Căutarea vocală schimbă SEO în 2019

Căutarea vocală Google a fost lansată în 2012, dar abia în ultimele 12-18 luni oamenii au început să îi acorde importanța cuvenită. Odată cu apariția asistenților digitali ca Google Home și Alexa de la Amazon, căutarea vocală a ajuns în centrul atenției marketerilor.

Creșterea în popularitate a asistenților vocali și a utilizării căutărilor vocale schimbă și procesul de optimizare pentru motoarele de căutare. Acum trebuie să ne gândim și mai mult la optimizarea pentru dispozitivele mobile, la featured snippets și la timpul de încărcare a unei pagini. Oamenii au început să caute în mod diferit, așa că trebuie să ne adaptăm. Căutarea cuvintelor cheie s-a schimbat și ea – sintagmele sunt mai lungi, au un limbaj mai natural și subliniază intenția utilizatorului într-un fel nemaivăzut până acum.

Cum evoluează SEO și căutarea vocală

Oamenii caută și accesează conținut în mai multe moduri. Ca dispozitive sunt folosite de la clasicele desktopuri până la ceasuri inteligente și, mai nou, căutarea vocală pentru a descoperi produse și a rezolva probleme. Conform studiului BrandContent, o cincime dintre adulții din UK inițiază căutări vocale de mai multe ori pe zi – cei mai mulți dintre ei sunt millennials sau persoane cu vârste între 45 și 54 de ani.

S-a mai descoperit și faptul că 22% dintre căutările dintr-o zi sunt făcute pentru a găsi informații despre afaceri locale, așa că voice search e o oportunitate și pentru companiile mici care în trecut nu prea aveau șanse de apărea pe una dintre paginile Google.

Cu atât de multe căutărilocale, oportunitatea pentru brandurile locale a crescut vertiginos. Aceste companii care poate nu au avut bugetul necesar pentru a se face cunoscute în trecut pot folosi directoare, site-uri de comparații și Google My Business pentru a își crește awarenessul și a deveni rezultatul pentru mai multe căutări sau întrebări relevante.

Predicții pentru viitorul căutărilor vocale

Este foarte interesant de privit cum tehnologia se adaptează pentru a satisface căutarea vocală. Studiile sugerează că până în 2022 90% dintre mașini vor oferi o formă sau alta de recunoaștere a vocii. Televizoarele fac deja acest pas. Va exista o creștere continuă a tehnologiilor ajutătoare.

Un element care ar putea ușura această evoluție este încrederea. În acest moment se vorbește foarte mult despre încrederea (sau mai degrabă lipsa ei) pe care oamenii o au în tehnologiile precum Google Home sau Amazon Alexa. Mulți oameni cred că acestea le ascultă toate conversațiile, dar nu este cazul – acest lucru se întâmplă doar după comanda de trezire (de exemplu, „OK Google”). Însă îngrijorarea rămâne – până la urmă, cei care vor dori astfel de tehnologii în casele lor vor trebui să sacrifice o parte din intimitatea lor și să aibă încredere implicită că orice informație indirectă captată de către aceste aparate nu va fi stocată sau folosită.

Unul dintre sectoarele care au cea mai mare nevoie să construiască încredere în căutarile vocale sunt companiile din zonele de finanțe și asigurări. Aceste sectoare tind să adopte mai greu inovațiile – aplicațiile bancare pentru smartphone-uri fiind un exemplu. Există, însă, speranța că pe viitor oamenii vor realiza că datele lor sunt în siguranță cu asistenții vocali.

Cum vor profita brandurile de căutarea vocală

Sunt câteva elemente cheie de luat în considerare atunci când optimizezi pentru căutările bazate pe voce, primul fiind acela de a duce conținutul la nivel de conversație și să ia în considerare cuvintele cheie lungi. Modul în care oamenii pun întrebări oferă informații despre intențiile lor, informații care nu erau disponibile în trecut.

Brandurile trebuie de asemenea să se asigure că fac optimizări pentru dispozitivele mobile și că monitorizează viteza de încărcare, pentru că 60% dintre căutări vin de pe telefoane. Viteza de încărcare este importantă pentru că, în medie, rezultatele unei căutări vocale se încarcă în mai puțin de 5 secunde, în timp ce viteza medie de încărcare a unui site este de peste 8 secunde.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl