Campanii de marketing pe Facebook – Studiu de caz Friendship Circle

[dropcap]S[/dropcap]pecialiștii susțin că 50% dintre consumatori pun mai mult preț pe pagina de Facebook a unei companii (brand) decât pe website-ul acesteia. Iată deci că social media nu este un simplu moft sau o modă, este un canal de promovare cu rezultate măsurabile, în care orice companie, oricât de mică sau mare ar fi, ar trebui să investească. Am vorbit ieri despre cum s-a promovat pe Facebook o agenție imobiliară din New York. Astăzi vom vorbi despre un ONG, care se numește The Friendship Circle și care oferă diferite programe și suport familiilor în care există un membru sau mai mulți cu nevoi speciale. Acest ONG a avut o campanie de promovare pe Facebook, care a constat în găzduirea unui concurs, care avea ca premii biciclete pentru copiii cu nevoi speciale. Ei și-au îndemnat fanii de pe Facebook să spună povestea unui copil care merită o bicicletă, iar fiecare poveste trebuia votată de ceilalți fani. Evident, poveștile cu cele mai multe like-uri au fost câștigătoare.

Ce a urmărit Friendship Circle?

ONG-ul căuta o modalitate prin care atât organizația, cât și copiii cu nevoi speciale, să fie cunoscuți. Organizația a mai făcut concursuri pe Facebook și în trecut, fără a folosi însă o aplicație și de aceea de data aceasta nu a mai făcut aceeași greșeală. Reprezentanții organizației au decis să încerce din nou cu un concurs micuț de poze, de data aceasta pentru a testa ShortStack, o platformă care îți pune la dispoziție diferite instrumente pentru a crea aplicații Facebook customizate, într-un mod simplu și necostisitor. Friendship Circle a continuat apoi să folosească această platformă pentru diferite concursuri, dar tot mici. Însă în aprilie 2012, organizația a fost pregătită să lanseze primul concurs național, folosind platforma ShortStack. Concursul s-a numit Great Bike Giveaway și a durat 5 săptămâni.

Care au fost rezultatele?

Prin intermediul concursului Great Bike Giveaway, Friendship Circle a dorit să dea cât mai multe biciclete posibile copiilor cu nevoi speciale. Pentru că nu știau cum să selecteze familiile care să primească o bicicletă, Friendship Circle a dus acest concurs în social media, astfel încât fiecare concurent să aibă posibilitatea de a câștiga o bicicletă. Concursul a debutat cu o fază de înscrieri, care a durat 4 săptămâni și s-a încheiat cu faza voturilor, care a durat 5 zile. Părinții își puteau înscrie copiii în concurs, trimițând o poză cu copilul lor, alături de un text prin care să motiveze de ce acel copil merită un premiu. Pe parcursul acestor 5 săptămâni de campanie, Friendship Circle a crescut de la 21.700 de fani la 66.000 de fani. Reprezentanții ONG-ului au primit 154 de înscrieri în concurs, cu un număr total de voturi de 52.000. În numai o zi de concurs, ei au avut 35.000 de vizualizări ale aplicației, un număr atât de mare, încât cei de la ShortStack au declarat că au avut probleme cu serverul. Per total, Friendship Circle a avut 100.421 de page views pe parcursul celor 5 săptămâni ale concursului, iar 18 copii au primit câte o bicicletă nouă.

Rezultate pe scurt:

  • 44.300 de noi fani
  • 35.000 de vizualizări ale aplicației într-o singură zi
  • 100.421 de vizualizări ale paginii pe parcursul campaniei
  • 52.000 de voturi pentru concurs

Concursurile pot fi o carte câștigătoare pentru marketingul în social media, dacă sunt făcute cum trebuie. În plus, noile reguliFacebook pentru concursuri, mult mai permisive decât în trecut, chiar încurajează această abordare de promovare. Înainte de a face însă un concurs pe Facebook, rețineți 4 lucruri esențiale: stabiliți-vă obiectivele, puneți în joc un premiu atractiv pentru audiența voastră, gândiți foarte în detaliu mecanismul concursului și respectați politicile impuse de Facebook.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0