Cum să-ți recâștigi clienții făcând remarketing pe Facebook

Facebook are peste 2.3 miliarde de utilizatori activi lunar, ceea ce înseamnă aproape o treime din populația planetei. Dar atât de mulți utilizatori înseamnă foarte mult conținut și distrageri încât a devenit din ce în ce mai greu ca businessurile să mențină atenția posibililor cumpărători. De fapt, întreaga industrie de comerț electronic înregistrează în jur de 78% coșuri abandonate. Însă poți recupera o parte dintre acești clienți făcând remarketing pe Facebook.

Remarketingul le permite companiilor să ajungă din nou la clienții care au abandonat cumpărăturile și să îi încurajeze să finalizeze comenzile. Acest lucru se face arătându-le reclame celor care au interacționat în trecut cu magazinul. Retargetingul poate fi făcut pe majoritatea rețelelor sociale (Facebook, LinkedIn, Google), fiind o strategie extraordinară pentru marketeri.

Diferențe între remarketing pe Facebook și reclame Google

Reclamele Facebook și Google sunt asemănătoare, cu o singură diferență. Reclamele Facebook apar pe Facebook, iar cele de la Google apar în Rețeaua de Display, dar conceptul este același – de fiecare dată când cineva îți vizitează site-ul i se va plasa în browser un cod de urmărire. Acesta urmărește audiența ta pe măsură ce navighează pe Facebook sau pe alte site-uri și îi arată o reclamă prin care îi reamintește despre ce ar putea rata.

De ce avem nevoie de remarketing pe Facebook

Trăim într-o lume în care totul se desfășoară foarte rapid și suntem mereu presați de timp, ceea ce înseamnă că durata atenției ni se reduce. Avem, de asemenea, multiple opțiuni de produse cu aceleași funcții, ceea ce face mai ușoară trecerea de la un magazin la altul și reduce loialitatea față de brand.

De aceea este important să faci remarketing pe Facebook. Acesta le reamintește potențialilor clienți de brandul tău și de ceea ce oferă acesta. Din moment ce aceștia au mai interacționat cu compania ta în trecut, există șanse mai mari ca ei să dea click pe reclama ta și să cumpere.

Cum punem în aplicare?

1. Importă o listă de clienți pentru a livra reclame personalizate

remarketing pe Facebook

Primul pas pentru remarketing pe Facebook este să creezi o listă cu audiența țintă. Mergi la meniul „Audiențe” din Business Manager și dă click pe „Creează o audiență”. Vei avea 3 opțiuni dintre care să alegi: „Audiență personalizată”, „Audiență similară” și „Audiență salvată”. Alege prima opțiune, iar pe următoarea pagină vei găsi „Trafic website”, „Activități în aplicație”, „Engagement pe Facebook” și „Fișier client”. Alege „Trafic website” și creează-ți audiența țintă.

2. Setează un sistem de urmărire

Sunt două căi prin care poți seta un sistem de urmărire – prima este pixelul de la Facebook. Mergi la fila „Pixeli” din „Managerul de evenimente”, selectează „Creează un pixel”, apoi dă click pe „Creează”.

remarketing pe Facebook

Următorul pas este să adaugi codul Pixelului pe site-ul tău. Mergi codul headerului și plasează codul de Pixel acolo. Dă click pe „Trimite trafic de test” și statutul tău ar trebui să apară ca „Activ”.

O altă abordare este prin folosirea unui plugin, dacă folosești WordPress. Mergi în fila „Module” și caută, de exemplu, „Pixel Caffeine”. Activează modului și conectează-l cu contul tău Facebook. Activează opțiunea de urmărire.

3. Segmentează audiențele și oferă promoții personalizate

Una dintre marile greșeli pe care le poți face creând audiențe personalizate este să creezi doar una. E important de înțeles că vizitatorii site-ului tău au intenții și așteptări diferite de la brandul tău.

Este esențial să îți segmentezi audiențele pe baza profilului de cumpărător ideal și să oferi ceva personalizat pentru a le atrage atenția. Încearcă să creezi mai multe audiențe pentru remarketing pe Facebook și să le arăți reclame diferite pe baza intereselor și așteptărilor. Relevanța poate crește probabilitatea ca ei să dea click pe reclame și să cumpere. Poți folosi indicii urmăriți de Google Analytics pentru a crea audiențe personalizate. Poate fi o sarcină dificilă să monitorizezi mai mulți parametri UTM prin Excel, dar poți folosi unelte ca UTM.io care să-ți simplifice procesul.

4. Exclude cumpărătorii din campania de remarketing

Dacă ai dat de reclame de remarketing pe rețelele sociale știi că pot deveni enervante la un moment dat deoarece se repetă foarte des. Asigură-te că îi elimini din audiențe pe cei care au cumpărat deja. Cei care dau click pe reclame de remarketing trebuie mutați într-un segment de audiență care să se preteze pentru următorul nivel al pâlniei de vânzări. Dacă audiența ta va vedea reclama la nesfârșit ar putea să dezvolte sentimente negative față de brand, ceea ce înseamnă buget risipit.

5. Nu uita de pâlnia de vânzări

Trebuie să îți aliniezi segmentele de remarketing cu pâlnia de vânzări tradițională pe care o ai. În momentul în care un client a trecut la stadiul următorul, schimbă conținutul pe care acesta îl primește.

6. Setează Reclame dinamice

Ține minte că unele oferte pot fi potrivite doar unei părți din audiența ta și este esențial să le personalizezi, acest lucru făcându-se prin reclame dinamice. Atunci când faci remarketing pe Facebook către oameni care au abandonat coșul de cumpărături arată-le exact produsul cu care au interacționat.

7. Nu irosi bugetul pe audiențe care nu convertesc

Gândește-te să micșorezi bugetul pentru audiențele care nu răspund la reclamele de remarketing. Nu trebuie neapărat să le oprești (acești oameni ar putea avea nevoie de brandul tău mai târziu), dar este o idee bună să te concentrezi pe cei care interacționează cel mai mult.

Concluzie

O campanie de remarketing pe Facebook te poate ajuta să recâștigi clienți care au reacționat cu brandul tău în trecut. Prin acest tip de campanii te poți asigura că ajungi la audiența potrivită, care îți va reține afacerea. Pentru a profita la maximum trebuie să creezi audiențe și oferte personalizate.

Dacă ceea ce ți-am prezentat aici ți se pare complicat sau nu ai timp să faci asta poți apela la serviciile noastre de Facebook & Google Remarketing:

Agenția ADX Media
Telefon: 0769.6565.00
Email: office@adx.ro

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl