Tot mai mulți utilizatorii Facebook se sinucid virtual

[dropcap]U[/dropcap]n număr mare de utilizatori Facebook se gândesc să renunțe la această rețea din cauza problemelor de confidențialitate, dar și fricii de a nu deveni dependenți, potrivit unui nou studiu, realizat de Statcounters/Eircom B&A și citat de Daily Mail. Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 600 de persoane, de către cercetători ai Universității din Viena, care au descoperit că problemele de protecție a datelor și presiunea socială de a adăuga prieteni se regăsesc și ele printre motivele care stau la baza ”suicidului identității virtuale”, cum a fost supranumită această tendință de ștergere a conturilor de social media. Alții au invocat conversațiile superficiale, nemulțumirea generală și pierderea interesului pentru site.
Astfel, rezultatele studiului arată că 48% dintre respondenți au spus că motivul pentru care și-ar șterge contul de Facebook ar fi preocuparea pentru confidențialitatea datelor private din mediul online, în timp ce 13,5% ar face asta pentru că au o nemulțumire generală față de serviciile Facebook, iar 12, 6% s-au săturat de conversațiile superficiale.

În plus, datele arată că la începutul acestui an, Facebook a pierdut nouă milioane de utilizatori activi în Statele Unite ale Americii și două milioane în Marea Britanie. Aceste cifre au apărut în cercetarea făcută de SocialBakers în aprilie. Trebuie precizat însă că pierderea utilizatorilor activi nu înseamnă același lucru cu pierderea utilizatorilor, pentru că utilizatorii activi sunt acei oameni care se loghează pe site într-o perioadă de 30 de zile. Cu toate astea, numai pentru că o persoană nu se loghează pe site timp de 30 de zile nu înseamnă că ei și-au închis contul, că au plecat definitiv de pe site.

Psihologul Stefan Stieger de la Universitatea din Viena a înregistrat răspunsurile a celor peste 600 de participanți la studiu, pentru a măsura aprecierea loc cu privire la diferite probleme. Cei care au renunțat la a mai utiliza social media erau mult mai preocupați de confidențialitatea datelor, au înregistrat scoruri mai mari la dependența de internet și aveau tendința de a fi mult mai scrupuloși. ”Poate fi posibil ca trăsăturile de personalitate să influențeze probabilitatea ca un om să renunțe la contul lui de Facebook indirect, prin preocuparea pentru confidențialitate și dependența de Internet”, a spus, pentru Daily Mail, Stieger. „În acest caz, preocuparea pentru confidențialitatea datelor cuiva și înclinația acestuia către o dependență de Internet nu pot fi direct responsabile pentru renunțarea la contul de Facebook, dar pot funcționa ca intermediari ai trăsăturilor fundamentale ale personalității.” Comparând cu cei care continuă să folosească Facebook, cei care au renunțat erau mai în vârstă și majoritatea erau bărbați. „Oamenii devin mai precauți cu privire la viața lor privată în spațiul cibernetic din cauza poveștilor cu WikiLeaks și a informațiilor recente privind spionajul Agenției Naționale de Securitate din SUA”, a declarat Brenda Wiederhold, reprezentantă a revistei Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking, care a publicat studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Viena.

Există însă și o problemă pentru cei care doresc să renunțe la Facebook – potrivit jurnalistei Sarah Kessler, care scrie pentru Fast Company, părăsirea Facebook-ului poate fi  un proces dificil și îndelungat. După ce s-a zbătut să găsească opțiunea de Delete Account (șterge Contul – trad. rom. ), pe care ea a găsit-o numai după ce a căutat pe Google, i-au apărut poze cu un număr de prieteni de pe Facebook, însoțite de un mesaj automat, în care se spunea cât de mult îi vor duce dorul aceștia dacă va pleca. A fost apoi întrebată despre motivele pentru care vrea să plece, iar ea a răspuns că din cauza preocupării ei pentru confidențialitatea datelor, iar Facebook a încercat să o convingă să stea explicându-i mai multe despre cum folosește site-ul datele personale. Facebook a prevenit-o apoi că prin ștergerea contului ea va pierde toate pozele și postările, nu înainte de a o convinge să rămână, spunându-i că își poate dezactiva contul pentru cât timp dorește și apoi îl poate reactiva la loc. Dezactivând contul, tot conținutul de pe pagina sa personală va rămâne acolo și va fi doar ascuns până când își va dori să se reîntoarcă pe site. „Puterea de convingere a Facebook nu m-a oprit însă în a-mi dezactiva contul. Dar trei zile mai târziu, când am vrut să intru în contact cu un vechi amic, mi l-am reactivat, exact ca o fostă iubită care nu poate să se despartă cu adevărat, așa cum mi-a spus și Facebook”, spune Kessler, care pretinde că Facebook folosește patru tehnici de persuasiune: face complicată închiderea contului, le dă oamenilor opțiunea de a lua o pauză în loc să șteargă complet contul, recurge la prieteniile și conexiunile personale și încearcă să rezolve orice altă problemă a utilizatorului.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0