți cunosc priceperea.

Apoi, chiar dacă profilul personal este cel mai important, va trebui să creezi și o pagină de companie. Și aceasta va trebui să fie completată cu toate informațiile utile de care clienții ar putea avea nevoie. O astfel de pagină poate să:

  • Ofere noi oportunități businessului pentru a fi găsit
  • Asigure că afacerea este reală

2.Arată că știi despre ce vorbești

Pentru ca viitorii clienți să te cunoască, să te placă și să aibă încredere în tine, trebuie să demonstrezi că te pricepi. Poți face asta postând conținut și resurse din domeniul în care activezi. Atunci când alegi ce să distribui asigură-te că articolele arată profesionist și că rezolvă una dintre problemele clienților tăi. Apoi arată-ți propria părere despre materialul respectiv – chiar dacă oamenii pot găsi acest conținut și în altă parte, opinia ta este cea care va face postarea unică.

Dacă ai abilitățile și resursele necesare, creează-ți propriul conținut pe care să îl postezi pe LinkedIn. Aceste postări pot fi update-uri de status sau articole în LinkedIn Publisher. Materialele trebuie să fie adresate clienților și de interes pentru potențialii clienți.

Poți crea aceste materiale identificând nevoile oamenilor și oferind soluții la acestea. Dacă înțelegi de unde vin și de ce și dacă „vorbești pe limba lor” vei putea să realizezi o relație de încredere. La început te-ai putea întreba cât de bine e să le oferi gratuit oamenilor un ghid complet pentru a-și rezolva problemele, dar dacă vrei să devii credibil și aceștia să capete încredere în tine, atunci va trebui să împărtășești din lucrurile pe care le știi. Reține faptul că problemele pe care le rezolvi în acest conținut sunt minore, iar publicul tău țintă va avea și altele pentru a căror soluționare va plăti. Împărtășirea celor mai bune sfaturi îți va oferi statutul de expert și va crea cerere pentru serviciul tău.

Oamenii vor alege mereu serviciile prestate de experți pentru că nu au nici timpul, nici dorința să se ocupe singuri. Oferind cele mai bune informații le vei câștiga încrederea. Atunci când oamenii vor avea nevoie de un produs ca al tău se vor gândi la tine.

3.Generează noi clienți

Dacă afacerea ta este ca majoritatea afacerilor mici, prioritatea ta este să o crești. Dacă ți-ai stabilit brandul și credibilitatea pe LinkedIn urmează generarea de noi clienți. În LinkedIn Advanced Search caută joburile clienților pe care ți-i dorești. Dacă ai găsit o căutare cu rezultate bune, uită-te în listă și pe profilele acelor oameni pentru a vedea dacă într-adevăr se potrivesc cu condițiile tale și pentru a căuta cea mai bună cale de a îi aborda.

Verifică, de asemenea, dacă aveți persoane de contact comune – este de 5 ori mai probabil să cumpere ceva oamenii cu care ai persoane în comun, iar 84% din deciziile B2B se iau prin recomandări. Dacă cunoști bine acea persoană comună o poți întreba dacă îl cunoaște pe cel pe care dorești să îl abordezi și roagă-l să vă facă cunoștință.

Sau îl poți aborda direct. Trimite-le o cerere personalizată de conectare, răspunzând la posibilele întrebări pe care le-ar putea avea: „cine ești și de ce vrei să mă contactezi”. Ai la dispoziție 300 de caractere. Studiază profilul și găsește informații despre lucruri în comun, comentează la postări etc. pentru a începe o conversație.

4.Construiește o rețea de parteneri și vânzători

Dintre aceste strategii LinkedIn, aceasta este cea mai trecută cu vederea de către afaceriști: construirea de relații cu alte companii cu audiențe similare și/sau produse complementare. Ce loc poate fi mai bun pentru parteneriate strategice decât unul concentrat pe profesioniști?

Începe cu cei care te cunosc și care au încredere în tine și roagă-i pe aceștia să te recomande mai departe. Îți poți extinde căutarea cu ajutorul LinkedIn Advanced Search și începe o conversație cu aceste persoane.

5.Fii la curent cu domeniul tău

Poate părea greu să fii mereu la curent cu cele mai noi știri și trenduri care pot avea legătură cu afacerea și cu clienții tăi, dar LinkedIn te poate ajuta și cu asta: citește-ți feedul de știri, urmărește leaderii și influencerii din domeniul tău, urmărește companii asemănătoare (incluzând competitorii) și urmărește hashtaguri.

Cu aceste strategii LinkedIn îți poți crea un plan de promovare a afacerii tale

Nu e ușor să conduci o companie mică, dar cu un plan clar și uneltele necesare poți avea rezultate excelente. Aceste strategii LinkedIn s-au dovedit a fi foarte eficiente în sectorul B2B pentru a atrage leaduri, clienți și recomandări noi în mod repetat.

Tot ce îți rămâne de făcut este să treci la acțiune!

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl