Cum să alegi o agenție SEO – 5 sfaturi

Succesul afacerii tale ar putea să se bazează pe alegerea unei agenții SEO potrivite, care să știe cum să îți crească poziționarea în Google și traficul organic.

Alegerea unei agenții SEO cu care vei lucra poate avea implicații majore asupra afacerii tale. Diferența între o creștere a traficului organic și o scădere în poziția Google se datorează găsirii unui bun specialist SEO. Dacă l-ai găsit pe cel potrivit, afacerea ta își poate mări vânzările și scădea bugetul de marketing. Iată cum să-ți alegi agenția SEO:

1. SEO nu este magie, ci muncă

Optimizarea pentru motoarele de căutare înseamnă modificarea unui site astfel încât să atragă mai mult trafic organic, ceea ce nu este un lucru ușor și, din această cauză, de multe ori este înțeles greșit. Cei care pretind că au cunoștințe din interiorul Google cu privire la algoritmi sau încearcă să țeasă un mister în jurul acestui subiect sunt oameni care denaturează adevărul. SEO necesită o cunoaștere aprofundată a modului de funcționare a motoarelor de căutare, atenție la detalii și modificări dese, pentru că algoritmii Google se schimbă aproape săptămânal.

În plus, „scurtăturile” cum sunt cumpărarea de linkuri, exagerarea cu numărul de cuvinte cheie și deghizarea pot duce la penalizarea unui site. Aceste tehnici se numesc Black Hat SEO pentru că sunt în contradicție cu regulile motoarelor de căutare. Atunci când Google descoperă că le-ai folosit vor scădea poziționarea site-ului tău, ceea ce va duce la o pierdere a traficului organic. Specialiștii SEO care afirmă că au cunoștințe speciale pot folosi Black Hat SEO, care îți va dăuna pe viitor.

2. Fii precis în setarea scopurilor!

Creșterea traficului organic este un scop destul de vag și nu trebuie plecat la drum cu asta în minte. Sunt mai multe tipuri de trafic organic, ceea ce înseamnă că o creștere a accesărilor site-ului nu conduce neapărat la o creștere a veniturilor. De exemplu, nu te ajută să te plasezi primul pe căutările Google de pantofi dacă tu vinzi medicamente.

Pentru a evita ambiguitatea, trebuie să stabilești exact ceea ce dorești să obții prin SEO. Cauți să mărești vânzările și să apari în rezultatele motoarelor de căutare pentru anumiți termeni? Vrei să îi faci pe oameni să stea mai mult pe site-ul tău sau să mărești rata de conversie? Dacă vrei să îți crești veniturile, vrei să ai o audiență mare sau una mică, dar care petrece mai mult timp pe site? Vrei să aduci mai mulți urmăritori pe rețelele sociale prin conținut sponsorizat sau alte lucruri care nu țin de SEO?

Indiferent ce agenție SEO alegi, asigură-te că ai definit clar ce rezultate aștepți să primești și de ce servicii ai nevoie.

3. Nu căuta într-o listă de firme, bazează-te pe recomandări verbale!

De ce nu e bine să alegi o agenție SEO în funcție de cât de bine se plasează în Google? Pentru că cei mai buni specialiști sunt foarte ocupați cu munca la site-urile clienților și nu mai au timp să se ocupe de propriile site-uri.

Cele mai bune agenții au multe colaborări pe termen lung cu clienți care au venit din recomandări din cercuri similare din punct de vedere profesional.  Doar companiile care au nevoie de noi clienți se vor obosi să se plaseze pe termeni cheie cum ar fi „cea mai bună agenție SEO din București”. Acest lucru se aplică și pentru „cele mai bune servicii SEO” sau pentru „cele mai bune unelte de optimizare Google”.

Pe de altă parte, nu te aștepta ca toate listele de agenții să fie imparțiale. În unele cazuri, există agenții care plătesc destul de mult pentru un loc într-o astfel de listă. Agențiile SEO bune au prea mult de lucru pentru a se deranja să cumpere locuri pe „agentiiSEO.ro” sau „TopSEO.ro”. Asta nu înseamnă că nu există liste de încredere, doar că ar trebui să acorzi aceeași importanță pentru „cea mai bună agenție SEO” cât acorzi pentru „cele mai bune restaurante din București”.

Deci, cea mai bună cale de a găsi profesioniști care să lucreze la site-ul tău este clasica recomandare verbală. În loc să folosești Google, întreabă-i pe cei din jurul tău (dar nu pe competitori) pe cine ar recomanda.

4. Găsește o agenție cu instrumentele care ți se potrivesc!

După ce ți-ai subliniat scopurile și ai făcut o listă scurtă de agenții, e timpul să te asiguri că cea pe care o vei alege are o metodă clară de a măsura progresul. În definitiv, de ce dorim să ne clasăm pe anumite cuvinte?

Înainte să alegi o agenție SEO, e important ca tu și cei cu care vei colabora să urmăriți aceiași Indicatori de Performanță. Acești indicatori pot fi aplicați oricărui aspect al afacerii și pot atinge diferite laturi ale optimizării pentru motoarele de căutare. De exemplu, o companie cu un produs nou va avea obiective diferite față de una cu o bază stabilă de clienți.

Importanța Indicatorilor de Performanță este foarte mare. Sunt atât de multe date încât este ușor să te pierzi urmărind indicatorii nepotriviți. Asta înseamnă că ai nevoie de o agenție SEO care să înțeleagă care sunt cifrele care contează cel mai mult pentru afacerea ta, să adune toate informațiile laolaltă și să le prezinte într-un format digerabil. Iată unii dintre cei mai importanți indicatori:

Sesiunile organice: Câți oameni îți vizitează site-ul din căutările organice? Acesta este un indicator de bază în SEO. În plus, mai pot fi urmărite informații cu privire la numărul mediu de pagini accesate, durata unei vizite și rata de bounce.

Rata de conversie: Ce procent din numărul vizitatorilor site-ului ajung să cumpere un produs, să se aboneze la newsletter sau să lase comentarii?

Plasarea pe cuvinte cheie: Pentru ce căutări apari în rezultatele Google și pe ce poziție apari de când lucrezi cu o agenție SEO?

Greșeli de indexare: Dacă Google îți citește cu greu site-ul, nu poate să îl afișeze corect în rezultate, ceea ce impactează negativ traficul organic.

Timpul de încărcare a paginii: Timpul de încărcare a site-ului se află în strânsă legătură cu rapiditatea cu care oamenii ies de pe site. Rata de bounce crește cu 90% atunci când site-ul se încarcă lent.

5. Alege o agenție SEO care comunică eficient

Deși vei avea acces la unelte de măsură a indicatorilor de performanță, probabil nu vei avea timp să analizezi toate datele. Din acest motiv ai nevoie de un specialist SEO care să știe să comunice și în care să ai încredere.

Reține că optimizarea pentru motoarele de căutare este un proces de durată și că vei avea nevoie de astfel de servicii pentru mulți ani de acum încolo.

SEO este vital pentru orice afacere, la fel și alegerea unei agenții care să facă asta

Astăzi, în jur de 90% dintre oameni se uită doar pe prima pagină de rezultate Google. Asta înseamnă că găsirea unei agenții SEO potrivite pentru tine îți poate transforma pozitiv afacerea.

În concluzie, găsirea agenției potrivite poate fi mai complicată decât pare. Mulți fac promisiuni pe care nu le pot onora sau nu respectă regulile Google, ceea ce îți poate afecta compania. Așa că, în loc să cauți liste cu cele mai bune firme, întreabă-ți prietenii cu cine colaborează ei. Stabilește ținte clare și Indicatorii de Performanță de urmărit. Alege-i pe cei care comunică cel mai eficient și nu uita: SEO nu este un cuvânt „la modă”. Optimizarea pentru Google chiar te poate ajuta la construirea unui brand de succes!

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl