Monetizarea Instagram – o ecuaţie cu multe necunoscute

Nu este niciun secret că Instagram nu face niciun ban. De fapt, reţeaua socială de photo-sharing a înghiţit milioane de dolari de la lansarea sa, ce a avut loc la sfârşitul lui 2010, râmânând în viaţă doar datorită investiţiilor private. Ceea ce face ca motivul din spatele achiziţiei Instagram de către Facebook, pentru 1 miliard de dolari, să fie cel puţin intrigrant.

Valoroasă, dar fără bani

Au văzut cei de la Facebook un potenţial real în monetizarea Instagram sau doar s-au simţit ameninţaţi de competiţie? Interesant este că atunci când Kevin Systrom, CEO Instagram, a fost întrebat, în perioada negocierilor cu Facebook, cum va face Instagram bani, el a răspuns: „asta e o întrebare excelentă”. Apoi a explicat că Instagram a luat în considerare mai multe modalităţi de monetizare, dar nici una nu a fost bună. Dar, cu istoricul financiar al Facebook, Instagram nu se află încă sub presiunea de a demonstra că poate fi viabilă independent. Însă va veni şi ziua în care acţionarii vor cere ROI (Return On Investment – rata de recuperare a investiţiei). Şi cu o investiţie de 1 miliard de dolari, sarcina Instagram nu este deloc uşoară. Întrebarea este cum ar putea această reţea să fie monetizată, dar fără să provoace discuţii aprinse din partea utilizatorilor?

Introducerea taxelor

Există mai multe aplicaţii care oferă şi servicii plătite – la înregistrare, utilizatorul primeşte un spaţiu limitat de stocare, care este gratuit. Dacă doreşte un spaţiu mai mare şi funcţii mai bune, atunci el va trebui să plătească. Sistemul acesta poate fi problematic, în condiţiile în care majoritatea celor 100 de milioane de utilizatori activi ai Instagram au deja conturi care utilizează suficient spaţiu pentru a mai plăti în plus. Şi e clar că #Facebook nu are cum să perceapă taxe utilizatorilor retroactiv, dacă vor să acceseze pozele, pentru că nu ar face decât să declanşeze un adevărat război, deşi sunt unii analişti care susţin că o astfel de măsură ar putea să îi facă pe utilizatori mai conştienţi de calitatea serviciului. Oare?!

Încurajarea utilizatorilor să îşi vândă datele către terţi

Un subiect extrem de sensibil. În 2012, #Instagram a dat imediat înapoi când s-a declanşat o furtună online din cauza deciziei sale de a schimba politica de confidenţialitate, care permitea platformei să vândă fotografiile userilor către advertiseri. E posibil oare ca în planul acesta să fie loc şi de un compromis? Dacă utilizatorii ar fi plătiţi sau recompensaţi în vreun fel pentru fotografiile lor, poate că vehemenţa cu care luptă împotriva schimbări politicii de confidenţialitate nu ar mai fi atât de mare. Asta ar însemna ca Instagram să fie extrem de transparentă, iar userii să aibă opţiunea de a alege sau nu să îşi vândă fotografiile sau alte date personale, pentru a preveni astfel un alt tsunami online.

Brandurile să plătească pentru a ajunge direct la consumatori

În acest moment, Instagram nu include funcţia de a da click pe link-uri afişate pe capturi de imagine. Cu o bază de useri atât de activi şi cu 59 dintre cele mai de succes 100 de branduri, care sunt pe Instagram, există un potenţial masiv pentru brandurile care vor să vândă direct către consumatori prin intermediul acestei reţele. #Pinterest este un prim exemplu că acest sistem funcţionează şi cu siguranţă că brandurile ar fi fericite să plătească pentru a avea acest privilegiu dacă Instagram ar putea doveti că este un motor de trafic şi un money-spinner, cum zic americanii, adică un proiect care generează un flux continuu de bani.

Deşi viabile, aceste trei opţiuni de a monetiza Instagram s-ar putea să nu fie la fel de atractive pentru Facebook precum metoda lor testată şi de încredere prin care iserează ad-uri în fluxurile de ştiri. Mişcarea lor recentă, cu Instagram Video, prin care vor să ia faţa #Vine, a fost făcută cu siguranţă având în minte publciitatea din newsfeed. Întrebarea este: audienţa Instagram va saluta această idee? Unii specialişti susţin că Facebook va aştepta până când va face cum trebuie publicitatea video pe propria reţea, înainte de face vreo mişcare pe Instagram. Dar problema rămâne: Instagram trebuie să înceapă să facă bani. Întrebarea e: cât timp îşi mai permit să nu?

What do you think?

-1 Points
Upvote Downvote

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0