Graph Search, cloşca cu puii de aur sau doar mult buzz pentru nimic?

Graph Search, noua funcţie de căutare a Facebook, va schimba regulile jocului în advertising sau e doar un „coşmar al confidenţialităţii”, aşa cum o numesc unii? Realitatea e că Graph Search poate fi şi una, şi alta.

Publicitate unică

#Facebook a extins versiunea beta a Graph Search luni, când a făcut-o disponibilă pentru toţi cei din U.S. şi cei care au versiunea în engleză şi se pare că în următoarele săptămâni aceasta va fi disponibilă pentru toată lumea. În teorie, #Graph Search este o funcţie complexă de căutare, care indexează toate postările, like-urile, subiectele de interes şi fotografiile publice ale tuturor utilizatorilor, pentru a facilita accesarea lor de către oricine. În realitate, Graph Search nu funcţionează (poate deocamdată) aşa cum ar trebui, dar cu siguranţă va fi îmbunătăţită pe parcurs. De exemplu, Graph Search nu îmi recunoaşte căutările în limba română, iar dintre căutările în limba engleză, au rezultate doar cele care sunt concrete, precum: „My friends that liked my pictures”, dar nu şi „Friends that work abroad”, pentru că nu recunoaşte că eu sunt din România şi că „abroad”, pentru mine, înseamnă în afara României. Nu pot căuta nici după „Friends that don’t work in Romania”, pentru că „using „not” in this search is not yet supported”, după cum mă informează Facebook. Funcţionează însă dacă dau căutare după „Friends that work in London”, adică o căutare exactă. Ceea ce înseamnă că, cel puţin deocamdată, Graph Search nu este atât de intuitiv pe cât s-a lăudat Zuckerberg, Mark Zuckerberg, adică fondatorul Facebook.
Cert este că Graph Search a fost proiectat pentru a fi mai rapid şi mai eficient decât simpla căutare Facebook, dar cel mai important este că această nouă funcţie are toate şansele să redefinească metodele prin care o companie vinde şi targetează publicitatea.
„Graph Search va da posibilitatea reţelei Facebook să creeze o categorie de publicitate care este unică”, a declarat, pentru CNBC online, Max Wolff, economist şef şi senior analist la Greencrest Capital. Wolff crede că deşi Graph Search va fi o unealtă excelentă pentru advertiseri, care le va permite să targeteze şi mai bine decât o fac acum, există totuşi o diferenţă între display ad-urile care sunt acum pe Facebook şi cele care pot fi integrate în Graph Search. „Ştim că publicitatea de tip display de pe Facebook este o publicitate display perfectă, dar nu există dovezi reale că o publicitate display pe Facebook este diferită de orice alta publicitate de tip display”, spune Wolff. „Şi un individ care se uită la o astfel de publicitate este mai puţin probabil că va cumpăra acel produs, decât că va fi lovit de fulger”.

Stalker-ul poate fi oprit

Dar Graph Search poate fi un nou tip de joc, mult mai bănos – când utilizatorii de Facebook caută, prin intermediul Graph Search, prietenii prietenilor care au dat „like” la un anumit produs, „înseamnă că aceste persoane sunt clar interesate – există un element intenţional acolo”, spune Wolff. Iar pentru un advertiser, asta e mina de aur şi asta e, până la urmă, promisiunea făcută de social media.
Dar Graph Search vine la pachet şi cu un avertisment serios, din cauza detaliilor pe care le furnizează. Pentru că Graph Search poate fi avantajul, unealta stalker-ilor (hărţuitorilor), pentru că Graph Search pune la dispoziţie o bază de date foarte mare de informaţii personale, „aşa că există riscul ca oamenii să înceapă să fie căutaţi şi urmăriţi, iar dacă o mare parte dintre consumatorii cu venituri mari vor începe să îşi facă setările de confidenţialitate, ceea ce părea o idee bună va deveni, cât ai clipi, o problemă”, spune Wolff. Însă analistul Michael Pachter, care tranzacţionează pentru Facebook la firma Wedbush Securities, crede că aspectul acesta de hărţuire poate fi, de fapt, cel mai mare activ al Graph Search, pentru că „jumătate dintre utilizatorii Facebook sunt voyeuri şi cealaltă jumătate, exhibiţionişti. Facebook ştie multe despre exhibiţionişti, pentru că ei spun tot, dar ştie foarte puţin despre voyeuri, pentru că ei doar se uită. Graph Search este o oportunitate pentru Facebook de a vedea ce ne place”. Iar în felul ăsta, şi stalkerii ar putea fi urmăriţi, pentru că se pare că Graph Search este cel mai mare dintre toţi. Nu vă panicaţi însă, puteţi schimba asta foarte simplu. Nu trebuie decât să mergeţi la Privacy Settings (Setările de confidenţialitate) şi setaţi cine vă poate vedea postările. Apoi, dăcă doriţi să ascundeţi postările sau like-urile date, apăsaţi pe Use activity Log (Jurnalul de activitate) şi editaţi setările; faceţi acelaşi lucru şi cu informaţiile de la profil – mergeţi la About (Despre) şi apăsaţi Edit şi apoi editaţi la fiecare categorie.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0