Prezența în social media contează tot mai mult pentru SEO

Legăturile dintre marketingul în social media și optimizarea pentru motoarele de căutare sunt dezbătute de mult timp și, chiar dacă nu există o relație cauză-efect precisă (Google nu ia în calcul interacțiunile de pe Facebook atunci când îi dă unui site o poziție în rezultate), rețelele sociale facilitează distribuirea de conținut și ajută la creșterea traficului – elemente cheie pentru SEO care sunt influențate de activitatea de pe Facebook.

Aici mai există încă un argument. Conform unui raport făcut de Red C Marketing bazat pe eye tracking, având ca eșantion 400 de căutări, 82% dintre consumatori vor alege un brand cu care sunt deja familiari, indiferent de poziția acestuia în Google.

„Descoperirile acestui studiu aruncă o nouă lumină asupra importanței încrederii într-un brand și a recunoașterii acestuia atunci când vine vorba de a câștiga clickuri din paginile de rezultate ale motoarelor de căutare.”

În esență, folosind social media și alte platforme digitale pentru a crește brand awarenessul poți influența și comportamentul de căutare pe Google. Dar aici trebuie luat în considerare și faptul că persoane din categorii diferite de vârste utilizează diferit platformele.

De exemplu, copiii și tinerii sunt mai predispuși să dea click pe un brand cunoscut; aceștia sunt în proporție de 91%. Adulții aleg firmele cunoscute doar în proporție de 84%. Bătrânii sunt cei care aleg companiile cunoscute în proporția cea mai mică, adică 67%.

În continuare algoritmul Google va afișa rezultatele cele mai relevante bazate pe sintagma de căutare, ceea ce probabil va rezulta oricum în afișarea numelor cunoscute, dar nu mereu.

„De exemplu, pentru termenii de căutare <king-size duvet covers>, cineva a dat click pe Matalan, care se situa pe poziția 9 în SERP-ul organic; pentru căutarea „party dresses UK”, ASOS s-a clasat pe poziția numărul 8, având în continuare clickuri.”

Familiarizarea cu brandul este importantă, în special printre utilizatorii tineri. Poate fi asta din cauză că cei mai pricepuți la tot ce înseamnă digital sunt mai conștienți de reclame și conținut promovat și știu că primele rezultate din Google nu sunt întotdeauna cele mai relevante? Sau poate pentru că tinerii folosesc alte platforme, cum ar fi social media, și dau click pe companiile pe care deja le cunosc de acolo?

Oricare ar fi răspunsul, este clar că investind mai mult pe aceste căi îți poți crește și numărul de clickuri pe motoarele de căutare. Cu atât de multe alte surse de indentificare de branduri, utilizatorii se bazează tot mai puțin pe Google.

Factorul cheie sunt clienții vechi și mai multe studii au arătat importanța acestora față de cei noi. Însă elementele următoare sunt de urmărit – „brand de încredere” și „brand cunoscut”.

Cum construiești încrederea clienților în brandul tău? Dar awarenessul? Social media sunt folosite de miliarde de oameni în jurul globului, iar acest număr este în creștere. Cheia pentru a maximiza performanța în marketingul digital este să folosești practicile comune pentru SEO, dar să îți menții prezența și acolo unde utilizatorii te pot recunoaște.

În concluzie, legătura dintre social și SEO nu este evidentă, dar cu siguranță există și influențează rata de click, indiferent de poziția în SERP.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl